Ο Πρωτότοκος εκ των νεκρών

Έτυχε να ρωτήσω κάποτε μια κυρία, που σε κάθε κουβέντα της έλεγε την φράση «έλα Χριστέ μου», αν πραγματικά πίστευε, ότι ο Χριστός «θα ξαναρχόταν»..! Ξαφνιασμένη αυτή και με την απορία εμφανή στο πρόσωπό απ’ ότι της είπα, μου απάντησε χωρίς να το πολυσκεφτεί, μ’ ένα μεγάλο «ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ»! Δεν ξέρετε ποσο απογοητεύτηκα, όχι τόσο για την κουβέντα που προσδοκούσα ν’ ανοίξω μαζί της και δεν έκανα, όσο, που για μια φορά ακόμα, άκουσα τα ίδια..! Δεν της έδωσα δίκιο η άδικο ούτε την έκρινα για την αγνωσία της, την απιστία της η οτιδήποτε άλλο και βέβαια, ούτε προσπάθησα να της μεταφέρω τις δικές μου γνώσεις, αφού και η ίδια δεν ήθελε, σκεφτόμουν όμως, ότι σαν χριστιανοί, ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ την Αγία Γραφή, (Καινή & Παλαιά Διαθήκη) ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ το «μυστήριο του Χριστού». ΑΝ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΟΜΑΣΤΕ με την «Μακαρία ελπίδα» της αποκαλύψεώς Του, ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΧΑΣΙΜΟ!(Αποκ.19:11-τελος) Ίσως να σκέφτεστε, πως όλοι έχουμε την Αγία Γραφή αλλά ΟΛΟΙ πάλι, επιτρέψτε μου να πω, ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ…!Διότι, αν επί παραδείγματι γνωρίζαμε, θα ΤΡΕΧΑΜΕ ν’ αναγεννηθούμε, να μετανοήσουμε, να βαπτιστούμε στο νερό ΚΑΙ στο Πνεύμα το Άγιο, θα επιδιώκαμε την διδασκαλία των αποστόλων, τις μεταξύ των Χριστιανών κοινωνία, την συμμετοχή μας στην τέλεση της θείας ευχαριστίας και θα επιμέναμε στις προσευχές. Όλα αυτά όμως, φαντάζουν μέσα στο μυαλό μας, όπως ο ωκεανός…Να ξέρετε, πως για να πιστέψει κάποιος και να κάνει όλα αυτά τα βήματα πίστεως που λέμε, πρέπει να εντρυφήσει στο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ με ειλικρίνεια κι όχι με προφάσεις. ΑΥΤΗ η προσέγγιση θα φέρει τα ποιο πάνω αγαθά αποτελέσματα κι όχι μόνο. (Ρωμ.10:17)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ λοιπόν διαπιστώνω,- εκτός από το περιστατικό με την κυρία,- ότι ως προς τι πραγματικά ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ περί Χριστού, είναι μάλλον ατυχή και στερούνται σεβασμού απέναντι σ’ αυτόν, που θανατώθηκε για τις αμαρτίες  μας κι αναστήθηκε για την δικαίωσή μας! Ο θάνατός Του στον σταυρό του Γολγοθά από τους Ρωμαίους στρατιώτες, ιστορικά τουλάχιστον, είναι αποδεδειγμένος και πέρα πάσης αντιλογίας αλλά με την ανάστασή Του από τους νεκρούς τι γίνεται; ΠΟΣΟ ΒΕΒΑΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΑΝΕΣΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ; Όσο και να λέω εγώ, ότι «Ο ΒΕΒΑΙΩΝ ΥΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ,» αυτό θ’ αφορά πάντα εμένα κι όχι εσάς…Ο καθένας, καθώς ξεχωρίζει σαν προσωπικότητα από τον άλλο, θα πρέπει ο ίδιος για τον εαυτόν του ν’ αποκτήσει την μαρτυρία της αναστάσεως, η οποία θα επιβεβαιώνεται κάθε μέρα στην ζωή του από το Πνεύμα Το Άγιο! Να το προσέξετε ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΤΕ αυτό σας παρακαλώ, ιδιαίτερα τώρα, που οι καιροί δεν είναι καλοί κι όλα δείχνουν, πως τα πάντα τελειώνουν!(Β΄Κορ.1:21,5:5,Ρωμ.8:16 κ.αλ.)

Το άλλο που θέλω να πω είναι, ότι ο θάνατος ως γεγονός, είναι κοινός σ’ όλους τους ανθρώπους… Το ίδιο και για τον Ιησού, ο οποίος δεν τον απέφυγε, γιατί θ’ άφηνε ανολοκλήρωτο το σχέδιο του Θεού για σωτηρία. (Ιωάν.17:1-τελος) Αυτό ολοκληρώθηκε με την ανάστασή Του από τους νεκρούς, η οποία ήταν πελώρια και μοναδική. Είχε νόημα και δεν αφορούσε μόνο τον ίδιο, αφού με την ανάστασή Του έγινε η αρχή της νέας ανθρωπότητας, ο πρωτανεστημένος απ’ολους τους νεκρούς, ο πρώτος σε όλα! (Κολ.1:18,Α΄Κορ.15:20,Αποκ.1:5)

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, πρίν αλλά και μετά από τον καιρό του Ιησού Χριστού, έγιναν κι άλλες αναστάσεις ανθρώπων, του Ιησού όμως η ανάσταση, ως προς τον χαρακτήρα της, ήταν ΜΟΝΑΔΙΚΗ, αφού από κει και ύστερα ΕΓΙΝΕ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΠΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑ! Λέει δηλαδή, “Ότι εάν ομολογήσης διά του στόματός σου τον Κύριον Ιησούν, και πιστεύσης εν τη καρδία σου, ότι ο Θεός ανέστησεν αυτόν εκ νεκρών, θέλεις σωθή.” (Ρωμ.10:9) Έτσι λοιπόν, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΌΦΕΛΟΣ, να μιλάμε για την επάνοδο του Ιησού Χριστού, χωρίς προηγουμένως να έχουμε πειστεί για την ανάστασή Του από τους νεκρούς! Σημειώστε το αυτό.. Μετά την ανάσταση του Ιησού Χριστού, κατέκλυσε όλο τον τότε γνωστό κόσμο ένας οχετός ύβρεων, κατασυκοφάντησης και υποβάθμισης του γεγονότος της ανάστασης, που βρήκαν έδαφος όχι μόνο στους απολυμένους αλλά δυστυχώς και μεταξύ των χριστιανών…! Στον αντίποδα έχουμε την διδαχή από τον απόστολο Παύλο που λέει ότι: «Εάν εν ταύτη τη ζωή μόνον ελπίζωμεν εις τον Χριστόν, είμεθα ελεεινότεροι πάντων των ανθρώπων»!!!! (Α΄Κορ.15:19)(Ματθ.28:15) Οι προσπάθειες πάντως να σπαρθούν αμφιβολίες μεταξύ των χριστιανών, ξεκίνησαν από πολύ νωρίς. Οι γραμματείς του ναού του Σολομώντος διέδωσαν έναντι χρημάτων την φήμη, ότι ο Ιησούς ΔΕΝ αναστήθηκε αλλά πως το σώμα του Ιησού κλάπηκε από μια ομάδα φανατικών μαθητών Του για να φανεί έτσι! Τι κι αν ο τάφος ήταν ασφαλισμένος, τι κι αν τον φύλαγαν ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ στρατιώτες; «Εκείνοι», οι φύλακές τους δηλαδή, «αφού πήραν αρκετά αργύρια σαν αμοιβή, έκαναν όπως τους ΔΙΔΑΞΑΝ και η διάδοση αυτή απλώθηκε ανάμεσα στους Ιουδαίους μέχρι τη σημερινή ημέρα»….Πόσο σοβαρές ήταν οι  ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ της απιστίας τους; ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΑΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΜΟ, ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ…ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ, ΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΛΕΙΨΟΥΝ, ΕΑΝ ΔΕΝ «επιβλέψουν εις εκείνον τον οποίον εξεκέντησαν»! (Ιωάν.19:37)

Και καλά με τους Εβραίους, υπάρχει πρόβλεψη γι αυτούς από τον Κύριο, αφού υπάρχει ιδιαίτερη οικονομία για αυτούς ως έθνος λόγω των πατέρων τους, (Ζαχ.14:8-11 κ.αλ.) με τους χριστιανούς όμως τι γίνεται; Επιμένω σ’ αυτό, γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ, μεταξύ του φρονήματος του Χριστού και του φρονήματος του κόσμου!

Μήπως ο χριστιανός αυτός ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ με κείνους, –τους άπιστους, τους αδιάφορους και ψεύτες,-που περιφρονούν «την αγάπη της ΑΛΗΘΕΙΑΣ για να σωθούν», επειδή δεν πίστεψαν στην ανάστασή Του; (Β΄Θεσ.2:10) (σχετικά με το «τι είναι αλήθεια», διαβάστε από το άρθρο μου «ορθοτόμηση & ευαγγέλιο»)

γιάννης Μαστοράκος

Σχόλια