Καιροί Αγνοίας

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια περίπου από τότε που βρεθήκαμε ως χώρα στην δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσις, και να που οι χειρότεροι φόβοι μας δεν άργησαν να έρθουν. Είδαμε την ανεργία να εξελίσσεται σ’ εφιάλτη κι ότι καλό είχε φτιάξει κανείς να γίνεται ανάμνηση! Κατεβάζουμε επίπεδο..! Αν όχι όλοι, για να μην γίνομαι υπερβολικός, όμως πάρα πολλοί…Η πτώση πλέον αγγίζει όλες σχεδόν τις κοινωνικές «τάξεις». ΟΙ  έρημοι δρόμοι από τα κλειστά εμπορομάγαζα είναι πλέον θλιβερή ως εικόνα, και το κακό μακάρι να σταματούσε εδώ. Το άλλο που βλέπουμε, είναι η αξιοπρέπεια πολλών κι έντιμων ανθρώπων να έχει μετατραπεί σε  βουβό πόνο και βέβαια, οι αυτοκτονίες σ’ ένα λυπηρό όσο και απίστευτο για την χώρα φαινόμενο καθώς και πολλά άλλα ακόμα…!Στον καιρό που γράφονται αυτά, ΔΕΝ υπάρχει κάτι που να μπορεί να αναστρέψει αυτή την κατάσταση, αφού το κράτος από το οποίο θα περίμενε κανείς κάποια βοήθεια και οι θεσμοί του, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Η Ελλάδα του σήμερα σαν πίνακας του Νταλί

ΕΣΚΕΜΕΝΑ αγνοούν άλλο ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα, όπως είναι αυτό του μεταναστευτικού! Μοιραία έρχεται να προστεθεί στα ποιο πάνω, το οποίο, -όπως το βλέπω εγώ,-εξελίσσεται σε ΒΟΜΒΑ! Αλίμονο όταν εκραγεί…! Ας προσευχόμαστε όμως για το αντίθετο, αφού, ως προς αυτό το σκέλος, ΕΊΜΑΣΤΕ όπως το΄90 όταν ήρθαν από την ανατολική Ευρώπη οι πρώτες ορδές οικονομικών μεταναστών κι ακόμα χειρότερα!

imagesΠως είμαστε; Σαν χώρα, ένα μεγάλο ξέφραγο αμπέλι, που αν παραμείνει έτσι είναι καταδικασμένο να φαγωθεί από τα κάθε είδους διερχόμενα θηρία που μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα…Σαν λαός πάλι, είμαστε φιμωμένοι, φοβισμένοι, βρισκόμαστε σε καταστολή, χωρίς δικαιώματα παρά μόνο υποχρεώσεις.

Η Ελλάδα του 12΄δεν είναι αυτή που ήξερα! Αυτή που βλέπω τώρα παρουσιάζεται ως μέρος αρχαίας τραγωδίας, ολίγο σουρεαλιστικό κι εφ’ όσον δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το παζλ, ο Θεός γνωρίζει με τι θα μοιάζει μέχρι το τέλος της.

Στο μεταξύ, κατάφερε να κερδίσει ΚΑΙ τα πρωτεία του δακτυλοδεικτούμενου, που κατείχαν, αιώνες τώρα, ΜΟΝΟ οι Εβραίοι….Αντι αυτών, έγινε η Ελλάδα παροιμία μεταξύ των λαών, αφού κάποιοι ανόητοι, γηγενείς κι αλλογενείς, της αποδίδουν καθημερινά με κοροϊδίες και περιφρονητικά σχόλια, του κόσμου τις ευθύνες, που δεν πιστεύω πως της ανήκουν…Τουλάχιστον όλα όσα λέγονται, κι εν πάση περιπτώσει,  ΔΕΝ είμαστε μεις που διεκδικούμε τα χειρότερα από άλλους λαούς, αφού σ’ όλο τον κόσμο κυριαρχούν πλέον μόνο «ακαταστασίες»,που προϋπήρχαν ΝΑ ΞΈΡΕΤΕ των δικών μας κατορθωμάτων!

Οι ακαταστασίες, κατά τον ευαγγελιστήimages (1) Λουκά,είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο «των εσχάτων ημερών» το οποίο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ παρατηρούμε. Ένα σκηνικό ανασφάλειας εν μέσω πολέμων, τρομοκρατικών ενεργειών,ταραχών, επιδημιών, καταστροφών κάθε είδους κ.αλ. που προκαλούν σ’ όλη την υφήλιο αμηχανία, φόβο και λύπη. Αυτά έρχονται να προστεθούν ξανά και ξανά δίχως να έχουν τέλος, επάνω στ’ άλυτα και χρονίζοντα προβλήματά των ανθρώπων και στο χωρίς ελπίδα μέλλον τους.

Αντίθετα μ’ ότι ισχυρίζονται κάποιοι, αυτές οι ακαταστασίες έχουν την προέλευσή τους σε ανθρωπογενείς παράγοντες.Η απληστία που έχει φέρει σ’ απόγνωση κι έχει τσακίσει εκατομύρια ανθρώπους είναι ένας από αυτούς. Είναι η ρίζα όλων των κακών, κατά τον Λόγο του Θεού!  Ο Θεός, τον οποίον πειράζουμε με την συμπεριφορά μας, ο ίδιος είναι «απείραστος κακών». Αυτό σημαίνει, ότι καθώς είναι παρών από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας, φρόντιζε πάντοτε για την πρόοδο του ανθρώπου κι ας μη το καταλαβαίνουμε, με τρόπο ώστε, αυτός να μην καταστραφεί πρόωρα! Το άλλο που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ Του Ιησού Χριστού είναι ακόμα σε ισχύ και η μέρα που έχει προσδιορίσει για να κρίνει όλη την οικουμένη ΕΥΤΥΧΩΣ δεν έχει έρθει ακόμα! Απομένει λίγος χρόνος ακόμα, ώστε να πάψουμε ν’ αλληθωρίζουμε όταν μιλάμε για αίτια και ευθύνες.Ο καθένας, στον μικρόκοσμό του, στην καθημερινότητά του, στο περιβάλον του κ.τ.λ., εκεί που ζει και περνάει τον καιρό του, με τις δραστηριότητες που αναπτύσσει,είναι αδύνατον να μην καταλαβαίνει, πως και ο ίδιος ταυτίζεται με τις αποτυχίες της κοινωνίας μας! Βεβαίως, γνωρίζουμε εκείνους που προκάλεσαν τα σημερινά θλιβερά γεγονότα με τι τεράστιες επιπτώσεις τους. Όσο και να προσπαθούν τώρα να τα διορθώσουν η απ’ ότι φαίνεται να τα κρύψουν, – όπως η κακή νοικοκυρά κρύβει την σκόνη κάτω από το χαλί,- δεν τα καταφέρνουν, πλην όμως,κι εμείς οι πολλοί, ας μην βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω απ’ όλο αυτό…

Επέσαμεν πάντες ως το φύλλον

Η βρωμιά όταν παραμένει, γίνεται μπόχα κι ενίοτε την μυρίζει κανείς. Το ίδιο και η ΑΝΟΜΙΑ! Πάσα ανομία η αδικία είναι αμαρτία. Όταν images (5)συσσωρεύεται με τον ένα η τον άλλο τρόπο, όπως στα προηγούμενα χρόνια μ’ ότι έφερε την κατάπτωση των ηθών, αυτή όχι μόνο βρώμισε με την παρουσία της τους ασεβείς και τους ανόμους αλλά πολύ περισσότερο έβαλε σε δοκιμασία την πνευματική υγεία των δίκαιων ανθρώπων! ΤΑ ΑΙΤΙΑ των γεγονότων που μας έχουν ανοίξει το στόμα δέκα πήχες από κατάπληξη είναι η αμαρτία και η ανομία, ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ αυτών ήταν η πτώσης μας, που συνέβη με εκκωφαντικό θόρυβο.  Εύστοχα παρατηρεί ο προφήτης που λέει.«Πάντες τωόντι εγείναμεν ως ακάθαρτον πράγμα, και πάσα η δικαιοσύνη ημών ως ρυπαρόν ιμάτιον! Διά τούτο επέσαμεν πάντες ως το φύλλον, και αι ανομίαι ημών αφήρπασαν ημάς ως ο images (3)άνεμος». (Ησ.64:7)

images (4)Το «πάντες» αφορά άπαντες. Όλους τους ανθρώπους, μηδενός εξαιρουμένου, των οποίων τα λεχθέντα και τα πεπραγμένα ενός εκάστου εξ αυτών συμπεριλαμβανομένων και ημών κρίνει ΑΠΌ ΤΏΡΑ ο Θεός.

Ο ρόλος εκείνων που είναι στ’ αξιώματα και όσων έχουν δημόσιο λόγο 

«Ο άρχων είναι του Θεού υπηρέτης εις σε προς το καλόν» λέει ο Λόγος του Θεού.. (Ρωμ.14:7) Ο άρχων εδώ είναι ο κυβερνήτης, που σύμφωνα με την εντολή θα πρέπει να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για το καλό των πολιτών του! Εάν είναι έτσι, αναρωτιέμαι, πως στο καλό αυτή η χώρα μου θυμίζει ώρες-ώρες μπανανία, με τους images (6)πολιτικούς μας π.χ. να συμπεριφέρονται σαν να είναι φύλαρχοι. Στην αρχή τους βλέπεις, χαμογελαστούς, κοινωνικούς, έτοιμοι να σου υποσχεθούν τα πάντα κι ύστερα, όταν παίρνουν την εξουσία, γίνονται βλοσυροί και απρόσιτοι, όπως οι γαλαζοαίματοι παριστάνοντας τους βασιλιάδες. Και καλά εάν παρέμεναν έντιμοι αλλά βρε αδελφέ, αυτοί διαχειρίζονται την βρωμιά, όπως οι μπουλντόζες τα σκουπίδια που τ’ απλώνουν στους σκουπιδότοπους. Οι εργάτες βέβαια, έχουν λόγω που το κάνουν έτσι, αυτοί όμως, γιατί ν’ αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, βαρετοί, ανούσιοι, άβουλοι, άτολμοι, μέτριοι και ψεύτες; Οι Αρχές προέρχονται από τον Κύριο, που όμως είναι ΘΕΟΣ ΤΑΞΕΩΣ κι όχι αταξίας. Δυστυχώς, αυτές που έχουμε, ποτέ δεν εκπλήρωσαν την αποστολή τους! Αυτές θα ‘έπρεπε, να διαχειρίζονται την εξουσία με σύνεση κι όχι να καταδυναστεύουν τους φτωχούς και τους μεροκαματιάρηδες. (Ματθ.20:25)        

Είναι κι εκείνοι που «ενημερώνουν» την κοινή γνώμη, την τέταρτη  εξουσία όπως την λένε κάποιοι. Αυτοί διαθέτουν όλα τα μέσα για τον έλεγχο εκείνων πού νομοθετούν και κυβερνάνε, ώστε οι τελευταίοι να μην μεταλλάσσονται όπως οι Χαμαιλέοντες σε δυνάστες.

images (9)Με εξαίρεση λιγοστούς ίσως, αντί ν’ αναδείξουν με καθαρή γραφή το όντος ξεχωριστό επάγγελμά τους σε λειτούργημα, ήταν εκείνοι, που ως σύγχρονοι εφιάλτες «έδειξαν» τα μυστικά περάσματα σε τυχοδιώκτες πολιτικούς, για να μπουν και ν’ αλώσουν την «πόλη», δηλαδή, την ζωή και την ψυχή του καθενός. Η δημοσιογραφική δεοντολογία για την οποία κόπτονται, δεν τους ζητούσε να κάνουν περισσότερα, από το να εξασκούν με συνέπεια την άσκηση ελέγχου στην νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία και σε οποιαδήποτε εξουσία, -ότι μορφή και να έχει,- μέσα από κάποια στοιχειώδη αντικειμενική πληροφόρηση. Αντί γι αυτό, άφησαν τα περάσματα, τους δρόμους και τις πλατείες αφύλακτα, που ήταν η δουλειά τους να φυλάνε, για να συμμετάσχουν κι αυτοί στο πλιάτσικο της χώρας και του λαού.

Και μήπως τελειώνει εδώ ο κατάλογος μ’ εκείνους που βαρύνονται για τα «παθήματά» μας; Όχι βέβαια!  Όσο στενάχωρο και να ακούγεται, το «πάντες» που λέει ο προφήτης αφορά όλη την images (2)κοινωνία, όπως κι αν είναι δομημένη! Τα δε παθήματα, -σημειώστε αυτό,- θα εξακολουθούν να είναι μπροστά μας και να μας ταλαιπωρούν για πάρα πολύ καιρό ακόμα, θυμίζοντας σ’ όλους, μικρούς και μεγάλους, πλούσιους και φτωχούς, επώνυμους κι ανώνυμους, ότι αυτό συμβαίνει επειδή «πάντες εξέκλιναν ομού εξηχρειώθησαν· δεν υπάρχει πράττων αγαθόν· δεν υπάρχει ουδέ εις». (Ψαλ.14:3)                            

 Τους καιρούς της αγνοίας ο Θεός παραβλέπει

Η προσπάθεια που γίνεται από «ειδικούς» και άλλους, είναι να εκτοξευθούμε με κάποιο μαγικό ίσως τρόπο,-αρχείο λήψης (1)ανάπτυξη τον λένε,- από τον πάτο του πηγαδιού στον οποίο είμαστε τώρα, προς τα πάνω και βέβαια, κανείς δεν έχει αντίρρηση γι αυτό, ούτ’ εγώ φυσικά, που απ’ ότι φαίνεται, κάπου κοντά, χάνω κι εγώ την δουλειά μου!

Όμως εάν ακολουθήσουμε τις ίδιες με το παρελθόν πρακτικές, που σαν μέτρο είχαμε την ψεύτικη δύναμη που παρείχε ο άδηλος πλούτος, φυσικά και δεν θα έχουμε διδαχθεί τίποτα! Τα προβλήματά μας θα παραμένουν, οι οικογενειακοί κι άλλοι δεσμοί θα διαλύονται, ο κοινωνικός ιστός θα χαλαρώσει ακόμα περισσότερο και τα βάρη με τα οποία έχουμε φορτώσει την ψυχή μας, είτε θα μας αρρωστήσουν είτε θα μας οδηγήσουν στον θάνατο.

Εν πάση περιπτώσει….Όσοι είναι υγιείς εύχομαι να παραμένουν έτσι, όσοι πάλι έχουν χρήματα ας είναι δυνατοί και να τα χαίρονται. Αν πάλι παρουσιάζει ενδιαφέρον για κάποιους ο τρόπος που σκεφτόμαστε και μιλάμε, τότε ας ακολουθήσουν την προτροπή μας χρησιμοποιώντας  στο εξής σαν οδηγό τους, το εγχειρίδιο της ζωής που λέγεται  ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Το έχω εμπειρευθεί και ξέρω. ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙΤΕ  ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΌΣ ΔΙΝΕΙ αφού λέει, ότι «τους καιρούς της αγνοίας ο Θεός παραβλέπει». (Πράξ.17:3)

Μπορεί να ήταν για κάποιους καιροί αγνοίας αλλά τώρα σας λέω, πως μπήκαμε για τα καλά σε καιρούς που θα πρέπει να επικρατήσει η σύνεση. Όχι για να βελτιώσουμε την κοινωνία! Αυτός ο κόσμος με τα υλικά που έχει δεν φτιάχνει. Τα είπαμε και ποιο πάνω να μην τα ξαναλέμε ….Σαν πολίτες αυτής της χώρας θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας απέναντί της, όμως αυτό που προέχει, είναι να διαβάζουμε το ευαγγέλιο και να εμπιστευόμαστε τον ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ!!!!!

Προσωπικά πιστεύω, πως η σημερινή κρίση θα επιδράσει θετικά σ’ εκείνους που αγαπούν τον Θεό και είναι προσδιορισμένοι από τον ίδιο για την ουράνια βασιλεία Του. Ο Θεός που γνωρίζει το πραγματικό μας συμφέρον καλύτερα κι από μας τους ίδιους, είναι αυτός που δίνει και τις κατευθύνσεις που χρειαζόμαστε.  Αν είναι έτσι, τότε ας μην απογοητευόμαστε….

images (11)

Διότι, ναι! «Τους καιρούς της αγνοίας ο Θεός παραβλέπει», αυτό είναι αλήθεια! Αλλά «τώρα παραγγέλλει εις πάντας τους ανθρώπους πανταχού να μετανοώσι, διότι προσδιώρισεν ημέραν εν ή μέλλει να κρίνη την οικουμένην εν δικαιοσύνη, διά ανδρός τον οποίον διώρισε, και έδωκεν εις πάντας βεβαίωσιν περί τούτου, αναστήσας αυτόν εκ νεκρών». (Πράξ.17:3)

Ναι…. πάντες  ήμαρτον …..αλλά και πάντες δικαιούνται…λέει ο Λόγος του Θεού, διότι όπου περίσσευε η αμαρτία υπερίσχυσε η χάρις του Θεού

 γιαννης μαστοράκος

 

Σχόλια