Καιροί Αγνοίας

Από fonhbowntos.gr Ιούλιος 26, 2012 Αρθρα

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια περίπου από τότε που βρεθήκαμε στην δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσις και να που τώρα, τα σημάδια της ανεργίας μεταμορφώθηκαν σ’ εφιάλτη, το βιοτικό επίπεδο σε ανάμνηση αφού η πτώση του αγγίζει σχεδόν όλες τις κοινωνικές «τάξεις», οι  έρημοι δρόμοι από τα κλειστά εμπορομάγαζα σε θλιβερή εικόνα, η αξιοπρέπεια κάποιων έντιμων ανθρώπων σε  βουβό πόνο, οι αυτοκτονίες σε φαινόμενο λυπηρό όσο και απίστευτο για την χώρα μας κι άλλα πολλά, χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει κάτι που να μπορεί να αναστρέψει αυτή την κατάσταση, αφού  το κράτος από το οποίο θα περίμενε κανείς κάποια βοήθεια και οι θεσμοί του, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Η Ελλάδα του σήμερα σαν πίνακας του Νταλί

ΕΣΚΕΜΕΝΑ αγνοούν και το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού που μοιραία έρχεται να προστεθεί στα ποιο πάνω και το οποίο εξελίσσεται, -όπως το βλέπω εγώ,- σε βόμβα, που αλίμονο αν εκραγεί… ας προσευχόμαστε για το αντίθετο, αφού ως προς αυτό το σκέλος, είμαστε εκεί που ήμασταν το ΄90  και ακόμα χειρότερα!

imagesΠως είμαστε; Σαν χώρα, ένα μεγάλο ξέφραγο αμπέλι, που αν παραμείνει έτσι είναι καταδικασμένο να καταναλωθεί από τα κάθε είδους διερχόμενα θηρία που μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα και σαν λαός, φιμωμένος σε καταστολή, χωρίς δικαιώματα παρά μόνο υποχρεώσεις.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ της εικόνας που παρουσιάζει η Ελλάδα του 12΄, αρκετά τραγικό, ολίγο σουρεαλιστικό κι εφ’ όσον δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ο Θεός γνωρίζει με τι θα μοιάζει μέχρι το τέλος της.

Στο μεταξύ, κατάφερε να κερδίσει ΚΑΙ τα πρωτεία του δακτυλοδεικτούμενου που κατείχαν αιώνες τώρα ΜΟΝΟ οι Εβραίοι…. αντ΄ αυτών έγινε η ίδια παροιμία μεταξύ των λαών, αφού κάποιοι ανόητοι «παγκόσμιοι πολίτες» τις αποδίδουν καθημερινά με κοροϊδίες και περιφρονητικά σχόλια του κόσμου τις ευθύνες, για δεινά, που λόγω της κρίσης ήρθαν και στην δική τους αυλή, υποτίθεται εξ αιτίας της.  Παρόλα αυτά μην ανησυχείτε περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται… αφήστε τους να λένε! ΔΕΝ είμαστε μείς που διεκδικούμε από άλλους λαούς τα χειρότερα, αφού σ’ όλο τον κόσμο πλέον κυριαρχούν μόνο «ακαταστασίες» που προϋπήρχαν των δικών μας κατορθωμάτων!

Οι ακαταστασίες είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο «των εσχάτων ημερών» κατά τον ευαγγελιστήimages (1) Λουκά, το οποίο παρατηρούμε, βλέποντας καθημερινά από τα ΜΜΕ εικόνες με αναμπουμπούλες η ακούγοντας κακές ειδήσεις. Ένα σκηνικό ανασφάλειας εν μέσω πολέμων και φημών πολέμων, τρομοκρατικών ενεργειών, ταραχών, επιδημιών, καταστροφών κ.αλ. που προκαλούν σε όλους ανά την υφήλιο πρώτα απ’ όλα αμηχανία, φόβο και ύστερα λύπη που έρχεται να προστεθεί ξανά και ξανά δίχως τέλος, επάνω στ’ άλυτα και χρονίζοντα προβλήματά όλων των ανθρώπων  και στο χωρίς ελπίδα μέλλον τους.

Αντίθετα με ότι ισχυρίζονται κάποιοι, αυτές οι ακαταστασίες που φέρνουν τους ανθρώπους σε απόγνωση, όπως κι εμάς φυσικά, ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, έχουν την προέλευσή τους σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Με άλλα λόγια ΕΜΕΙΣ τις προκαλούμε! Ο Θεός, τον οποίον πειράζουμε με την συμπεριφορά μας, για όσους δεν ξέρουν, ο ίδιος είναι «απείραστος κακών». Αυτό σημαίνει, ότι καθώς είναι παρών από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας, φρόντιζε πάντοτε για την πρόοδο του ανθρώπου, με τρόπο ώστε, αυτός να μην καταστραφεί πρόωρα, όταν μάλιστα, η περίοδος της χάριτος Του Ιησού Χριστού είναι ακόμα σε ισχύ και η μέρα που έχει προσδιορίσει για να κρίνει όλη την οικουμένη δεν έχει έρθει ακόμα! Οπότε, ας μην αλληθωρίζουμε όταν μιλάμε για αίτια και ευθύνες. Οι τεράστιες επιπτώσεις όλων αυτών των θλιβερών γεγονότων, καθώς κι εκείνοι που τα προκάλεσαν, όσο και να προσπαθούν τώρα να τα διορθώσουν η απ’ ότι φαίνεται να τα κρύψουν, – όπως η κακή νοικοκυρά κρύβει την σκόνη κάτω από το χαλί,- δεν τα καταφέρνουν.

επέσαμεν πάντες ως το φύλλον

Η βρωμιά με τα πολλά, γίνεται μπόχα και ενίοτε την μυρίζει κανείς. Το ίδιο και η αμαρτία! Όταν images (5)συσσωρεύεται με τον ένα η τον άλλο τρόπο, όπως στα προηγούμενα χρόνια με την κατάπτωση των ηθών και τον άκρατο καταναλωτισμό, αυτή όχι μόνο βρώμισε με την παρουσία της τους ασεβείς και τους ανόμους αλλά πολύ περισσότερο έβαλε σε δοκιμασία την πνευματική υγεία ακόμα και των δίκαιων ανθρώπων!

Συνέβη σ’ όλους αυτό που η Γραφή λέει:

«Πάντες τωόντι εγείναμεν ως ακάθαρτον πράγμα, και πάσα η δικαιοσύνη ημών ως ρυπαρόν ιμάτιον! Διά τούτο επέσαμεν πάντες ως το φύλλον, και αι ανομίαι ημών αφήρπασαν ημάς ως ο images (3)άνεμος». (Ησ.64:7)

Να λοιπόν μια άλλη προσέγγιση που δεν είχαμε σκεφτεί:

ΤΑ ΑΙΤΙΑ των γεγονότων που μας έχουν ανοίξει το στόμα δέκα πήχες από κατάπληξη είναι η αμαρτία και η ανομία ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ αυτών, η με εκκωφαντικό θόρυβο πτώσης μας, όπως εύστοχα παρατηρεί ο προφήτης.

images (4)Το «πάντες» αφορά άπαντες. Όλους τους ανθρώπους, μηδενός εξαιρουμένου, των οποίων τα λεχθέντα και τα πεπραγμένα ενός εκάστου εξ αυτών συμπεριλαμβανομένων και ημών θα κρίνει ο Θεός.

Θα μπω στον πειρασμό όμως και θ’ αναφερθώ σε δυο- τρία σχόλια από εκείνα που λένε όλοι στον δρόμο, στα καφενεία και αλλού, για κείνους τους λίγους σπουδαίους και ευυπόληπτους, που έκαναν εμάς τους πολλούς και αναλώσιμους όπως αποδείχτηκε, να εκπέσουμε από τα «στηρίγματά μας»,-έτσι γίνεται όταν το ψάρι αρχίζει να βρωμάει από το κεφάλι,-ενώ οι ίδιοι εξακολουθούν να στρογγυλοκάθονται στα μεγαλοπρονόμια της συντεχνίας που ανήκουν… πρώτα όμως να δούμε την παραγγελία του Κυρίου γι αυτούς που λέει:.

«Ο άρχων είναι του Θεού υπηρέτης εις σε προς το καλόν».. (Ρωμ.14:7) Ο άρχων εδώ είναι ο κυβερνήτης που σύμφωνα με την εντολή θα πρέπει να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για το καλό των πολιτών του! Εάν είναι έτσι, αναρωτιέμαι, πως στο καλό αυτή η χώρα μου θυμίζει ώρες-ώρες Ινδίες, με τους images (6)πολιτικούς μας π.χ. να συμπεριφέρονται σαν να είναι μέλη της μεγαλύτερης και ποιο άριας απ’ όλες τις κάστες αυτής της ασιατικής χώρας. Στην αρχή τους βλέπεις, χαμογελαστούς, κοινωνικούς, ν’ ακτινοβολούν, έτοιμοι να σου υποσχεθούν τα πάντα και ύστερα, όταν παίρνουν την εξουσία,  γίνονται βλοσυροί και απρόσιτοι όπως οι γαλαζοαίματοι και οι βασιλιάδες παριστάνοντας τους θεούς. Και καλά εάν παρέμεναν έντιμοι αλλά βρε αδελφέ, αυτοί διαχειρίζονται την βρωμιά, όπως οι μπουλντόζες τα σκουπίδια που τ’ απλώνουν στους σκουπιδότοπους. Οι εργάτες βέβαια έχουν λόγω που το κάνουν έτσι, αυτοί όμως γιατί ν’ αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, βαρετοί, ανούσιοι, άβουλοι, άτολμοι, μέτριοι έως ανίκανοι, ψεύτες και κυρίως διεφθαρμένοι, απλώνοντας την μπόχα τους επάνω σ’ ότι κινείται; Σκεφτείτε πως οι εξουσίες είναι από τον Θεό, (Ρωμ.14:7) διότι και Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ ΤΑΞΕΩΣ, όμως αυτές, ποτέ δεν εκπλήρωσαν την αποστολή τους, που ήταν να εξουσιάζουν με σύνεση και όχι να καταδυναστεύουν τους φτωχούς και τους μεροκαματιάρηδες. (Ματθ.20:25) Βλέπουμε κυβερνήσεις να έρχονται και να φεύγουν μηimages (8) μπορώντας να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ, γιατί δεν ενεργούν ως δημόσιοι λειτουργοί αλλά ως κάποιοι που υπηρετούν,- και εξακολουθούν να υπηρετούν,- τα ιδιοτελή και μικροπολιτικά τους συμφέροντα. Αποδείχθηκε γι αυτούς, ότι μη έχοντας οι ίδιοι αξίες, πλην ελαχίστων θα έλεγα, ο Θεός γνωρίζει, στάθηκαν ανίκανοι να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν έναν λαό, -έχουν και οι λαοί ευθύνες,- ο οποίος, πλέοντας όλο τον προηγούμενο καιρό σε πελάγη αποχαύνωσης, έκανε το λάθος να τους εμπιστευθεί το μέλλον του, για να γίνει το ρηθέν εις αυτούς, «τυφλοί όταν οδηγούν τυφλούς, αμφότεροι σε βόθρο θα πέσουν». (Ματθ.15:14)                                                                                                                 

Το «πάντες» αφορά και τους «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης, την τέταρτη  εξουσία όπως την λένε κάποιοι. Κι αυτό γιατί διαθέτουν όλα τα μέσα για τον έλεγχο εκείνων πού νομοθετούν και κυβερνάνε, ώστε οι τελευταίοι  να μην μεταλλάσσονται  όπως οι Χαμαιλέοντες σε δυνάστες.

images (9)Με εξαίρεση λιγοστούς ίσως, αντί ν’ αγωνιστούν για την έξωθεν καλή μαρτυρία τους αναδεικνύοντας με καθαρή γραφή το όντος ξεχωριστό επάγγελμά τους σε  λειτούργημα, ήταν εκείνοι, που ως σύγχρονοι εφιάλτες «έδειξαν» τα μυστικά περάσματα σε τυχοδιώκτες πολιτικούς, για να μπουν και ν’ αλώσουν την «πόλη», δηλαδή, την ζωή και την ψυχή του καθενός. Η δημοσιογραφική δεοντολογία για την οποία κόπτονται, δεν τους ζητούσε να κάνουν περισσότερα, από το να εξασκούν με συνέπεια την άσκηση ελέγχου στην νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία και σε οποιαδήποτε εξουσία, -ότι μορφή και να έχει,- μέσα από κάποια στοιχειώδη αντικειμενική πληροφόρηση. Αντί γι αυτό, άφησαν τα περάσματα, τους δρόμους και τις πλατείες αφύλακτα, που ήταν η δουλειά τους να φυλάνε, για να συμμετάσχουν κι αυτοί στο πλιάτσικο της χώρας και του λαού.

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρέμεναν για χρόνια πολλά ως  «θεματοφύλακες» της «δημοκρατίας», της αρχείο λήψης«ελευθερίας» και των κάθε είδους «δικαιωμάτων», όχι των φτωχών και μεροκαματιάρηδων αλλά των πλουσίων εργοδοτών και των οργάνων τους εργατοπατέρων συνδικαλιστών, οι οποίοι προκαλούσαν πάντοτε με την υποκρισία τους, με τους παχυλούς μισθούς και τα ξεχωριστά προνόμια τους. Κι ενώ ζούσαν παρασιτικά εις βάρος των μισθωτών ως κηφήνες, τ’ αφεντικά τους επιβράβευαν αναδεικνύοντάς τους κατά καιρούς και σε εθνοπατέρες!

Και μήπως τελειώνει εδώ ο κατάλογος μ’ εκείνους που βαρύνονται με τις ευθύνες που μας οδήγησαν εδώ και στα «παθήματα» που ζούμε; Όχι βέβαια!  Όσο στενάχωρο και να ακούγεται, το «πάντες» αφορά όλη την images (2)κοινωνία, όπως κι αν είναι δομημένη! Τα δε παθήματα, -σημειώστε αυτό,- θα εξακολουθούν να είναι μπροστά μας και να μας ταλαιπωρούν για πάρα πολύ καιρό ακόμα, θυμίζοντας σ’ όλους, μικρούς και μεγάλους, πλούσιους και φτωχούς, επώνυμους κι ανώνυμους, ότι αυτό συμβαίνει επειδή «πάντες εξέκλιναν ομού εξηχρειώθησαν· δεν υπάρχει πράττων αγαθόν· δεν υπάρχει ουδέ εις». (Ψαλ.14:3)                            

 τους καιρούς της αγνοίας ο Θεός παραβλέπει

Η προσπάθεια που γίνεται από «ειδικούς» και άλλους, είναι να εκτοξευθούμε με κάποιο μαγικό ίσως τρόπο,-αρχείο λήψης (1)ανάπτυξη τον λένε,- από τον πάτο του πηγαδιού στον οποίο είμαστε τώρα, προς τα πάνω και βέβαια, κανείς δεν έχει αντίρρηση γι αυτό, ούτ’ εγώ φυσικά, που απ’ ότι φαίνεται, κάπου κοντά, χάνω κι εγώ την δουλειά μου!

Όμως εάν ακολουθήσουμε τις ίδιες με το παρελθόν πρακτικές, που σαν μέτρο τότε είχαμε την ψεύτικη δύναμη που παρείχε ο άδηλος πλούτος, φυσικά και δεν θα έχουμε διδαχθεί τίποτα! Τα προβλήματά μας θα παραμένουν, οι οικογενειακοί κι άλλοι δεσμοί θα διαλύονται, ο κοινωνικός ιστός θα χαλαρώσει ακόμα περισσότερο και τα βάρη με τα οποία έχουμε φορτώσει την ψυχή μας, είτε θα μας αρρωστήσουν είτε που θα μας οδηγήσουν και στον θάνατο.

Εν πάση περιπτώσει….Όσοι είναι υγιείς εύχομαι να παραμένουν έτσι, όσοι πάλι έχουν χρήματα ας είναι δυνατοί να τα χαίρονται. Αν πάλι παρουσιάζει ενδιαφέρον για κάποιους ο τρόπος που σκεφτόμαστε και μιλάμε, τότε ας ακολουθήσουν την προτροπή μας χρησιμοποιώντας  στο εξής σαν οδηγό τους, το εγχειρίδιο της ζωής που λέγεται  ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Το έχω εμπειρευθεί κι εγώ και ξέρω, πως ΓΙΑ ΝΑ images (12)ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ,  ΔΕΝ ΕΧΕΙ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ  ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΌΣ ΔΙΝΕΙ αφού λέει, ότι «τους καιρούς της αγνοίας ο Θεός παραβλέπει». (Πράξ.17:3)

Μπορεί να ήταν για κάποιους καιροί αγνοίας αλλά τώρα σας λέω, πως μπήκαμε για τα καλά σε καιρούς που θα πρέπει να επικρατήσει η σύνεση. Όχι για να βελτιώσουμε την κοινωνία! Αυτός ο κόσμος με τα υλικά που έχει δεν φτιάχνει. Τα είπαμε και ποιο πάνω να μην τα ξαναλέμε ….σαν πολίτες αυτής της χώρας θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας απέναντί της, όμως αυτό που προέχει,- όσοι διαβάζουν το ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ  το καταλαβαίνουν,- ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ!!!!!

Προσωπικά πιστεύω, πως η σημερινή κρίση θα επιδράσει θετικά σ’ εκείνους που αγαπούν τον Θεό και είναι προσδιορισμένοι από τον ίδιο για την ουράνια βασιλεία Του. Ο Θεός που γνωρίζει το πραγματικό μας συμφέρον καλύτερα κι από μας τους ίδιους, είναι αυτός που δίνει και τις κατευθύνσεις που χρειαζόμαστε.  Αν είναι έτσι, τότε ας μην απογοητευόμαστε….

images (11)Εάν ο Κύριος είναι που «αφαιρεί κάθε υποστήριγμα και βοήθεια…», (Ησ.3:1)

για να εργαστεί με την «προσωρινή ελαφριά θλίψη» του κάθε δίκαιου και ευσεβούς ανθρώπου «αιώνιο βάρος δόξης», ποιος το γνωρίζει η ποιος είναι εκείνος που θα τον διδάξει αλλιώς η αυτός που θα του πει μην το κάνεις έτσι; (Β΄Κορ.4:17)

‘Όταν με ρωτάνε αν έχω ταλαιπωρηθεί στην ζωή μου απαντώ πως ναι …έχω πράγματι ταλαιπωρηθεί και μάλιστα πολύ .. μα πάρα πολύ! Δεν θυμάμαι κάποιο καιρό στα 25 χρόνια που διαβάζω το ευαγγέλιο, να είχα ευχαριστηθεί τις λιγοστές καλές στιγμές  μου  η να μην πλήρωνα τα λάθη μου η να έχω ξεχαστεί από τις έγνοιες μου. Παρόλα αυτά λέω πάντα, πως καλό έγινε σε μένα και ταλαιπωρήθηκα γιατί έτσι έμαθα τα διατάγματά Του! Τι έμαθα; Ότι από το ευαγγέλιο πηγάζει η πίστη και από την αληθινή πίστη του ευαγγελίου έρχεται η ελπίδα, που δεν οδηγεί απαραίτητα σε χρήματα για να είναι κανείς ευλογημένος. Ο Ιησούς αφουγκράζεται τα πάντα απ’ όσα έχει η καρδιά μας και δίνει κατά τις ανάγκες μας.  Ο Δαυίδ έλεγε ότι, «ο Θεός τον ευλόγησε κατά την καθαρότητα των χεριών του.” Κρατήστε το αυτό μιαςimages (13) και ο Δαυίδ δεν ήταν πάντοτε με καθαρά χέρια…το ίδιο και  ο απόστολος Παύλος, ο οποίος κάνει μια νέα αρχή, αυτή την φορά με το Ιησού Χριστό με την παραδοχή που λέει, «αγνοών έπραξα εν απιστία». (Α΄Τιμ.1:13 )

Εγώ.. και σεις αν θέλετε, γιατί να μην τους μιμηθούμε, ώστε κατά την  ομοιότητα του Παύλου και του Δαυίδ, να ελεηθούμε και ν’ απολαύσουμε καιρούς αναψυχής;

Διότι, ναι! «Τους καιρούς της αγνοίας ο Θεός παραβλέπει», αυτό είναι αλήθεια! Αλλά «τώρα παραγγέλλει εις πάντας τους ανθρώπους πανταχού να μετανοώσι, διότι προσδιώρισεν ημέραν εν ή μέλλει να κρίνη την οικουμένην εν δικαιοσύνη, διά ανδρός τον οποίον διώρισε, και έδωκεν εις πάντας βεβαίωσιν περί τούτου, αναστήσας αυτόν εκ αρχείο λήψης (2)νεκρών». (Πράξ.17:3)

Ναι…. πάντες  ήμαρτον …..αλλά και πάντες δικαιούνται…λέει ο Λόγος του Θεού, διότι όπου περίσσευε η αμαρτία υπερίσχυσε η χάρις του Θεού

 

Από fonhbowntos.gr Ιούλιος 26, 2012 Αρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ