Μέγας πλουτισμός είναι η ευσέβεια…(Α΄Τιμ.6:6)

Από fonhbowntos.gr Ιούλιος 29, 2016 Η Αγια Γραφη διδασκει

Κάποιοι στόχοι που βάζουμε εμείς οι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα κακοί, διότι όπως λέει ο Εκκλησιαστής:

«Είναι καλόν να τρώγη τις και να πίνη και να απολαμβάνη τα αγαθά όλου του κόπου αυτού, τον οποίον κοπιάζει υπό τον ήλιον, κατά τον αριθμόν των ημερών της ζωής αυτού, όσας έδωκεν ο Θεός εις αυτόν· διότι τούτο είναι η μερίς αυτού.» (Εκκλ.5:18)

Θ’ αδικούσαμε την ψυχή μας και τους ανθρώπους που διαθέτουν κάποιο πλούτο και βρίσκονται γύρω μας , εάν έννοιες όπως αυτές που χρησιμοποιεί ο Σολομώντας, «είναι καλόν να τρώγη κάποιος» και «να πίνη» και «να απολαμβάνη τα αγαθά», τις δαιμονοποιούσαμε η τις εξορκίζαμε αδόκιμα και μ’ επιπολαιότητα, ως αταίριαστες με ότι μας διδάσκει ο λόγος του Θεού. Λέμε λοιπόν, ότι ΔΕΝ πρέπει να μας φταίει ο στόχος,  π.χ. η ευμάρεια εάν την επιδιώκουμε αλλά ο τρόπος για να την αποκτήσει κάποιος. Αυτός θα πρέπει να είναι νόμιμος, να έχει σχέση με ότι «κοπιάζει ο ίδιος» και φυσικά να μην έχει να κάνει αποκλειστικά με τα χρήματα. Εάν την ευμάρεια η την ευτυχία και όπως αλλιώς ονομάζονται αυτές οι ευρύχωρες καταστάσεις, προσπαθείς να τις χτίσεις μόνο με χρήματα, τότε γίνονται επίπλαστες, πρόσκαιρες και καταστροφικές. ΈΤΣΙ, « ο αγαπών το αργύριον δεν θέλει χορτασθή αργυρίου· ουδέ εισοδημάτων ο αγαπών την αφθονίαν».

Στην ίδια λογική με τον Σολομώντα κινήθηκε και ο απόστολος Παύλος. Απευθυνόμενος στον Τιμόθεο τον προτρέπει να διδάσκει σε όλους να μην είναι αυτοσκοπός ο πλουτισμός γι αυτούς, αφού όσοι το κάνουν «πέφτουν σε πειρασμό και παγίδα και σε πολλές ανόητες και βλαβερές επιθυμίες, που βυθίζουν τους ανθρώπους σε όλεθρο και το χάος». Βέβαια, από την αρχαιότητα μας έρχεται και η ρύση που μας κάνει γνωστό, ότι«δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων», αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται να γυρίζει η ζωή του κάθε ανθρώπου αποκλειστικά και μόνο γύρω γύρω από τα χρήματα, αφού αυτή του η ανάγκη ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΛΥΦΤΕΙ Σ’ ΕΝΑ ΒΑΘΜΟ ΚΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΕΣ…! Μία από αυτές είναι και η πίστη μας στον Ιησού Χριστό, η οποία είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, που δεν συγκρίνεται με την ανάγκη μας τόσο για χρήματα όσο με τ’ οξυγόνο που αναπνέουμε! Στον άνθρωπο, ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ και αυτό διαπιστώνεται εύκολα από την προβληματική καθημερινότητά του. (Δευτ.8:3 κ.αλ.) Πόσο ξεκάθαρο είναι άραγε, ότι «ρίζα όλων των κακών είναι η φιλαργυρία»; Ο Παύλος γνώριζε κιόλας από την υπηρεσία του στο ευαγγέλιο του Χριστού, πως υπήρξαν μερικοί -χριστιανοί-που επιθύμησαν τόσο πολύ τα χρήματα, ώστε πλανήθηκαν και απομακρύνθηκαν από την πίστη, περνώντας τους εαυτούς τους από πολλά βάσανα. Για τον απόστολο Παύλο «ΜΕΓΑΣ πλουτισμός είναι Η ΕΥΣΕΒΕΙΑ μετ΄ αυταρκείας».

Συμπληρώνοντας την σπουδαία αυτή ρύση λέει. Εάν κάποιος θέλει ν’ αποφεύγει τις κακοτοπιές ας επιδιώκει δικαιοσύνη, ευσέβεια, πίστη, αγάπη, υπομονή, πραότητα. Αυτά ταιριάζουν σε ανθρώπους του Θεού και πέρα από αυτά, δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τίποτα άλλο! (Α΄Τιμ.6:9-11)

Από το σύνολο των ποιο πάνω χριστιανικών αρετών με τις οποίες εκφράζεται ο σεβασμός και η πίστη στον Θεό από αγάπη και μόνο, ξεχωρίζουμε την Ευσέβεια η οποία μπορεί να είναι μυστήριο καθώς λέγετε αλλά έχει και μορφή. Αυτή εικονίζεται στο πρόσωπο κι στην ζωή του καθενός ενώ ταυτόχρονα, είναι και ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε την υπόθεση της αιωνίου ζωής δική μας.

Ολόκληρη η ρύση μας δείχνει, ότι η ευσέβεια είναι το μέσον για να αποκτήσει κάποιος ΑΛΗΘΙΝΟ πλούτο. Όταν μάλιστα προέρχεται κι από το ευαγγέλιο, τότε αξίζει να την γράψουμε στους παραστάτες και στο ανώφλι της καρδιάς μας. Την αυτάρκεια, υλική και πνευματική θα την δώσει ο Θεός, αρκεί μόνο να είμαστε ικανοποιημένοι με όσα μας χαρίζει. Καμιά φορά υποτιμάμε ότι μας δίνει ο Θεός, όμως «έχοντας διατροφές και σκεπάσματα, ας αρκούμαστε σ’ αυτά». (Α΄ Τιμ.6:12) Το άλλο που πρέπει να γίνεται είναι να κάνουμε υπομονή, ώσπου να έρθει ο Κύριος!

«Κοιτάξτε πως ο γεωργός περιμένει τον πολύτιμο καρπό του χωραφιού καρτερώντας με υπομονή να πέσει η πρώιμη και όψιμη βροχή. Κάνετε κι εσείς  υπομονή. Μακροθυμήσατε, στηρίξατε τας καρδίας σας, πάρτε θάρρος, διότι η παρουσία του Κυρίου επλησίασε…». (Ιακ.5:7-8)

Από fonhbowntos.gr Ιούλιος 29, 2016 Η Αγια Γραφη διδασκει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ