και θέλουσι γίνει σεισμοί κατά τόπους..

και θέλουσι γίνει σεισμοί κατά τόπους…… πάντα δε ταύτα είναι αρχή ωδίνων. (Ματθ.24:7-8)

Ότι ποιο κάτω έχω καταγράψει, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας που έκανα, ψάχνοντας μεταξύ άλλων και στα στοιχεία του γεωδυναμικού της Αθήνας, ως του πλέον ποιο έγκυρου οργανισμού παρακολούθησης της σεισμικότητας του Ελληνικού χώρου και όχι μόνο.. Οι περισσότεροι σεισμοί  που συμπεριέλαβα στην έρευνά μου είναι πάνω από 7 R…αυτοί υπήρξαν άλλωστε και οι ποιο καταστροφικοί εξ αιτίας του τρομακτικού μεγέθους τους. Καταστροφικοί βέβαια υπήρξαν και σεισμοί κάτω από 7 R πλήν όμως, ποιο ασφαλές θα ήταν σαν συμπέρασμα, εάν στην έρευνά μας συμπεριλάβουμε σεισμούς μόνο πάνω από 7 R, χώρια που θα θέλαμε ολόκληρα βιβλία για να τους καταγράψουμε όλους…! Αν και ο χρόνος μου είναι ελάχιστος λόγω δουλειάς, παρόλα αυτά ο λόγος που ασχολήθηκα με το θέμα αυτό, είναι για ν΄απαντηθεί η ερώτηση, αν οι «σεισμοί γίνονταν πάντα» η όχι! 

Αυτό το «πάντα,» που οι περισσότεροι λένε, με όσα παραθέτω, θα δείτε πως ΔΕΝ ευσταθεί. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι σεισμοί«γίνονταν από πάντα», ΔΕΝ έχουν στοιχεία να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους παρ’ εκτός την δικαιολογία, ότι δεν υπήρχαν τα μηχανήματα που έχουμε σήμερα για να τους καταγράψουν. Αυτό είναι αλήθεια αλλά η μισή….Μηχανήματα δεν υπήρχαν… Τα πρώτα απ’ αυτά που κατέγραφαν σεισμούς στην Ελλάδα απ’οτι γνωρίζω, εγκαταστάθηκαν γύρω στο 1900 αλλά τι στο καλό, δεν υπήρχαν ας πούμε ιστορικοί, που θ’ακαναν αναφορές στους πλέον αισθητούς και καταστροφικούς σεισμούς; Εδώ λοιπόν διερευνούμε από την αρχαιότητα μέχρι στις μέρες μας, τους πλέον καταστροφικούς σεισμούς, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφόρηση. Σε ποιες δηλαδή εποχές εμφανίστηκαν και πως αυτοί εξελίχθησαν ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΚΙ ΕΝΤΑΣΗ! Αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο της έρευνάς μας, για να διαπιστώσουμε, αν τους αποδίδεται σωστά η όχι ό όρος «σημείο» κατά τα λόγια του Ιησού η «φαινομένου» κατά την σημερινή καθομιλουμένη.. Προσδοκώ λοιπόν η δική μου έρευνα να σταθεί αφορμή, για να προχωρήσετε στην χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με περισσότερη γνώση και χωρίς προσκόμματα, όπως εγώ και πολλοί άλλοι!

Οι σεισμοί ως προμήνυμα “τέλους” αλλά και εγρήγορσης

Μπορεί οι σεισμοί για τους επιστήμονες να είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται από φυσικά αίτια του εσωτερικού της γης, -επειδή έχουν σχέση με την διατάραξη της ισορροπίας και της παραμόρφωσης των πετρωμάτων του υπεδάφους,- για τους χριστιανούς όμως, είναι κάτι πολύ παρά πάνω, αφού σύμφωνα με την Αγία Γραφή, έχει να κάνει με τα «σημεία των καιρών» και το «τέλος του αιώνος τούτου»! Τα σημεία των καιρών, αυτές οι τεράστιες πληροφορίες, δεν ΔΕΙΧΝΟΥΝ μόνο τους  “κακούς καιρούς” και τους καιρούς του “τέλους”, όπως επισημαίνουμε αλλά ταυτόχρονα και την πόρτα της χάριτος, που εξακολουθεί να είναι ανοιχτή, πριν από την μεγάλη και επιφανή ημέρα του Κυρίου. (Β΄Κορ.6:2)

Με όσα θα δείτε ποιο κάτω και ο ποιο δύσπιστος θα καταλάβει,για ποιο λόγο μόνο εδώ στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει τουλάχιστον ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ τον αντισεισμικό κανονισμό από το 1960 έως σήμερα. Ότι συνέβαινε παλαιότερα, δεν συγκρίνεται με ότι γίνεται επί των ημερών μας και πολύ περισσότερο, ούτε μ’ ότι θα συμβεί στο προσεχές μέλλον! Δώστε προσοχή σ’ αυτό, γιατί απ’ ότι μας προμηνύει το ευαγγέλιο, λίγο πριν από την επανεμφάνιση του Ιησού Χριστού, θα γίνει ο μεγαλύτερος σεισμός «από τότε που υπήρχαν οι άνθρωποι επάνω στη γη»! Τότε, σύμφωνα με τον Ιωάννη τον ευαγγελιστή, «οι πόλεις των εθνών θα καταστραφούν, τα νησιά θα εξαφανιστούν και τα βουνά θα χαθούν», μη μπορώντας να βοηθήσει ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ  κανονισμός, αφού είχαν φροντίσει «να οπλιστούν» με οτιδήποτε που νόμιζαν πως θα ήταν ασφαλείς, εκτός από πίστη! (Αποκ.16:17-20)

Τίποτα απ’ όλα αυτά όμως δεν φοβίζουν τους χριστιανούς, δεδομένου ότι, «ο Θεός δεν μας προσδιόρισε για οργή, αλλά για απόλαυση σωτηρίας, διαμέσου τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού». (Α΄Θεσ.5:9)

Μια εξήγηση για ότι κακό συμβαίνει

Οι χριστιανοί πάλι γνωρίζουν, ότι σεισμοί κι οτιδήποτε άλλο που κάνει την δημιουργία να στενάζει σαν την ετοιμόγεννη γυναίκα γίνονται,  επειδή όλη η κτήση είναι υποταγμένη στην ματαιότητα, στην φθορά δηλαδή. Όχι επειδή έφταιγε αλλά γιατί έτσι θέλησε Εκείνος που την υπέταξε! (Ρωμ.8:19-25 ) Για τους πολλούς μπορεί να είναι μια ρηξικέλευθη ερμηνεία, όμως δεν έχει σημασία, διότι για τους χριστιανούς, αυτό που έχει ΙΣΧΥ είναι μόνο η δικαιοσύνη Του Θεού, που είδε την Δημιουργία Του να ρημάζεται από τους ανθρώπους! Κατά τον Λόγο του Θεού, «η γη μολύνθηκε από τους κατοίκους της»….. Αυτοί «παρέβηκαν τους νόμους της, καταπάτησαν τις εντολές της και την αιώνια διαθήκη αθέτησαν», με αποτέλεσμα η γη να καταρρέει και οι άνθρωποι να τιμωρούνται! (Γεν.3:17, 5:29, Ησ.24:5,6)

Σ’ αυτές τις συνθήκες ζούν οι πάντες έως τώρα…Όχι μόνο οι άνθρωποι λέει ο απόστολος Παύλος αλλά κι εμείς, όσοι  έχουμε ως αρραβώνα του μέλλοντος αιώνος, το Πνεύμα Το Άγιο! Στενάζουμε μέσα μας κι αγωνιούμε… Συνδέουμε όμως την σωτηρία μας με την ελπίδα κι έτσι περιμένουμε με υπομονή την πλήρη αποκατάστασή μας, όταν αποκαλυφθεί ο Ιησούς Χριστός. Το ίδιο προσδοκά και η κτίση, η οποία θέλει να ελευθερωθεί από τη δουλεία τής φθοράς (Ησα.32:15 κ.αλ.) και να μεταβεί στην ελευθερία τής δόξας των παιδιών τού Θεού, όταν θα ντυθούν το σώμα της αφθαρσίας! (Ρωμ.8:19-25, Α΄Κορ.15:53 )

Τα στοιχεία που παραθέτω δείχνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την ποσοτική όσο και την ποιοτική διαφορά των σεισμών της τελευταίας εκατονταετίας απ’ αυτών των προηγούμενων αιώνων. Διαπιστώνεται πως ο αριθμός, η συχνότητα και η έντασή τους από τις αρχές του 20ου αιώνα έχουν υπερβολικά αυξηθεί, προκαλώντας ανησυχία σε όλο τον κόσμο και βέβαια πολλά ερωτηματικά για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, παρά τις «καθησυχαστικές», αν και ετερόκλητες εξηγήσεις των ειδικών.

Στατιστικά των τελευταίων 100 ετών

Αριθμός σεισμών ανά δεκαετία στον 20ο αιώνα

(1900-1909) 164 σεισμοί από 7.0-8,9 R

(1910-1919) 193 σεισμοί από 7,0-8,7 R

(1945-1949)  10 σεισμοί από 7,0-7,3 R

(1950-1959)  40 σεισμοί από 7,0-8,0 R

(1960-1969)  39 σεισμοί από 7,0-8,5 R

(1970-1979)  14 σεισμοί από 7,0-7,7 R

(1980-1989)  33 σεισμοί από 7,0-7,9 R

(1990-1999)  90 σεισμοί από 7,0-8,3 R

(2000-2007) 123 σεισμοί από 7,0-9,0 R

Συμπέρασμα:

Στα τελευταία 107 χρόνια(1900-2007) έγιναν 706 σεισμοί από 7,0-9,0 R από τους οποίους τους 110 κατάφερα να τους βρώ και ποιο κάτω τους παραθέτω

Απο τον 20ο αιώνα έως τον 10ο αιώνα έγιναν 31 μεγάλοι σεισμοί

από τον 10ο αιώνα έως την εποχή του Χριστού είναι καταγεγραμμένοι 16 σεισμοί

Από την εμφάνιση του Χριστού έως τον 13ο αιώνα π.χ. είναι τρεις ( 3) καταγεγραμμένοι

Αναλυτική περιγραφή από την αρχαιότητα έως σήμερα

1614-13 π.χ η γιγαντιαία έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης

έπληξε την Ανατολική Μεσόγειο με φονικά κύματα που σάρωσαν τις ακτές του σημερινού Ισραήλ. Τα γιγαντιαία τσουνάμι από την καταστροφική έκρηξη χτύπησαν τις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου από την Κρήτη ( σε αυτό οφείλετε η κατάρρευση του Μινωικού πολιτισμού στην ακμή του ) ως την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Φοινίκη και τα μικρασιατικά παράλια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Ελλήνων επιστημόνων, το ηφαίστειο της Σαντορίνης όχι μόνο διέσπειρε στην ατμόσφαιρα 150 δισεκατομμύρια τόνους πετρωμάτων, αλλά έφερε στο Αιγαίο πρόωρο χειμώνα. Ο ήλιος κρύφτηκε και η θερμοκρασία στο Αρχιπέλαγος έπεσε σταδιακά τουλάχιστον κατά δύο βαθμούς Κελσίου

……………………………………………………………………………………………………….

464 π.Χ. Σπάρτη

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές προκάλεσε 20.000 θύματα, κατέστρεψε την πόλη και έγινε αφορμή για εξέγερση των ειλώτων.οι ιστορικοί Στράβων, Παυσανίας.Πλούταρχος και Θουκιδίδης τον περιγράφουν από «μέτριο ως ισχυρό». Η ένταση του σεισμού δεν μπορούσε να είναι γνωστή τότε, αφού η αντίστοιχη μονάδα μέτρησης είναι μεταγενέστερη ανακάλυψη, όμως από σημερινές μελέτες υπολογίστηκε στους 7.2 Ρ

…………………………………………………………………………………………………………………………..

426 π.χ.

Λίγο μετά την ανέγερση του Παρθενώνα (447-438 π.χ.), ο αρχαίος κόσμος έζησε έναν από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς με επίκεντρο την Αταλάντη, που προκάλεσε μετατόπιση του νοτιοανατολικού τμήματος του ναού.

…………………………………………………………………………………………………………………………

373 π.χ. Αχαΐα

Ο πιο αρχαίος σεισμός αναφέρεται σε αρχαία κείμενα(Παυσανία, Στράβωνα) στην Ελίκη και Βούρα της Αχαΐας. Ο σεισμός αυτός θεωρείται και υπεύθυνος για την πλήρη εξαφάνιση της πόλης Ελίκης, που βρισκόταν ανατολικά του Αιγίου. Ναυτικοί της εποχής αφηγούνταν διασχίζοντας τον Κορινθιακό κόλπο ότι έβλεπαν στο βυθό για καιρό το άγαλμα του Ποσειδώνα. Μαζί με την Ελίκη, χάθηκε και η Βούρα, που βρισκόταν σε λόφο, και πιθανόν να άνοιξε χάσμα (πιθανόν μεταξύ ποταμών Βουραϊκού & Μπουφούσια) και να την κάλυψε. Η Ελίκη ακόμα δεν έχει υπολογιστεί που βρισκόταν ακριβώς, ακόμα και σήμερα. Ο σεισμός εκτιμάται ότι ήταν 7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ

…………………………………………………………………………………………………………………………

227 π.χ Ρόδος

ο σεισμός αυτός έριξε το άγαλμα του κολοσσού της Ρόδου και το μεγαλύτερο μέρος των τειχών της πόλεως

………………………………………………………………………………………………………………………………

63 μχ  Φεβ. 5 Ιταλία. Σικελία.

έγινε ένας σφοδρότατος σεισμός, που συντάραξε τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλειο προκάλεσε καταστροφές  αλλά δεν είχε θύματα.

……………………………………………………………………………………………………………………….

79 μ.Χ. Αύγ. 24 Ιταλία. Σικελία.

ο Βεζούβιος ξύπνησε για τα καλά. Βρυχήθηκε και σκοτείνιασε τον ήλιο για δύο μέρες με τα αέρια, την ελαφρόπετρα και τα άλλα θραύσματα που απελευθερώθηκαν από τον κρατήρα του. Η Πομπηία θάφτηκε μέσα σε λίγες ώρες στη στάχτη και το χώμα. ενώ  λίγο αργότερα ακολούθησε  την τύχη της το Ελληνικό Ηράκλειο και τα Σταβιά.. τα θύματα του Ηφαιστείου υπολογίστηκαν σε 20.000 -25.000 άτομα περίπου

………………………………………………………………………………….

358 μ.χ  Αύγ. 24 Μικρά Ασία.

Από τους μεγαλύτερους σεισμούς της Βυζαντινής περιόδου, ήταν αυτός που συνέβη στη Νικομήδεια,  και σύμφωνα με τους χρονικογράφους της εποχής “χάθηκε η πόλη γιατί καταποντίστηκε στη γη και στη θάλασσα”, ενώ προκάλεσε τρομερές καταστροφές στην Ασία, στη Βιθυνία και στη Μακεδονία.

…………………………………………………………………………………….

365 μ.χ.  Ιουλ. 21 Κρήτη.

μεγάλος σεισμός των 8,3 Ρίχτερ, συντάραξε τη Μεσόγειο και συνοδεύτηκε από το μεγαλύτερο γνωστό παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) στην Ιστορία. Το επίκεντρό του εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο κοντά στη Φαλάσαρνα, στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης. Ο σεισμός προκάλεσε μέσα σε λίγες μόνο μέρες την ανύψωση της δυτικής Κρήτης  από την θάλασσα κατά 10 μέτρα στην Φαλάσαρνα, κατά περίπου 4 μέτρα στα Χανιά και ένα περίπου μέτρο στο Ηράκλειο. ενώ στα Αντικύθηρα η ανύψωση ήταν στα 2,7 μέτρα. Μόνο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου χάθηκαν 5.000 άνθρωποι  όταν το κύμα επέστρεψε, ενώ μεγάλες απώλειες υπέστησαν τα παράλια της Ελλάδος και της Δαλματίας σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές.

……………………………………………………………………………………….

447 μ.χ Νοε. 8 Κωνσταντινούπολη

δόνηση 7,5 βαθμών, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, γκρέμισε τα τείχη της Πόλης και έπληξε τη Φρυγία, τη Βιθυνία και τον Ελλήσποντο.

………………………………………………………………………………………….

518μ.χ  Γιουγκοσλαβία.

Σεισμός 6,8 βαθμών, κατέστρεψε ολόκληρη την πόλη Σκούπι, τα σημερινά Σκόπια και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την ανοικοδόμησε και την ονόμασε Ιουστινιανή η Πρώτη.

…………………………………………………………………………………………

521μ.χ.  Νοε. 29  Συρία.

στην Αντιόχεια  σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 4.870 ατόμων.

………………………………………………………………………………………..

526μ.χ  Μάιος 20  Συρία.

Αντιόχεια O μεγαλύτερος σεισμός γίνεται επί Τραϊανού και ενώ βρίσκεται στην πόλη  κατέφυγε στον Ιππόδρομο για να σωθεί. θα υπάρξουν 250.000 νεκροί και σεισμοί για 1 ολόκληρο έτος και 6 μήνες . θα κηρυχθεί πένθος στην Κων/πολη ώστε να διακοπούν οι αγώνες του Ιππόδρομου. ο Αυτοκράτορας και οι συγκλητικοί θα μεταβούν στην Αγία Σοφία με πορφυρά ιμάτια και ο βασιλιάς χωρίς διάδημα.

…………………………………………………………………………………………

543μ.χ  Ιουλ. 9  Μικρά Ασία.

η Τύρος, Σιδώνα, Βηρυτός ,Τρίπολη, Βύβλος Συρίας , Πλήγηκαν βαρύτατα από σεισμό μεγάλης έντασης  με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές χιλιάδες άνθρωποι

………………………………………………………………………………………….

546μ.χ  Αύγ.15 – Σεπ 23. Μικρά Ασία. Κωνσταντινούπολη, Νικομήδεια και Βιθυνία  έπαθαν σοβαρές καταστροφές και μεγάλος αριθμός ατόμων βρήκε τον θάνατο εξ αιτίας σφοδρότατου σεισμού. Η Νικομήδεια καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

…………………………………………………………………………………………..

551μ.χ Ιούλ.7 Πελοπόννησος Σεισμός 7,2 βαθμών με επίκεντρο τη Χαιρώνεια, ισοπέδωσε εκτός από τη Χαιρώνεια, την Πάτρα και τη Ναύπακτο ολόκληρη. Μετά από δύο ημέρες στις 9 Ιουλίου  σημειώνεται άλλος  ισχυρός σεισμός

…………………………………………………………………………………………..

557μ.χ  Δεκ. 24 Κωνσταντινούπολη

Τρομερή καταστροφή από σεισμό με χιλιάδες νεκρούς.

…………………………………………………………………………………………..

597μ.χ,  Μακεδονία.

Ένας σεισμός 6,8 βαθμών, με επίκεντρο τους Φιλίππους, ερήμωσε την πόλη και άλλαξε τον ρου του ποταμού Στρυμόνα.

…………………………………………………………………………………………..

740μ.χ Οκτ. 26  Κωνσταντινούπολη.

Δόνηση 7,4 βαθμών, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, γκρέμισε εκατοντάδες σπίτια και πολλές εκκλησίες και μοναστήρια, κατέστρεψε τον ανδριάντα του Μεγάλου Θεοδοσίου, ενώ προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε πολλές πόλεις της Μ. Ασίας.

…………………………………………………………………………………………

856μ.χ  Δεκ.  Κόρινθος.

Μεγάλος σε ισχύ σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 45.000 ατόμων

……………………………………………………………………………

936μ.χ. Κωνσταντινούπολη.

Σεισμός 7,5 βαθμών γκρέμισε τα πυργώματα του Βυζαντίου, γκρέμισε πολλά σπίτια και ναούς καθώς και τον δυτικό τρούλο της Αγίας Σοφίας.

από τον Χριστό έως το 1000μ.χ. καταγεγραμμένοι είναι 16 σεισμοί

……………………………………………………………………………

1268 μ.χ  Μικρά Ασία. Κιλικία

Σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 60.000 ατόμων

………………………………………………………………………………………..

1290μ.χ.  Σεπ. 27  Κίνα.

Στην επαρχία Χοπέι σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 100.000 ατόμων

………………………………………………………………………………………

1293μ.χ  Μάιος 20  Ιαπωνία.

Στην  Καμακούρα σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ατόμων περίπου.

………………………………………………………………………………………….

1303μ.χ  Δεκέμβριος Ρόδος

Μία φοβερή δόνηση 8,00 βαθμών,  ανέτρεψε τελείως το νησί, σκότωσε 4.000 ανθρώπους στο Χάνδακα, ενώ εξ αιτίας του προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στην Κορώνη, τη Μεθώνη, μεγάλο μέρος της Κρήτης και πολλά μέρη της Πελοποννήσου, ενώ και η Αλεξάνδρεια έπαθε τα πάνδεινα εξαιτίας του σεισμού.

…………………………………………………………………………………………..

1494μ.χ  την 1η Ιουλ.  Κρήτη.

Ηράκλειο  Ένας σεισμός 7,2 βαθμών, προκάλεσε εξαιρετικά μεγάλες ζημιές σε πολλές περιοχές της Κρήτης, ενώ στο λιμάνι μεγάλα κύματα προξένησαν βίαιες συγκρούσεις αγκυροβολημένων πλοίων

…………………………………………………………………………………………

1509μ.χ  14 Σεπ.  Μικρά Ασία.

Στο Τσορούμ, σεισμός 7,7 βαθμών σκότωσε 13.000 ανθρώπους και γκρέμισε 109 τζαμιά, 1070 σπίτια, όλα τα προς την ξηρά διπλά τείχη της Κωνσταντινούπολης, τους επτά πύργους, ενώ στο σπίτι του Βεζίρη Μουσταφά Πασά σκοτώθηκαν 300 ιππείς με τα άλογά  τους.

………………………………………………………………………………………..

1531μ.χ  Ιαν. 26  Πορτογαλία.

Στην Λισσαβόνα. Νεκροί από σεισμό 30.000  άνθρωποι.

…………………………………………………………………………………………..

1556μ.χ. Ιαν. 24  Κίνα. Σενσί . ο ποιο φονικός σεισμός που καταγράφηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, με ισχύ 8 της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό του ήταν στην κοιλάδα του ποταμού Wei, και τουλάχιστον 97 νομοί όπως Henan, Shaanxi, Hebei, Anhui, και άλλοι επηρεάστηκαν. Στο Huaxian κανένα κτήριο δεν έμεινε όρθιο και περισσότερο από τους μισούς ανθρώπους που ζούσαν εκεί σκοτώθηκαν. Μερικές στατιστικές δείχνουν ότι μερικοί νομοί είχαν απώλειες μέχρι και το 60% του πληθυσμού τους . Περισσότεροι από 830.000 άνθρωποι πέθαναν . Οι μετασεισμικές δονήσεις γίνονταν αισθητές για σχεδόν ένα εξάμηνο αργότερα.

…………………………………………………………………………………………..

1631μ.χ  Δεκ. 16  Ιταλία. Σικελία

Έκρηξη του Βεζούβιου προκάλεσε την καταστροφή πέντε πόλεων και τον θάνατο 3.000 ατόμων
από τη λάβα του στις πόλεις  Πορτίτσι  και  Τόρε  Ανουντσιάτα.

……………………………………………………………………………………

1669μ.χ Ιταλία. Σικελία

Από το Όρος Αίτνα έφυγε ένα ποτάμι λάβας και ξεχύθηκε μέσα στα δρομάκια της Κατάνια, που σκότωσε περίπου 20.000 ανθρώπους στην γύρω περιβάλλουσα περιοχή. Οι άστεγοι έφτασαν τις  27.000 λόγω της έκρηξης

…………………………………………………………………………………………

1668 17 Αυγ. Τουρκία

Ανατολία, 8.000 άτομα βρήκαν τον θάνατο από σεισμό μεγέθους 8 R

……………………………………………………………………………………..

1693μ.χ. Ιαν. 11 Ιταλία.

Σικελία έκρηξη της Αίτνας και σεισμός κατέστρεψαν ολοκληρωτικά η μερικά 40 πόλεις και προκάλεσαν το θάνατο 60.000 περίπου ατόμων.

……………………………………………………………………………………

1703μ.χ Δεκ. 30  Ιαπωνία.

Έντο. σημερινό Τόκιο. Σεισμός προκάλεσε τον θάνατο  200.000 περίπου ατόμων.

……………………………………………………………………………………

1737μ.χ Οκτ. 11 Ινδίες.

Καλκούτα. σεισμός προκαλεί τον θάνατο 300.000 περίπου ατόμων

…………………………………………………………………………………….

1755μ.χ Νοε. 11 Πορτογαλία. Λισσαβόνα. Σεισμός μεγέθους 8,7 καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και αφήνει πίσω του 60.000 νεκρούς.

……………………………………………………………………………………

1783: Ισλανδία.

Η έκρηξη του Όρους Skaptar κατέστρεψε την καλλιέργεια και την αλιεία, προκαλώντας έτσι πείνα στον κόσμο, από την οποία πέθανε το ένα πέμπτο των ανθρώπων της χώρας

1783 Φεβ. 4 Νότια Ιταλία και Σικελία.Έξι διαδοχικοί σεισμοί κατέστρεψαν πολλές πόλεις στα περίχωρα της Καλαμπρίας περιλαμβανομένης και της Μεσσήνης. Οι Νεκροί έφτασαν από 60.00-100.000 άτομα

……………………………………………………………………………………….

1797 Ιταλία

Βεζούβιος έκαψε είκοσι έξι ανθρώπους και κατέστρεψε μέρος της πόλης Τόρε ντελ Γκρέκα.

1797 Φεβ. 4 Περού

το Κούσκο στο Περού και το Κουίτο στον Ισημερινό καταστράφηκαν από σεισμό. Νεκροί 40.000 άτομα.

……………………………………………………………………………………

1810 16 Φεβρ. Κρήτη 

Σεισμός 7.8 Ρ με 2.500 θύματα

…………………………………………………………………………………………………………

1815: Ινδονησία,

Οι ανεμοστρόβιλοι και τα τσουνάμι από την έκρηξη του Όρους Tambora, στο νησί Sumbawa  σκότωσαν κάπου 12.000 ανθρώπους, που ήταν η πιο θανάσιμη έκρηξη ηφαιστείου. Το ηφαίστειο έστειλε ένα νέφος υλικών ψηλά στην ατμόσφαιρα, που ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές της ποσότητας που εκτινάχθηκε από το Όρος Pinatubo το 1991. Αργότερα χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από πείνα.

………………………………………………………………………………………. 

1822. Σεπ. 5  Συρία.

Χαλέπι. το σημερινό Αλέππο ισχυρός σεισμός σκοτώνει το 60% του πληθυσμού της πόλης περίπου 22.000  άτομα

……………………………………………………………………………………

1828 Δεκ. 28  Ιαπωνία.

Χονσού. σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ατόμων

…………………………………………………………………………………………

1856 12 Οκτ. Ρόδος

σεισμός 8.2 Ρ με 618 θύματα

………………………………………………………………………………………………

1857 16 Δεκ., Ιταλία

Νάπολη, 11.000 άνθρωποι ήταν θύματα ενός σεισμού της τάξεως  6.9 R

…………………………………………………………………………………………

1867  Φεβρ. 4 Κεφαλονιά

σεισμός 7.2 Ρ προκαλεί τον θάνατο 224 ανθρώπων

…………………………………………………………………………………………..

1868. Αυγ 13-16  Περού & Ισημερινός

Μεγάλοι σεισμοί κατέστρεψαν πολλές πόλεις στο Νότιο Περού και στον Βόρειο Ισημερινό προκαλώντας 25.000 θύματα και ζημιές που έφταναν τα 300.000 δολ.

…………………………………………………………………………………………

1875 Μάιος 16  Βενεζουέλα & Κολομβία

16.000 νεκροί από φονικό σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ.

…………………………………………………………………………………………

1883:Αυγ. 26-28 Ινδονησία.

εξερράγη Το ηφαίστειο Κρακατόα, και η ισχύς της  έκρηξης υπολογίστηκε ότι ήταν υπερδιπλάσια  και από την έκρηξη της ισχυρότερης υδρογονοβόμβας.  Οι επιστήμονες λένε ότι ήταν και η ισχυρότερη έκρηξη ηφαιστείου που έγινε ποτέ. Η  έκρηξη ακούστηκε μέχρι την Αυστραλία που απέχει από το Κρακατόα 3.600 χιλιόμετρα μακριά. Πέτρες των 30 κιλών έπεσαν σε γειτονικά νησιά 80 km μακριά, και ένα τσουνάμι ύψους 40 μέτρων κατάστρεψε εκατοντάδες χωριών, συμπεριλαμβανομένης και της Ιάβας και της Σουμάτρα. Περίπου 36.000 άνθρωποι πέθαναν τότε. Η σκόνη ψηλά στην ατμόσφαιρα ανάγκασε το φεγγάρι να εμφανιστεί μπλε, και μερικές φορές πράσινο, επί δύο έτη.Το νησί Κρακατόα, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιάβα και τη Σουμάτρα, σχίστηκε στα δύο και τινάχτηκε στον αέρα. Τις μεγαλύτερες όμως  καταστροφές προκάλεσε το παλιρροϊκό κύμα, ύψους 40 μέτρων , που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, και που τρέχοντας με φοβερή ταχύτητα και δύναμη ισοπέδωσε όλες τις παράλιες περιοχές εκεί γύρω. στο ίδιο διάστημα είχαν προηγηθεί ισχυρότατοι σεισμοί. ( ηφαιστιογενείς)

……………………………………………………………………………………

1886. Αύγ. 31 ΗΠΑ. Τσάρλεστον Νότιας Καρολίνας. Σεισμός καταστρέφει ολοκληρωτικά την Πόλη και σκοτώνει 100 άτομα.

1886 Ιουν. 27 Ελλάδα Φιλιατρά. Σεισμός 7.5 Ρ με θύματα 326 άτομα

……………………………………………………………………………………

1891. Αύγ. 16 Ισημερινός και Περού.

Περίπου 70.000 νεκροί από σεισμό

1891. Οκτ. 27, Ιαπωνία

Στις 21:38  σεισμός  8 R  σκορπίζει τον θάνατο σε 7.273 ανθρώπους

……………………………………………………………………………………

1894 Ελλάδα. Αταλάντη

σεισμός 7.0 Ρ προκαλεί τον θάνατο 225 ανθρώπων

………………………………………………………………………………………………

1896.  Ιουν. 15 Ιαπωνία.

Στην περιοχή Σανρίκου, στις ακτές του Ειρηνικού, 27.122 άτομα έχασαν τη ζωή τους, κυρίως από τα παλιρροϊκά κύματα που προκλήθηκαν μετά το σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

……………………………………………………………………………………

1897. Ιουνίου 12, Ινδία

Στις 11:06 στην πόλη Assam, βρίσκουν τον θάνατο 1.500  άτομα από σεισμό μεγέ

θους  8.3 R

από τ0 1000μ.χ. έως το 1900 είναι καταγεγραμμένοι 31 μεγάλοι σεισμοί

……………………………………………………………………

1902 Απρ. 8 Γουατεμάλα.

Έκρηξη του ηφαιστείου Σάντα Μαρία προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ατόμων

1902 Μάιος 8 Μαρτινίκα Δυτικών Ινδιών.

Έκρηξη του ηφαιστείου Πελέ στο νησί της Μαρτινίκα, έπνιξε την πόλη του Σαίν Πιέρ με ένα θανάσιμο αέριο και καυτή τέφρα, που σκότωσε 29.933 από τους 29.937 συνολικά κατοίκους εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης. Συνολικά τα θύματα έφτασαν τις 40.000. Ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή καταστροφή του 20ου αιώνα.

……………………………………………………………………………………………………..

1903 Αύγ. 11 Ελλάδα Κύθηρα

σεισμός μετξύ 7.2 και 8 Ρ σκοτώνει 14 ανθρώπους

……………………………………………………………………………………………………………………….

1906 Ιταλία. Βεζούβιος. Έκρηξη έντασης ίδια με εκείνη του 79 μχ., κατέστρεψε την πόλη Οταγιάκο. Την ίδια εποχή με τον μεγάλο σεισμό του Σαν Φρανζίσκο.

1906 Ιαν. Ειρηνικός, Σεισμός μεγέθους 8,8 Ρίχτερ ανοικτά των ακτών της Κολομβίας και του Ισημερινού προκαλεί τσουνάμι, με 1.000 νεκρούς.

1906 Απρ. 16 Χιλή. μεγάλη έκταση πλήγηκε από σεισμό και ιδιαίτερα οι πόλεις Σαντιάγκο και Βαλπαρέζο με νεκρούς να φτάνουν τις 5.000 και οι υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 100.000.000 δολ.

1906 Απρ. 16 Σαν Φραντζίσκο  και γειτονικές πόλεις των ΗΠΑ σεισμός 7,8 και πυρκαγιά που ακολούθησε  προκάλεσε τον θάνατο 3.000 ατόμων ενώ άστεγοι έμειναν 500.000 άνθρωποι, οι δε  ζημιές έφτασαν τα 350.000.000 δολ.

……………………………………………………………………………………

1907. Ιαν. 14  Τζαμάικα. Κίνγκστον.  1400 νεκροί από σεισμό.

……………………………………………………………………………………

1908. Δεκ.28 Ν.Ιταλία & Σικελία.

Μια ακολουθία από δονήσεις εδάφους με μέγεθος που κυμαίνεται από 6,7- 7,2R κατέστρεψαν σχεδόν το 90% των κτιρίων της Μεσσήνης. Τον σεισμό σύντομα θα ακολουθήσει ένα τσουνάμι ύψους τουλάχιστον 8 μέτρων το οποίο καταστρέφει τον παραθαλάσσιο ιστό της πόλης, καθώς και μια πυρκαγιά, που ξεκίνησε από την ζημιά που υπέστη  το δίκτυο φυσικού αερίου.
Πολλές άλλες πόλεις κατά μήκος των ακτών της Σικελίας και της Ρέτζιο ντι Καλάμπρια της ηπειρωτικής Ιταλίας υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν εντελώς. Ακόμα και σήμερα ο σεισμός της Μεσσήνης παραμένει ένας από του πιο θανατηφόρους σεισμούς στην Ευρώπη, με κατ ‘εκτίμηση τουλάχιστον 40.000 θανάτους στην περιφέρεια της Καλαβρίας και άλλους τόσους στη Σικελία και στην περιοχή του πορθμού τηςΜεσσήνης.

……………………………………………………………………………………

1915. Ιαν.13 Κεντρική Ιταλία.Αβετζάνο.

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ προκαλεί τον θάνατο σε περισσότερα από 30.000 άτομα

…………………………………………………………………………………….

1920. Δεκ.16 Κίνα.

Κανσού  ολόκληρη η επαρχία επλήγη από τον σεισμό ενώ  συνολικά επτά επαρχίες επηρεάστηκαν από την καταστροφή. 19 πόλεις καταστράφηκαν. ένας σεισμός 7.8 χτύπησε την πόλη Ningxia Για τρία χρόνια μετά , οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονταν και μόνο στη κομητεία Haiyuan, περισσότεροι από 73.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο σεισμός προκάλεσε επίσης καθιζήσεις εδάφους και μεγάλες επίγειες ρωγμές, ειδικά κοντά στο επίκεντρο του. Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που μερικοί ποταμοί έφραξαν και άλλοι άλλαξαν ροή και κατεύθυνση . Τα περισσότερα σπίτια και τα κτήρια καταστράφηκαν. Πάνω από 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν .

……………………………………………………………………………………

1923. Σεπ.1 Ιαπωνία.

Η Γιοκοχάμα  και το μισό μέρος του Τόκιο καταστράφηκαν από σεισμό. Νεκροί 143.000  πολλές χιλιάδες οι αγνοούμενοι και 103.733 τραυματίστηκαν μετά το σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

…………………………………………………………………………………………..

1926 Ιουν. 26 Ρόδος

σεισμός 7.7 με 8 Ρ σκοτώνει 12 ανθρώπους

…………………………………………………………………………………………………..

1927 Μαρ. 7 Ιαπωνία. στο Τάνγκο, κοντά στο Κιότο, 2.925 άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά το σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

1927 Μάιος 22, Κίνα στην επαρχία Tsinghai, 200.000 σκοτώθηκαν από σεισμό 7.9 R

…………………………………………………………………………………………..

1928 Απρ. 22 Κόρινθος

Καταστράφηκε  από σεισμό με θύματα  20 νεκρούς

…………………………………………………………………………………………..

1932 Δεκ. 26 Κίνα  Από καταστροφικό σεισμό στην επαρχία Κανσού σκοτώθηκαν 70.000 άτομα.

1932 Σεπτ. 26 Ελλάδα. Χαλκιδική Ιερισσός. σεισμός 7 Ρ σκότωσε 161 άτομα και προξένησε πολλές ζημιές σε μονές του Αγίου όρους

…………………………………………………………………………………………..

1933 Μαρ. 3 Ιαπωνία.

Στο Σανρίκου, στις ακτές του Ειρηνικού, 3.008 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σεισμό μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

…………………………………………………………………………………………..

1934 Ιαν.15, Ινδία.

Στις  8:43 τοπική ώρα στο Bihar, έγινε σεισμός μεγέθους 8,1 R με θύματα 10.700 ανθρώπους

………………………………………………………………………………………….

1935 Μάιος 31 Ινδία  Κέτα Βελουχιστάν. Σεισμός προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων από 50.000 ατόμων

1935 Φεβρ. 25 Ελλάδα Κρήτη σεισμός 7.ρ σκοτώνει 8 άτομα

…………………………………………………………………………………………..

1939 Ιαν. 24 Χιλή. Σεισμός με  30.000 νεκρούς και 70.000 αστέγους

1939 Δεκ 27 Τουρκία. Μικρά Ασία. Σειρά σεισμών έως και 7,8 R και οι πλημμύρες και οι χιονοθύελλες που επακολούθησαν προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή σε έκταση 40.000 περίπου τετρ. Χιλ..πόλεις και χωριά ισοπεδώθηκαν και βρήκαν τον θάνατο περίπου 45.000 άτομα.

………………………………………………………………………………………….

1943 Σεπ. 10 Ιαπωνία.

Στο Τοτόρι, της νήσου Χονσού, 1.083 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

…………………………………………………………………………………………

1944 Δεκ. 7 Ιαπωνία.

Στα παράλια του Ειρηνικού στην κεντρική Ιαπωνία, 1.223 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

………………………………………………………………………………………….

1945,  Ιαν. 13 Ιαπωνία. στη Μικάουα, της νήσου Χονσού, σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στοίχισε τη ζωή σε 2.306 ανθρώπους.

………………………………………………………………………………………….

1946 Απρ. Αλάσκα. Σεισμός 8,1 Ρίχτερ κοντά στα νησιά Ουνιμάκ προκαλεί τσουνάμι και σκοτώνει 165 ανθρώπους, κυρίως στη Χαβάη.

1946 Δεκ. 21 Ιαπωνία Ισχυρός σεισμός 8,1 Ρίχτερ και τα έξι παλιρροιακά  κύματα πού ακολούθησαν ερήμωσαν έκταση 160 τετρ. Χιλ. της Ν. Ιαπωνίας νεκροί  η αγνοούμενοι 1432 άτομα.

………………………………………………………………………………………….

1947 Οκτ. 6 Ελλάδα Μεσηνία

σεισμός 7 Ρ σκοτώνει τρείς ανθρώπους

………………………………………………………………………………………………………

1948 Ιουν. 28 Ιαπωνία. Φουκούι, δυτικά του Τόκιο Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 Ρίχτερ  και η πυρκαγιά που επακολούθησε κατέστρεψαν το 70% της Φουκούι και προκάλεσε ζημιές στις γειτονικές πόλεις. Νεκροί περισσότεροι από 3.895 άνθρωποι και 7.500 τραυματίες.

1948 Οκτωβρίου 5 ΕΣΣΔ, Τουρκμενιστάν, 110.000 άτομα βρίσκουν το θάνατο από σεισμό 7.3

…………………………………………………………………………………………..

1949 Αυγ. 5 Ισημερινός.

Σεισμός κατέστρεψε 50 πόλεις. Νεκροί 6.000 άστεγοι 100.000 , ζημιές 20.000.000 δολ.

………………………………………………………………………………………….

1950. Αύγ. Ινδία κρατίδιο ‘Ασαμ,

Σεισμική δόνηση μεγέθους 8,6  κατέστρεψε έκταση 80.000 τετρ. Χιλ. και προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες. Νεκροί 1.526 άνθρωποι

………………………………………………………………………………………….

1951 Ιαν. 18-21 Νέα Γουινέα.

Έκρηξη του ηφαιστείου Λάμινγκτον κατέστρεψε μεγάλη έκταση και προκάλεσε τον θάνατο σε περισσότερους από  3.000  ανθρώπους

……………………………………………………………………………………………………..

1952 Νοε. Ρωσία. 

Σεισμός 9 Ρίχτερ στη χερσόνησο Καμτσάτκα προκαλεί τσουνάμι, το οποίο έγινε αισθητό μέχρι τη Χιλή και το Περού. Οι νεκροί έφτασαν τους 2.300.

…………………………………………………………………………………………

1953. Φεβ. 12  Ανατολικό Ιράν. Από σεισμό 1100περίπου ήταν οι νεκροί κυρίως από το χωριό Τρούντ.

1953. Μαρ. 18 Τουρκία. Σεισμός στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων από 1200 ατόμων και έμειναν άστεγοι 50.000 κάτοικοι

1953. Αύγ.12 Ελλάδα. Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρ κατέστρεψε την Ζάκυνθο και μεγάλο μέρος της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Σκοτώθηκαν 476 άτομα

…………………………………………………………………………………………..

1954. Σεπ. 9-12 Αλγερία. Περισσότεροι από 1600 νεκροί και καταστροφή μεγάλου μέρους  της Ορλεοανβίλ από σεισμό.

1954 Απρ.30 Ελλάδα Σοφάδες Καρδίτσας σεισμός 7.0 ρ σκοτώνει 25 άτομα

…………………………………………………………………………………………..

1956. Ιουν. 10-17 Αφγανιστάν. Συνεχείς σεισμοί έπληξαν τις  Βόρειες περιοχές. Νεκροί περίπου 2.000

1956 Ιούλ 9 Ελλάδα Αμοργός σεισμός 7.5 Ρ σκοτώνει 53 συναθρώπους μας

………………………………………………………………………………………….

1957: Μαρ. Αλάσκα  ΗΠΑ – Σεισμική δόνηση μεγέθους 8,6 πλήττει τα νησιά Αντρεάνοφ και προκαλεί μεγάλα παλιρροϊκά κύματα. Δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

1957.  Ιουλ. 2  Ιράν. Σεισμοί κατά μήκος των ακτών της Κασπίας προκάλεσαν τον θάνατο περισσοτέρων από 1500 ατόμων.

1957.  Δεκ. 15 -17 Ιράν . άλλοι δύο σεισμοί στο δυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσαν τον θάνατο 1400 ατόμων

1957 Απρ. 25 Ελλάδα Ρόδος σεισμός 7,2 σκοτώνει 18 άτομα

.…………………………………………………………………………………………

1960.  Φεβ. 29   Μαρόκο. Αγαδίρ. δύο σεισμοί , παλιρροϊκό κύμα  και πυρκαγιά κατέστρεψαν το 80% της πόλης. Νεκροί 20.000 άτομα.

1960.  Απρ. 25  Ιράν. Περισσότεροι από 500 νεκροί από σεισμό

1960 Μάιος 21-29 Χιλή. Σεισμός 9,5 Ρίχτερ προκαλεί τσουνάμι σε αρκετές χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό. 5.700 νεκροί στη Χιλή, 61 στη Χαβάη και 180 στην Οκινάβα της  Ιαπωνίας.

…………………………………………………………………………………………

1962. Σεπ.1 Ιράν.

Σεισμός έπληξε το βορειοδυτικό  Ιράν και προκάλεσε τον θάνατο 10.000 ατόμων.

………………………………………………………………………………………..

1963. Φεβ.21 Λιβύη. Σεισμός κατέστρεψε την Βάρκα και  προκάλεσε τον θάνατο 300 ατόμων.

1963. Ιουλ 26 Γιουγκοσλαβία. Το μεγαλύτερο μέρος των Σκοπίων καταστράφηκε . νεκροί  2.000

…………………………………………………………………………………………

1964.  Ιαν. 18  Φορμόζα. Σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 107 ατόμων.

1964. Μαρ. 28  Αλάσκα. Ισχυρός σεισμός 9,2 Ρίχτερ χτυπάει στον πορθμό Πρινς Γουίλιαμ, προκαλείται τσουνάμι και 119 σκοτώνονται. Κυρίως πλήγηκε η πόλις Άνγκοριτζ. Οι ζημιές που προκλήθηκαν ξεπέρασαν τα 750.000.000 δολ.

1964. Ιούν. 16  Ιαπωνία. Χονσού. Σεισμός με 27 νεκρούς και 65 τραυματίες.

1964.  Ιουλ. 5  Μεξικό. Σεισμός στην επαρχία Γκερέρο κατέστρεψε πολλά ορεινά χωριά. Νεκροί 36 τραυματίες 65

………………………………………………………………………………………….

1965 Σεπ. 28 Φιλιππίνες. Ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου του όρους Τάαλ προκάλεσε τον θάνατο 184 ατόμων

1965: Φεβ.  Αλάσκα ΗΠΑ – Σεισμός μεγέθους 8,7 και μετά τσουνάμι πλήττει τις Αλεούτιες Νήσους χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

1965. Μαρ. 28  Χιλή. Σεισμός στην κεντρική Χιλή προκάλεσε τον θάνατο 428 ατόμων

1965.  Απρ. 5  Ελλάδα. Στο νότιο τμήμα της χώρας σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο 19 ατόμων . περίπου 10.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

1965.  Μάιος 3  Ελ Σαλβαδόρ. Σεισμός  προκαλεί τον θάνατο σε 125 ανθρώπους τον τραυματισμό σε 500 και 7.000 μένουν άστεγοι.

…………………………………………………………………………………………

1966. Αυγ. 19 Τουρκία.

Σεισμός στις τέσσερις ανατολικές επαρχίες σκότωσε 1089 άτομα

……………………………………………………………………………………….

1968. Ιαν. 15  Ιταλία.Μπελίτσε.Σεισμός 6,4 Ρίχτερ σκότωσε 236 ανθρώπους

1968 Μαΐος 16  Ιαπωνία. στη νήσο Χοκάιντο, 52 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

1968. Αυγ. 31  Ιράν. Σεισμοί στην επαρχία  Χουρασάν προκάλεσε τον θάνατο σε 18.000 – 20.000 άτομα.

1968 Ελλάδα Άης Στράτης κοντά στην Λήμνο σεισμός 7,1 σκοτώνει 20 άτομα

,………………………………………………………………………………………..

1969. Ιουλ. 25  Κίνα.

Σεισμός στην ανατολική Κίνα, νότια του Τιεντσίν, σκότωσε 3.000  περίπου άτομα.

……………………………………………………………………………………….

1970. Μάιος 31  Περού.

Σεισμός 7,9 R στο βόρειο τμήμα σκοτώνει 70.000 άτομα

…………………………………………………………………………………………

1971. Φεβ. 6 Ιταλία.

Τοσκάνη. Σεισμός 4,5 Ρίχτερ σκότωσε 31 ανθρώπους

………………………………………………………………………………………

1971. Φεβ.9 ΗΠΑ.

Λος  Άντζελες  σεισμός στην κοιλάδα του Σαν Φραντζίσκο  σκοτώνει 64 άτομα και προκαλεί ζημιές 400.000.000 δολ.

…………………………………………………………………………………………

1972. Απρ. 10 Ιράν.

Σεισμός ισοπεδώνει 45 χωριά νότια της Τεχεράνης και προκαλεί τον θάνατο 5.000 ατόμων

1972. Δεκ. 23  Νικαράγουα . ισχυρός σεισμός ισοπεδώνει την Μανάγκουα και σκοτώνει 10.000 άτομα

………………………………………………………………………………………….

1973. Αυγ. 28 Μεξικό.

Σεισμός και πλημμύρες  που επακολούθησαν σκοτώνουν 500 άτομα στις επαρχίες Πουέμπλα και Βέρα  Κρούζ

…………………………………………………………………………………………..

1974.  Μαΐος 9 Ιαπωνία.

38 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σεισμό μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη χερσόνησο Ιζού.

1974. Οκτ. 3  Περού. Ισχυρός σεισμός στην Λίμα προκάλεσε τον θάνατο 73 ατόμων

1974. Δεκ. 28  Πακιστάν. Σεισμός κατέστρεψε πολλά χωριά  των βόρειων περιοχών και σκότωσε 5.200 άτομα

…………………………………………………………………………………………

1975 Φεβ., 4 Κίνα. στις 11:36 τοπική ώρα στην επαρχία Haicheng, 10.000 άτομα  βρίσκουν τον θάνατο από σεισμό 7 R

1975.  Σεπ. 6  Τουρκία. Ισχυρός σεισμός με 2.312 νεκρούς και 2.400 τραυματίες

…………………………………………………………………………………………..

1976.  Μάιος  6  Ιταλία. Φριούλι. Σεισμός 6,2 Ρίχτερ σκότωσε 976 ανθρώπους  

1976 Φεβ. 4 Γουατεμάλα. στις  9:01 τοπική ώρα 23.000 άτομα βρήκαν τον θάνατο από σεισμό μεγέθους 7.5 R

1976 Ιουλ. 28 Κίνα. για τον σεισμό αυτόν λέγεται ότι είναι ο 2ος μεγαλύτερος σεισμός όλων των εποχών. Το επίκεντρο του σεισμού βρέθηκε στο Tangshan, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Hebei, στην Κίνα. Η πόλη ήταν βιομηχανική και είχε περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους. Η καταστροφή χτύπησε νωρίς το πρωί και διάρκεσε 10 δευτερόλεπτα περίπου. Λέγεται ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7.8-8.2 . Όχι μόνο η ένταση του σεισμού, αλλά και οι μετασεισμικές δονήσεις αύξησαν τον αριθμό των νεκρών κατακόρυφα σε περίπου 255.000 ανθρώπους.

1976. Αύγ.  Φιλιππίνες,  Σεισμός 8 Ρίχτερ συνταράσσει τα νησιά Μιντανάο και Σούλου, προκαλεί τσουνάμι, με τουλάχιστον 5.000 θανάτους.

1976. Νοε. 24 Τουρκία. Ισχυρός σεισμός στην ανατολική Τουρκία  προκάλεσε τον θάνατο 4.000 ατόμων

…………………………………………………………………………………………..

1977. Μαρ. 4  Ρουμανία.

Σεισμός κατέστρεψε  τμήμα της πόλης του Βουκουρεστίου. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1500

…………………………………………………………………………………………..

1978. Σεπ. 17  Ανατολικό Ιράν.

Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε την πόλη Ταμπάς. νεκροί  25.000 άτομα.

………………………………………………………………………………………….

1980: Μάιος 18 ΗΠΑ Ουάσιγκτον, νοτιοδυτικά της πόλης και από την κορυφή του όρους Της Αγ. Ελένης πετάχτηκε ψηλά 400 μέτρα λάβα, που σκότωσε 57 ανθρώπους, προκαλώντας μέρα μεσημέρι σκοτάδι, σε πόλεις, 140 km μακριά. Εν τούτοις η έκρηξη του ηφαιστείου της Αγ. Ελένης ήταν σχετικά μικρή αν κριθεί με ιστορικά μέτρα. Το νέφος του υλικού που εκτινάχθηκε ήταν μόνο το 5% του υλικού που έβγαλε το  Πινατούμπο

1980 Οκτ.10 Αλγερία. Δύο σεισμοί κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα της πόλης Αλ Ανσοάμ. νεκροί 4.000 -5.000 άτομα.

1980. Νοε. 23  Νότια Ιταλία. Σεισμός 6,8  και μετασεισμικές δονήσεις κατέστρεψαν πολλά χωριά. Σκοτώθηκαν γύρω στα 4.500 άτομα

…………………………………………………………………………………

1981 Φεβρ. 24 Ελλάδα

Είχε μέγεθος 6,7 και επίκεντρο στον κόλπο των Αλκυονίδων, στον ανατολικό Κορινθιακό κόλπο. Προκάλεσε εκτεταμένες καταρρεύσεις και βλάβες σε χιλιάδες σπιτιών στην Κορινθία, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα και την Αττική. Σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 500.

1981 Ιουλ. 28 Ιράν.

Σεισμός Στο νοτιανατολικό τμήμα του στην επαρχία Κερμάν σκότωσε γύρω στα 8.000 άτομα

……………………………………………………………………………………

1983. Μάιος 26 Ιαπωνία.

στη Βόρειο Ιαπωνία 104 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα παλιρροϊκά κύματα που προκλήθηκαν μετά το σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

…………………………………………………………………………………….

1983. Νοε.3 Τουρκία.

μεγάλη σεισμική δόνηση έπληξε την επαρχία Ερζερούμ, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους περισσότερα από 2.000 άτομα

…………………………………………………………………………………………………………

1985 Σεπτ. 19 Μεξικό

Τουλάχιστον 10.000 νεκροί, 30.000 τραυματίες, 100.000 άστεγοι, εκατοντάδες κτίρια ισοπεδωμένα (412 μόνο στην Πόλη του Μεξικού) και χιλιάδες με σοβαρότατες ζημιές ήταν τα άμεσα αποτελέσματα της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός των 8.1 Ρ. αργά την νύχτα ακολούθησε δεύτερος μετασεισμός 7,5 Ρ που ισωπέδωσε ότι είχε αφήσει ο προηγούμενος

………………………………………………………………………………………………………….

1988 Δεκεμβρίου 7 Αρμενία .στις 7:41 τοπική ώρα στην πόλη Spitak, 25.000 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από σεισμό 6.8 R

………………………………………………………………………………………….

1991: Φιλιππίνες Μετά από 600 χρόνια λήθαργου, το Όρος Pinatubo βούιζε για ημέρες πριν τελικά εκραγεί και σκοτώσει περίπου 750 ανθρώπους τέφρα. η ήταν σε βάθος περισσότερο από 2 μέτρα και σε μια ακτίνα 4 km γύρω από το ηφαίστειο. Μάλιστα είχε θάψει μια Αμερικανική αεροπορική βάση 24 km μακριά. Το νέφος του Pinatubo από θειικό οξύ, κάπου 20 εκατομμύρια τόνοι, έφτασε σε ύψος περισσότερο από 20 km στη στρατόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, το νέφος περικύκλωσε τον ισημερινό και διαδόθηκε στους πόλους, καλύπτοντας ολόκληρο τον πλανήτη μας. Τα σωματίδια του νέφους μείωσαν κατά 2% την ακτινοβολία του ήλιου, λόγω αντανάκλαση της ακτινοβολίας πάνω στα σωματίδια, και έψυξαν τη Γη, σχεδόν έναν βαθμό fahrenheit.

1993 Ιουλ. 12 Ιαπωνία. στο Οκουσίρι της Βόρειας Ιαπωνίας, 229 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των παλιρροϊκών κυμάτων που προκλήθηκαν ύστερα από σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

1993 Σεπ. 29 Ινδία .στις  22:25 τοπική ώρα στις πόλεις  Latur-Killari, βρήκαν τον θάνατο 9.748 άνθρωποι από σεισμό  6.2 R

…………………………………………………………………………………….

1995. Ιαν. 17 Ιαπωνία.

6.430 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην πόλη Κόμπε.

……………………………………………………………………………………

1997.  Σεπ. 26  Ιταλία. Ουμπρία. σεισμός 6,4 Ρίχτερ σκότωσε 11 ανθρώπους

…………………………………………………………………………………

1999. Αυγ. 17  Τουρκία. Νικομήδεια  σεισμόs των 7,6 Ρίχτερ σκοτώνει 17.118 ανθρώπους

1999  Σεπτ. 7  Ελλάδα Αθήνα Αυτός είναι ο τελευταίος έντονα αισθητός σεισμός στην Αθήνα, που προκάλεσε μεγάλες, καταστροφικές συνέπειες στις δυτικές συνοικίες της πρωτεύουσας. Υπήρξαν ολικές καταρρεύσεις πολυώροφων και μονώροφων οικοδομών στο Μενίδι, τη Μεταμόρφωση, τις Αδάμες, τη Φυλή και αλλού. Σκοτώθηκαν 143 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του κέντρου της Αθήνας, δεδομένου ότι ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα της Φυλής στις δυτικές παρυφές της Πάρνηθας. Μέσα στην Αθήνα επικράτησε πανικός και μεγάλη ανησυχία.

…………………………………………………………………………………….

2001.Ιαν. 26. Ινδία.στις 3:16 τοπική ώρα σεισμός 7.7 R άφησε πίσω του 20.080θύματα

…………………………………………………………………………………….

2002. Οκτ. 31  Ιταλία. Μόλιζε. Σεισμός 5,6 Ρίχτερ σκότωσε 27 παιδιά και τη δασκάλα τους

……………………………………………………………………………………

2003 Μάιος 21, Αλγερία. Στις 18:44 τοπική ώρα 2.266 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από σεισμό 6.8 R

……………………………………………………………………………………

2003. Σεπ. 26  Ιαπωνία. σεισμός μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νησί Χοκάιντο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.

……………………………………………………………………………………

2003 Δεκ 26,  Ιράν. Στις  01:56 τοπική ώρα στα νοτιοανατολικά  της χώρας σεισμός 6.6 R  αφήνει πίσω του   31.000  θύματα.

…………………………………………………………………………………….

2004.  Οκτ. 23  Ιαπωνία. 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πόλη Νιγκάτα

2004: Δεκ. 26  Σουμάτρα- Ινδονησία Σεισμός 9,1 ανοικτά του νησιού Σουμάτρα προκαλεί τσουνάμι, που ισοπεδώνει περιοχές σε δέκα γειτονικές χώρες, με περίπου 228.000 νεκρούς και σχεδόν 42.000 αγνοούμενους.

…………………………………………………………………………………….

2005: Μαρ. Ινδονησία – Σεισμός μεγέθους 8,6 κοντά στο νησί Νίας ανοικτά της Σουμάτρας: 1.313 νεκροί, 6.000 τραυματίες

…………………………………………………………………………………….

2006 Ιουλ. 17 Ιάβα, Σεισμός 7,7 Ρίχτερ προκαλεί τσουνάμι που πλήττει τη νότια ακτή του νησιού, με 654 νεκρούς .

……………………………………………………………………………………

2007. Απρ. 2 Νήσοι Σολομώντα – 52 νεκροί είναι ο απολογισμός τσουνάμι, που έπληξε τις δυτικές ακτές των νησιών στο νότιο Ειρηνικό. Δεκατρία παραλιακά χωριά ισοπεδώθηκαν από τα κύματα που προκάλεσε σεισμός 8 βαθμών.

……………………………………………………………………………………

2007. Νοε. 16  Ιαπωνία. σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών στην πόλη Κασιουτζάκι προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων

.……………………………………………………………………………………

2008. Ιουν. 14  Ιαπωνία. σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών έπληξε την βόρεια Ιαπωνία με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων.

…………………………………………………………………………………….

2009. Απρ. 6  Ιταλία. Στην ορεινή επαρχία Αμπρούτσο της Κεντρικής Ιταλίας σεισμός μεγέθους 5,8 – 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,  με επίκεντρο 95 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρώμης και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης, προκάλεσε τον  θάνατο σε περισσότερους από 100 ανθρώπους μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά,  τον τραυματισμό 1.500, ενώ οι άστεγοι υπολογίζονται σε 45.000-50.000. Περισσότερα από δέκα χιλιάδες σπίτια και κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Το ιστορικό κέντρο της  Άκουιλα επλήγη ιδιαίτερα ενώ θύματα του σεισμού ήταν και εκατοντάδες μνημεία ( υπολογίζονται σε 1500 ) ακόμη και στην Ρώμη

2009. Ιουλ. 12 Περού. Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών σημειώθηκε  στο νότιο Περού, Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε βάθος 186  χιλιομέτρων και 59  χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Λίμα. Δεν υπήρξαν  θύματα η ζημιές.

2009. Σεπ. 29  Ειρηνικός,  Σεισμός 8 Ρίχτερ προκαλεί τσουνάμι ύψους 12 μ., σκοτώνοντας 194 ανθρώπους σε Σαμόα, Τόνγκα και Αμερικανικές Σαμόα.

……………………………………………………………………………………

2010: Ιαν. 14  Αϊτή. Σεισμός μεγέθους 7 με 250.000 έως 300.000 νεκρούς, τουλάχιστον 300.000 τραυματίες και περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ.

2010. Ιαν. Χιλή. Ισχυρή σεισμική δόνηση, 7,2 βαθμών, περίπου 171 χλμ. νότια της Κονσεπσιόν.

2010. Φεβ.  Κίνα – Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 πλήττει τη βορειοδυτική επαρχία Τσινγκάι με 2.187 νεκρούς και 80 αγνοούμενους.           

2010. Φεβ. 27  Χιλή. Ισχυρός  σεισμός 8,8 Ρίχτερ προκαλεί τσουνάμι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 524 άνθρωποι  να αγνοούνται 24  και να προκληθούν ζημιές 22.5 δις δολ.

2010. Αυγ. 14  ΗΠΑ.  ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών, στην περιοχή των Νησιών Μαριάνα  375 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά του νησιού Guam που ανήκει στις ΗΠΑ και βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σεισμός σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 4,7 χιλιομέτρων.

2010. Οκτ. 28 Σουμάτρα. Τουλάχιστον 272 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 400 αγνοούνται μετά το τοπικό τσουνάμι που σημειώθηκε έπειτα από τον ισχυρό σεισμό 7,7 βαθμών Πολλά χωριά, ειδικά στο νησί του Νότιου Παγκάι, καταστράφηκαν από τα κύματα ύψους τριών μέτρων που έφτασαν ακόμα και σε βάθος 600 μέτρων από τις ακτές.

2010 Οκτ. Ινδονησία. τουλάχιστον 25 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι

2010 Το ηφαίστειο Μεράπι, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια παγκοσμίως, εξερράγη στην Ιάβα, εκτοξεύοντας σύννεφα καυτής στάχτης και συντρίμμια σε ύψος 1.500 μέτρων,

…………………………………………………………………………………….
2011. Μαρ. 11 Ιαπωνία.Φουκουσίμα

Ισχυρός σεισμός  9,0 Ρίχτερ  σημειώθηκε  στο νησί Χονσού  σε εστιακό βάθος 24,4 χμ.Πριν απ’ αυτόν  τον σεισμό,  στις 9 Μαρτίου είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 7,2  σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού της 11ης Μαρτίου, ενώ είχαν ακολουθήσει 3 ισχυροί μετασεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ την ίδια ημέρα.  Ο σεισμός έγινε αισθητός ως το Πεκίνο,  2.500  χιλ. δυτικά. Ακολούθησαν πολλαπλές μετασεισμικές δονήσεις. Μία δόνηση με μέγεθος 7,0 βαθμών αναφέρθηκε στις 15:06 τοπική ώρα, μία με 7,4 στις 15:15 τοπική ώρα και μία με 7,2 στις 15:26 τοπική ώρα. Συνολικά 25 από αυτούς έφτασαν μέγεθος πάνω από 6,0  ενώ πάνω από 100 είχαν μέγεθος 4,5 και άνω. Η επίπτωση του σεισμού ήταν τόσο ισχυρή ώστε ο άξονας της Γης μετακινήθηκε κατά περίπου 10 εκατ. Το νησί Χονσού, το κύριο νησί της Ιαπωνίας, έχει μετατοπιστεί κατά 2,4  μέτρα προς τα ανατολικά Κατά τη διάρκεια του σεισμού καταγράφηκε μετατόπιση του βυθού της θάλασσας, κοντά στο επίκεντρο, κατά 24  μέτρα. Η καταστροφή άφησε ένα τεράστιο ρήγμα στον πυθμένα της θάλασσας, 217  μίλια σε μήκος και 50  μίλια σε πλάτος. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι  έως 10  μέτρα υψηλό. αποδείχθηκε ασύλληπτα πιο καταστροφικό από τον ίδιο το σεισμό. Συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμα και πλοία, φτάνοντας κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν  15.365 νεκροί, 5.363 τραυματίες 8.206 αγνοούμενοι. και  590.000 άστεγοι. Πάνω από 4,4 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά είχαν έλλειψη νερού. Στην Φουκουσίμα ένα φράγμα έσπασε παρασύροντας σπίτια ένα διυλιστήριο πετρελαίου εξερράγη ανατολικά του Τόκιο Πυρκαγιές  στο Τόκιο και στις πληγείσες περιοχές, όπου φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων μαίνονταν σε μεγάλα τμήματα της πόλης. Συνεπεία του σεισμού και η έκρηξη στον  πυρηνικό σταθμό  στη Φουκοσίμα  που  αξιολογήθηκε ως κατηγορίας 7, τον ανώτατο βαθμό επικινδυνότητας, που μέχρι τότε μόνο το ατύχημα στο Τσερνομπίλ είχε αξιολογηθεί ως τέτοιο. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση ανάγκης και διατάχθηκε η εκκένωση των κατοικιών σε ακτίνα  30 χιλιομέτρων καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας που κατέγραψαν οι μετρήσεις ήταν πολύ πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια. η  Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι η ανοικοδόμηση θα κυμανθεί μεταξύ 122-235 δις. Δολ δηλαδή 2,5-4% επί του ΑΕΠ της Ιαπωνίας.

2011- Οκτ. Τουρκία 

Βιβλική καταστροφή με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ στο Βαν της Ανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, που έγινε λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής. Το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Τουρκίας κάνει λόγο για 500 έως 1.000 νεκρούς. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν 45 ολοκληρωτικά κατεστραμμένα κτήρια. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Υπηρεσία Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου σε πραγματικό χρόνο, βασιζόμενη σε στοιχεία της κατανομής του πληθυσμού της περιοχής όπου γίνεται ο σεισμός και της κατάστασης των κτηριακών εγκαταστάσεων και κατασκευών, οι νεκροί μπορεί να κυμαίνονται από 8.000-20.000, ενώ οι τραυματίες από 20.000-60.000.

…………………………………………………………………………………………………………………

2012 Μαρτ. 22 Μεξικό

Σφοδρός σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών που έπληξε την Τρίτη το νοτιοδυτικό Μεξικό προκάλεσε τον τραυματισμό 13 ανθρώπων και ζημιές σε τουλάχιστον 32.000 κατοικίες

……………………………………………………………………………………………………….

2014 Ιούλ. 14 Μεξικό -Γουατεμάλα

σεισμός 7,1 ρ σημειώθηκε στις 2.23 μ.μ. ώρα Ελλάδος, με επίκεντρο 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πουέρτο Μαδέρο, στο Μεξικό. Σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS, η δόνηση είχε επίκεντρο 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Ταπατσούλα στη μεξικανική πολιτεία Τσιάπας, και το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 75 χιλιόμετρα.

…………………………………………………………………………………………………………………………..

2017 Σεπτ. 7  Νότιο Μεξικό  96 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό 8,2 βαθμών που σημειώθηκε στις νότιες ακτές του Μεξικού τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGA), ενώ καταγράφηκε ένα μικρό τσουνάμι και υλικές ζημιές σε κτίρια.

2017  Σεπτ. 17  Μεξικόπερισσότερα από 20 παιδιά – 22 αναφέρει ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος, Πένα Νιέτο – και δύο ενήλικες νεκρούς και ακόμη 30 παιδιά και οκτώ ενήλικες να αγνοούνται, το δημοτικό σχολείο «Ενρίκε Ρεμπσαμέν» στην Πόλη του Μεξικού, το οποίο κατέρρευσε από τον σεισμό των 7,1 βαθμών, αναδεικνύεται στο αιματηρό σύμβολο αυτής της νέας πολύνεκρης καταστροφής.

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ

γιαννης Μαστοράκος

 

 

 

 

Σχόλια