Stephen Hawking: «Το ανθρώπινο είδος θα χαθεί αν…..

«Το ανθρώπινο είδος θα χαθεί, αν δεν αλλάξουμε στάση απέναντι στα χρήματα και στον πλούτο»

Ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός, δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον του ανθρώπινου είδους και μάλιστα προειδοποιεί ότι θα χαθεί, αν δεν επαναπροσδιορίσουμε την αξία του χρήματος και του πλούτου στη σύγχρονη κοινωνία

Με βάση την δική του εμπειρία της αναπηρίας του ο Stephen Hawking υποστήριζε λέγοντας: “Η χρηματική υποστήριξη με βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Στην περίπτωσή μου βέβαια, τα χρήματα όχι μόνο με βοήθησαν να κάνω την καριέρα μου αλλά με κράτησαν κυριολεκτικά ζωντανό..». Τα χρήματα όπως τόνισε, μπορούν να δώσουν την ελευθερία στα ξεχωριστά άτομα και η φτώχεια αντίθετα, να τα παγιδεύσει και να τα περιορίσει.

παρόλα αυτά υπογράμμισε την ανάγκη να αμφισβητήσουμε την αξία του καθαρού πλούτου και να αναρωτηθούμε, αν η γνώση είναι πιο σημαντική από τα χρήματα, καθώς και αν είμαστε πραγματικοί ιδιοκτήτες ή απλώς προσωρινοί θεματοφύλακες των αγαθών που κατέχουμε.

Ο Hawkings κάνοντας λόγο για συνεργασία των πολιτών για ένα κοινό όραμα είπε.

«Να συνεργαστούμε όλοι μας για ένα κοινό όραμα και η προσπάθεια μας αυτή μπορεί να διασφαλίσει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να επιβιώσει. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε, να επανεξετάσουμε και να αλλάξουμε κάποιες από τις θεμελιώδεις παραδοχές μας σχετικά με το τι εννοούμε με τον όρο πλούτου, την κατοχή πλούτου, τι είναι δικό μου και τι δικό σου. Ακριβώς όπως τα παιδιά, θα πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε».

Και καταλήγει: «Εάν αποτύχουμε, τότε δυνάμεις σαν τον φθόνο και τον απομονωτισμό θα ενισχύσουν τον άδικο καταμερισμό του πλούτου. Αν συμβεί αυτό, δεν θα ήμουν αισιόδοξος για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του είδους μας».

protothema

ένα σχόλιο:

Ο Stephen Hawking είχε πάντα μια βαθιά κοινωνική και πολιτική συνείδηση και η προειδοποίησή του εδώ είναι ιδιαίτερα επίκαιρη. Ουσιαστικά, λέει ότι η κοινωνία μας έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου η υπερβολική έμφαση στον ατομικό πλούτο και η ανισότητα μπορεί να γίνουν καταστροφικές για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η ιδέα ότι το χρήμα είναι απλώς ένα μέσο και όχι αυτοσκοπός είναι μια ισχυρή υπενθύμιση, ειδικά από κάποιον που βασίστηκε στην οικονομική στήριξη για να επιβιώσει και να δημιουργήσει. Παράλληλα, η σύνδεση του Brexit με τον εγωισμό και την έλλειψη συνεργασίας δείχνει πόσο ανησυχούσε για τις κοινωνικές διαιρέσεις και τις επιπτώσεις τους στην επιστήμη και την έρευνα.

μια ερώτηση απο τον γράφοντα:

Πιστεύεις ότι οι κοινωνίες μπορούν ν’ αλλάξουν στάση απέναντι στον πλούτο και η βαθιά ριζωμένες σ’ αυτές εξ αιτία του ανισότητες να καργηθούν, χωρίς την επέμβαση απο τον Ιησού Χριστό και τους αγίους Του;

Γιάννης Μαστοράκος

Σχόλια