Όταν δε ακούσητε….. και ακαταστασίας

Λουκ. 21:9

«Όταν δε ακούσητε πολέμους και ακαταστασίας, μη φοβηθήτε· διότι πρέπει ταύτα να γείνωσι πρώτον, αλλά δεν είναι ευθύς το τέλος».

Ο ευαγγελιστής Λουκάς στο εδάφιο 9 του κεφ. 21 με την λέξη «ακαταστασίες» εισάγει ένα νέο στοιχείο απ’ όσα ο Ιησούς δίδασκε στους μαθητές του, για ότι θα συνέβαινε στα τέλη των «έσχατων καιρών».

Την ίδια αναφορά κάνουν και οι ευαγγελιστές Ματθαίος (24:6-8) και Μάρκος (13:7)  με το εδάφιο, «Όταν δε ακούσητε πολέμους και φήμας πολέμων…» με την διαφορά, πως αντί για την φράση «φήμας πολέμων», που αφορά τις «ειδήσεις», τις «αναγγελίες» και τις «προετοιμασίες» για πολέμους, ο Λουκάς την παραλείπει και στην θέση της χρησιμοποιεί την λέξη «ακαταστασίες», αποκαλύπτοντας κάτι πολύ χειρότερο….! ‘Οταν αυτές θα έρχονταν, (οι ακαταστασίες) θα έφερναν μαζί με τους «πολέμους» τον κόσμο σε απελπιστική κατάσταση, πιστεύοντας πως ήρθε το τέλος. Από την απόγνωση του κόσμου αποτρέπονται οι χριστιανοί, τους οποίους ο Ιησούς καθησυχάζει λέγοντας, «μη ταράττεσθε· διότι πρέπει να γείνωσι ταύτα, αλλά δεν είναι έτι το τέλος».

Σαν φαινόμενο στις ημέρες μας είναι έντονο και μόνιμο με αίτιους τους ανθρώπους

Οι κάθε είδους ακαταστασίες ως φαινόμενο, είναι τόσο παλαιό όσο και η ανθρώπινη ιστορία.  Ίσως όχι τόσο ισχυρό η τόσο συχνό όπως είναι στις μέρες μας, όμως έρχεται από τα βάθη των αιώνων, απ’ όταν ο άνθρωπος άρχισε να ζει σε μεγάλες και οργανωμένες κοινωνίες και συνεχίστηκε καθώς συνεχιζόταν και η πτώση του, όντας απομακρυσμένος από το θέλημα Του Θεού εξ αιτίας των παραβάσεών του. Το φαινόμενο αυτό έχει ενταθεί τους τελευταίους καιρούς που διανύουμε, καθώς ο άνθρωπος βουλιάζει ολοένα και ποιο πολύ στην ιδιογνωμοσύνη του, «καταναλώνοντας  σε ματαιότητα τις ημέρες του και τα χρόνια του σε ταραχή». (Ψαλ.78:33)

Ο απόστολος Παύλος σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για το μέλλον μας αποκαλύπτει, πως οι άνθρωποι θα φανερώσουν την χειρότερη πλευρά του χαρακτήρα τους, (Β΄Τιμ.1-τέλος) προκαλώντας αβεβαιότητα,αταξία,αναρχία, ασυγυρισιά,σύγχυση,αναστάτωση,ταραχή,αστάθεια και το χάος. (Ματθ.7:17, Γαλ.5:19)

Ο Ιησούς Χριστός χρησιμοποιώντας τον όρο «ακαταστασίες», που είναι συνώνυμη των προαναφερομένων, μας περιγράφει με μια λέξη, όλες αυτές τις άσχημες καταστάσεις που θα ζουν οι άνθρωποι εξ αιτίας της επιθετικής και ανάρμοστης συμπεριφορά τους. ΌΣΟ περισσότερο έδαφος θα βρίσκουν άλλο τόσο θα επιδεινώνονται οι καιροί γι αυτούς, κάνοντάς τους “καιρούς κακούς καιρούς τέλους”.(Β΄Τιμ.1-τέλος)  

οι “ακαταστασίες” προκαλούνται από τις ανθρώπινες ανισότητες

Όταν οι ανισότητες σε μια κοινωνία αυξάνονται, πληθαίνουν και οι λόγοι που φέρνουν τους ανθρώπους αργά η γρήγορα αντιμέτωπους μεταξύ τους.

Κάποιοι που έχουν αποκτήσει τα μέσα, την δύναμη και τα πλούτη, προκειμένου να τα διατηρήσουν, επιτίθενται χωρίς καθόλου να διστάζουν, εναντίον όλων των υπολοίπων κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερων, οι οποίοι όμως με την σειρά τους δεν παραλείπουν ν’ αντιδρούν με κάθε τρόπο. Οργισμένοι από το γεγονός ότι αισθάνονται αδικημένοι και θύματα μιας ευτελούς μεταχείρισης, καθώς βλέπουν να κλέβουν τα όνειρά τους, να χάνουν την ελπίδα τους, τα στηρίγματά τους και ότι άλλο έχει επενδύσει ο καθένας στον σύντομο κύκλο της ζωής που είναι ο ίδιος για όλους, συγκρούονται, ενίοτε και με την βία ακόμα, δημιουργώντας έτσι χαοτικές καταστάσεις και κοινωνίες με πολιτική, οικονομική και κοινωνική αστάθεια.

Οι ακαταστασίες αυτές ανατροφοδοτούν έναν κύκλο βίας και ταραχών που καθίσταται  αναπόφευκτος, αφού δεν υπαγορεύονται από τον πολιτισμό, τους καλούς τρόπους η την μόρφωση του καθενός αλλά από βίαιες και άλλες διεκδικήσεις με γνώμονα την πολιτική φαυλότητα και τ’ ανομολόγητα συμφέροντα. Αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε κοινωνική απαξία, αντιπαλότητες, βίαια ξεσπάσματα, θρησκευτικές διαμάχες, φυλετικές αντεγκλήσεις, τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ ρόλο σ’ όλο αυτό διεκδικούν η διαφθορά, η απληστία και η απαράδεκτη εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ένα θα λέγαμε ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΙΓΜΑ, που σε συνδυασμό με άλλους αρνητικούς παράγοντες, όπως είναι η κάκιστη εξέλιξη του φυσικού περιβάλλοντος, όντας αυτό εύθραστο, ΠΥΡΟΔΟΤΕΊ μια εικόνα που την κάνει να φαίνεται σαν ένα ζοφερό τοπίο, όπου κυριαρχούν η ταραχή, το σκοτάδι και η αγωνία! (Ησα.8:22)

Ποιες είναι οι ακαταστασίες

Θα προσπαθήσουμε να κατηγοριοποιήσουμε τις «ακαταστασίες» για τις οποίες γίνεται λόγος στο ευαγγέλιο, τοποθετώντας αυτές κυρίως σε δύο κατηγορίες.

Αυτές που προκαλούνται στις ημέρες μας εξ αιτίας των κλιματικών αλλαγών κι εκείνες τις παντός είδους οικονομικές κρίσεις, κοινωνικές και πολιτικές αλλά και τις κρίσεις αξιών που εδώ και 100 χρόνια και πλέον ταλανίζουν έντονα τον πλανήτη.

Έχοντας μάλιστα στο ενεργητικό του ο αιώνας αυτός και δύο παγκόσμιους πολέμους, διέψευσαν και τους τελευταίους που πίστευαν στην παραδοξολογία, ότι ένας πόλεμος μπορεί να είναι η πανάκεια όλων των προβλημάτων τους, αν και πρόσκαιρα οφέλη υπήρχαν πάντοτε για τους νικητές τέτοιων διενέξεων.

Έπειτα, δεν είναι οι πόλεμοι αυτοί κάθε αυτοί η μόνη αιτία ακαταστασιών αλλά και οι καιροί που μεσολαβούν πριν και μετά απ’ αυτούς…..

Όλα ξεκινούν την στιγμή της μοιρασιάς η αλλιώς στην ανακατανομή του πλούτου μιας χώρας η οποία όταν δεν γίνεται με το καλό, γίνεται με δόλο και βία προς όφελος των ντόπιων και ξένων ισχυρών και συχνά άπληστων και παρανοϊκών ανθρώπων, οι οποίοι πετυχαίνουν τ’ άνομα σχέδιά τους δημιουργώντας ακόμη και τεχνηέντως πείνες, επαναστάσεις, ταραχές και πραξικοπήματα, καταστρέφοντας ολόκληρους λαούς για να απομυζήσουν και τον παραμικρό φυσικό η ανθρώπινο πόρο τους.

Οι ισχυροί αυτού του κόσμου δεν αρκούνται σε ότι παράγουν οι ίδιες οι χώρες τους, έτσι και λόγω των αυξανόμενων αναγκών τους,- προ πάντων σ’ ενέργεια,-  δεν διστάζουν να βάζουν χέρι σ’ ότι υπάρχει είτε πάνω από την γη είτε κάτω απ’αυτήν.

Η υπερεκμετάλλευση όμως των φυσικών πόρων της γης, που έγινε αλόγιστα όλα τα προηγούμενα χρόνια με δική τους υπαιτιότητα, σήμανε όπως αναμενόταν, την σημαντική έλλειψη σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από κει που παραδοσιακά αντλούνταν σε όλο τον κόσμο. Αυτό έσπειρε αβεβαιότητα μεταξύ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, δημιούργησε εντάσεις παντού και στην προσπάθειά για εξοικονόμηση νέων ενεργειακών πόρων, ανακατανέμουν πάλι τον πλούτο του πλανήτη, οδηγώντας τις χώρες σε πολέμους-Ιράκ, Λιβύη, Αφγανιστάν, Συρία- και σε περισσότερες «ακαταστασίες», οι οποίες θα κορυφωθούν στην επταετή παγκόσμια διακυβέρνηση του αντίχριστου, με τις συγκρούσεις των ανθρώπων εκείνη την περίοδο να γενικεύονται.

Εκείνο τον καιρό ο αντίχριστος θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αποκλειστικά ο ίδιος την ενέργεια, να ελέγξει το νερό και τα τρόφιμα, που τότε εξ αιτίας των κλιματικών αλλαγών δεν θα υπάρχουν σε αφθονία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν ΟΛΟΙ στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο! (Αποκ.8:11,16:4,8) (Αποκ.9:15-21)

Οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκαλέσει ανησυχία θύματα και παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Αυτές τις ημέρες στην Πολωνία έχουν μαζευτεί αντιπρόσωποι από τα περισσότερα κράτη του κόσμου, για να βρουν λύσεις και να πάρουν μέτρα για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί το γνωστό φαινόμενο του θερμοκηπίου με τους καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ευχή όλων πιστεύω, να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Αυτό το αναφέρω γιατί μόλις πριν λίγες ημέρες ο τυφώνας χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, άφησε πίσω του τουλάχιστον 5.500 χιλιάδες νεκρούς έως αυτή την στιγμή και εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένους, εξαθλιωμένους και άστεγους, για να επισημάνω, ότι οι κλιματικές αλλαγές εκτός από παγκόσμια ανησυχία έχουν φέρει και παγκόσμια ακαταστασία και οδύνη.

Για όσους δεν γνωρίζουν θα πρέπει να ξέρουν, πως ήδη είναι σε εξέλιξη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που αυτή την ώρα επηρεάζει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους οι οποίοι υποσιτίζονται. Εκτιμάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς οι μεγάλοι καύσωνες που αναμένεται να αυξηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα εξουδετερώσουν τις προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής τροφίμων που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο μισό αιώνα σύμφωνα με νέες έρευνες.

Η παραγωγή καλαμποκιού π.χ. στη Γαλλία  τετραπλασιάστηκε μεταξύ 1960 και 2000, αλλά μετά βίας βελτιώθηκε την τελευταία δεκαετία, αφού ο αριθμός των ημερών κατά τις οποίες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 32 βαθμούς Κελσίου υπερδιπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι σοδιές. Μία άλλη, πιο μακροχρόνια έρευνα, καταδεικνύει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, η παραγωγή σιτηρών και σόγιας θα μειωθεί μέχρι και 30% μέχρι το 2050 καθώς το κλίμα θερμαίνεται.

Η διατροφική αυτή κρίση που είναι διεθνής σύμφωνα με πολλούς αλλά πρόσφατα και από τον ΓΓ του ΟΗΕ, είναι πολύ σοβαροί, απασχολούν ιδιαιτέρως όλο τον κόσμο, ενώ υπάρχει σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο κίνδυνος μιας γενικευμένης αναταραχής.

Ήδη εκπληρώνονται τα όσα ο Λόγος του Θεού λέει στον βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη:

«Έλα (Ιωάννη) και βλέπε. Και είδα, και ξάφνου, ένα άλογο, μαύρο, και εκείνος που καθόταν επάνω σ’ αυτό είχε μια ζυγαριά στο χέρι του. Και άκουσα μια φωνή στο μέσον των τεσσάρων ζώων, που έλεγε: Μια χούφτα σιτάρι θα πουλιέται για ένα δηνάριο,(ένα ημερομίσθιο)  και τρεις χούφτες κριθάρι για ένα δηνάριο· και το λάδι και το κρασί μη τα βλάψεις» (Αποκ.6:56)                                                                

Τα εδάφια αυτά φανερώνουν την από τώρα προκαλούμενη λόγω των κλιματικών αλλαγών όπως δείξαμε, μεγάλη έλλειψη αγαθών από τι μια μεριά και την ακρίβεια που υπάρχει από την άλλη και η οποία θα φουντώσει ακόμη περισσότερο για να πάρει τεράστιες διαστάσεις στον καιρό του αντίχριστου. Τα όργανά του και οι άθλιες πρακτικές τους, θα διακρίνονται φανερά από απληστία κι εκμετάλλευση, θα φέρουν σε απόγνωση τους ανθρώπους, αφού τα ημερομίσθιά τους θα είναι σε τελεία αναντιστοιχία με τ’ απολύτως απαραίτητα για την διαβίωσή τους.

Αλλά εάν πιστεύετε, πως για τον υποσιτισμό των ανθρώπων ευθύνονται μόνο οι κλιματικές αλλαγές, τότε κάνετε λάθος. Στην Αφρική π.χ., από το 1967 στην Μπιάφρα μέχρι σήμερα, στη Σομαλία, στην Αιθιοπία που πέρασε από δυο μεγάλους λιμούς, καθώς κι από άλλα λιγότερο προβεβλημένα δράματα σε διάφορες χώρες αυτής της Ηπείρου, η πείνα οφείλεται λιγότερο στο κλίμα και πολύ περισσότερο σε σοβαρότατες πολιτικές κρίσεις. Αυτές εξελίσσονται σε πραξικοπήματα, εμφύλιους πολέμους, εγκληματικότητα, ανασφάλεια, φτώχεια και υποχρεωτική μετακίνηση ανθρώπων που συμπαρασύρουν και εξαθλιώνουν τον άμαχο πληθυσμό.

Διαβάστε περισσότερα από την στήλη μας τα σημεία των καιρών

«Και θέλουσι  γίνει  Πείναι………..Πάντα δε ταύτα  είναι αρχή ωδίνων» ( Ματθ.24:7-8)

Οι οικονομικές κρίσεις

Οι οικονομικές κρίσεις έχουν την ρίζα τους σ’ ένα νέο φρούτο, ενός εύθραυστου κι ευάλωτου χρηματοπιστωτικού συστήματος, που αποδεικνύεται κακό και άρρωστο για το λόγο ότι α) είναι παγκόσμιο άρα και ανεξέλεγκτο και β) λειτουργεί στην βάση του εύκολου και μαύρου χρήματος άρα κι επικίνδυνο.

Οι «αγορές κεφαλαίων» όπως λέγονται, με τους «επενδυτές» και τα λεγόμενα funds που λυμαίνονται όλο τον κόσμο, κατάφεραν με τον καιρό να είναι πάνω από τα δικαιώματα των λαών, τις ελεύθερες αποφάσεις τους, τις εκλεγμένες κυβερνήσεις τους και την εύρυθμη λειτουργία των συνταγμάτων τους, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, υποκινώντας τεχνηέντως κρίσεις, ανατρέποντας κατά το δοκούν πολιτεύματα, αλλάζοντας και τα σύνορα των κρατών ακόμα, όχι για να επενδύσουν πραγματικά γι ανάπτυξη αλλά για να καταληστέψουν τον πλούτο και τους φυσικούς πόρους των χωρών που βάζουν στο στόχαστρό τους.

Ενίοτε πως  τα πράγματα ξεφεύγουν πότε –πότε από τα χέρια τους και τότε η καταστροφή περνάει τα σύνορα μιας χώρας που βρίσκεται υπό χειραγώγηση και παίρνει παγκόσμια έκταση.

Τέτοιες κρίσεις που συγκλόνισαν τον σύγχρονο κόσμο έχουμε:

Την μεγάλη παγκόσμια «οικονομική ύφεση», που κράτησε από 1 χρόνο για κάποιες χώρες έως 11 χρόνια για κάποιες άλλες όπως την Αμερική, που την οδήγησε στο κραχ του 1929 με αποτέλεσμα να παραλύσουν τα πάντα. Είναι άξιο να σημειώσει κανείς, πως ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος για τους αμερικάνους υπήρξε η μεγάλη ευκαιρία για να δουλέψει ξανά η βαριά της βιομηχανία, ενώ για χώρες όπως η Γερμανία που είχε και αυτή συμπαρασυρθεί στην δίνη της ύφεσης, οι αναταραχές και η απελπισία, έστρεψαν τον πληθυσμό της σε δημαγωγούς εθνοσωτήρες όπως ο Χίτλερ, με αποτέλεσμα να αιματοκυλίσουν όλο τον κόσμο.

Στην 10ετία του 1970 έχουμε δύο μεγάλες πετρελαϊκές κρίσεις με αφορμή τα γεωπολιτικά παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης και του Ισραήλ και τον έλεγχο και την εκμετάλλευση που προσπάθησαν να επιβάλλουν στους φυσικούς πόρους του τρίτου κόσμου έναντι του ανατολικού μπλοκ, με συνέπεια έναν ακόμα λόγο για την κατάρρευσή του το 1989.

Τότε οι απαγορεύσεις από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ για την διανομή πετρελαίου προς την Δύση, καθώς και οι μεταξύ τους «μυστικές» συμφωνίες, οδήγησαν σε  αύξηση των τιμών του πετρελαίου που διαχύθηκε σε όλα τα πετρελαιοειδή προϊόντα. Αυτό επέφερε τρομακτική άνοδο του πληθωρισμού, σοβαρά ελλείμματα και μακροχρόνια ύφεση και ανεργία για πάρα πολλές χώρες του κόσμου!

Ολόκληροι ήπειροι επλήγησαν και πολλά κράτη κυριολεκτικά χρεοκόπησαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ασία, την Αν. Ευρώπη, και τη Ν. Αμερική στα τέλη των 1990, και στις αρχές των 2000. Οι συνέπειες τραγικές, αφού οι άνθρωποι παραδόθηκαν από τις κυβερνήσεις τους στις ορέξεις των δανειστών τους, σε διαρπαγή των υπαρχόντων τους, στην εξαθλίωση και σε αλληλοσκοτωμούς, εκπληρώνοντας στο ακέραιο με την διαγωγή τους την περιγραφή και πάλι του Ιωάννη του αποστόλου στο βιβλίο της αποκάλυψης για «το κόκκινο άλογο. Στον αναβάτη του κόκκινου αλόγου δόθηκε η εντολή να “εξέλθει” και η εξουσία και μια μεγάλη μάχαιρα για να σηκώσει την ειρήνη από τη γη και να σφάξουν ο ένας τον άλλον». (Αποκ.6:4)

Δεν θα πω τίποτα για την σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση που έχει επηρεάσει έως αυτή την ώρα εν έτη 2013 σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου, παρά μόνο, ότι η ζημιά που έχει κάνει είναι σύμφωνα με αναλυτές, κατά 400 φορές μεγαλύτερη απ’ αυτή του 1929.

Παγκόσμιοι οργανισμοί, αρχηγοί κρατών και οικονομικά συμφέροντα ψάχνουν για λύσεις του φαινομένου αυτού

Αδιάψευστοι μάρτυρες για ότι λέμε είναι οι εικόνες που καθημερινά βλέπουμε από τα ΜΜΕ. Βίαιες ταραχές και γεγονότα ατελείωτα, αναπάντεχα και ασύλληπτα που εδώ και καιρό ταλανίζουν έντονα τον νέο παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας σε τόσο ανησυχητικό βαθμό, που καθώς γράφονται αυτά τα λόγια, άκουσα κι αυτό, ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε τους αρχηγούς των κρατών του πλανήτη μας, να δουν στα σοβαρά την δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης προκειμένου να  διαχειριστεί η ίδια τις ολοένα αυξανόμενες κρίσεις, που πλέον ΔΕΝ περιορίζονται σε μια χώρα, ΔΕΝ γνωρίζουν σύνορα και απλώνονται παντού ταχύτατα.

Τέτοιες απόψεις βέβαια είναι ευρέως διαδεδομένες, έχουν υιοθετηθεί από πολλούς, μάλιστα κι από πολιτικούς της χώρας μας, πράγμα που δείχνει, πως ο δρόμος για την εμφάνιση του εν λόγω παγκόσμιου ηγέτη ήδη προλειαίνεται. Οι χριστιανοί βέβαια γνωρίζουν τι είναι εκείνο που τον εμποδίζει από το να εμφανιστεί τώρα αλλά το σημαντικό είναι, ότι όταν αυτός έρθει για να ηγηθεί της παγκόσμιας κυβέρνησης, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ….!! Όταν θα συμβεί αυτό, η ανθρωπότητα θα έχει περάσει αυτόματα και αμετάκλητα στην επτάχρονη περίοδο του αντίχριστου, όπως ονομάζεται από την Αγία Γραφή κι ενώ θα έχει κληθεί ο άνθρωπος αυτός για να δώσει λύσεις στα ζητήματα που προαναφέραμε, ο ίδιος θα γίνει πρόξενος και άλλων δεινών και μάλιστα τέτοιων, που δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε και ούτε βέβαια θα επιτρέψει ο Θεός να ξανά υπάρξουν……

Ο ευαγγελιστής Λουκάς καταλήγοντας προτρέπει δια του Ιησού Χριστού με τα εξής:

«Όταν δε ταύτα αρχίσωσι να γίνωνται, ανακύψατε και σηκώσατε τας κεφαλάς σας, διότι πλησιάζει η απολύτρωσίς σας». (Λουκ. 21:28)

 

 

 

 

Σχόλια