12ο : Ένα ενύπνιο και μια προφητεία περί πνευµατικού σεισμού

Ονειρεύτηκα ότι βρισκόμουν σ’ έναν λόφο με πολλούς άλλους πιστούς που ήταν αμμώδης και γεμάτος ρωγμές. Παρά το γεγονός ότι ο τόπος αυτός δεν ήταν ο πιο ασφαλής για να βρισκόμαστε, εμείς ήμασταν εκεί, ευθυμούμενοι, χαμογελαστοί κι αμέριμνοι. Ξαφνικά, όμως, συνέβη κάτι που μας αιφνιδίασε: Ένας μεγάλος σεισμός! Ο λόφος τρανταζόταν με δύναμη κι εννοείτε το ίδιο κι εμείς μαζί του…ΟΙ ρωγμές με τον σεισμό άνοιγαν σε βαθμό που έδειχναν ότι θα μας καταπιούν, ωστόσο αν και πολύ κοντά σ’ αυτές οι φόβοι μας δεν επαληθεύτηκαν. Αντί στ’ αλήθεια να κινδυνεύσουμε, εμείς απλώς κατρακυλούσαμε από τον λόφο, ο οποίος διαλυόταν γύρω μας! Το παράδοξο ήταν πως ενώ κατρακυλούσαμε από τον λόφο εμείς γελούσαμε, κάνοντας γκριμάτσες και απολαμβάνοντας τη στιγμή. Κάτι καλό φαινόταν ότι συνέβαινε μέσα σε αυτή την αναστάτωση αλλά βλέποντας τις εκφράσεις στα πρόσωπα των άλλων, ένιωσα πως δεν ταίριαζαν με αυτό που συνέβαινε. Αυτό με προβλημάτισε, διότι πώς μπορεί κάποιος να βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση και να το διασκεδάζει;

Μετά από καιρό, κατάλαβα το μήνυμα του ενυπνίου. Τα πρόσωπα που κατρακυλούσαν από τον λόφο δεν ήταν τα φυσικά μας πρόσωπα, αλλά ο χαρακτήρας μας, ο οποίος είχε αποτυπωθεί έντονα και ήταν πλήρως αλλοιωμένος από τη φαιδρότητα, την αστάθεια και την αστειότητα. Παρά τη σοβαρότητα του σεισμού, η εικόνα του εαυτού μας που αντικρίζαμε, φαινόταν ξένη προς την αληθινή φύση του χριστιανού. Ήταν σαν να ήμασταν εκτός τόπου και χρόνου, μέχρι που ήρθε ο σεισμός για να ταράξει την αμεριμνησία μας και να καθαρίσει αυτή την αλλοιωμένη εικόνα από τα πρόσωπά μας.

Ποιο αναλυτικά

  1. Ο λόφος: Στην Αγία Γραφή υπάρχουν αναφορές σε “λοφους” ή “βουνά” που είναι ακατάλληλοι για να βρίσκονται οι πιστοί ή που συμβολίζουν καταστάσεις ασταθείς, επικίνδυνες ή αμαρτωλές. Ο λόφος λοιπόν το πιθανότερο αντιπροσωπεύει την πνευματική ή ηθική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πιστοί. (Α΄Βασ.14:23 Ιερε.3:6, Ησα.2:12-13, Αποκ.6:14)
  2. Οι αμμουδιές και οι ρωγμές: Υποδηλώνουν ανασφάλεια, ασταθή θεμέλια και ενδεχομένως την επιφανειακή ή εφήμερη πίστη, η οποία δεν είναι επαρκώς εδραιωμένη ή στέρεη. (Ματθ.7:24-27, Ησα.30:13 κ.αλ.) Παρόλο που ο χώρος δεν είναι ο κατάλληλος, οι πιστοί είναι εκεί, που σημαίνει πως υπάρχουν καταστάσεις ή επιλογές στη ζωή μας που μπορεί να μην είναι ιδανικές, αλλά εμείς συνεχίζουμε να πορευόμαστε με αδιαφορία ή με αίσθηση ευφορίας. (Ιερ.22:14 ,Ματθ.13:5-6 ,Α΄Ιωά.2:17)
  3. Ο σεισμός και η ταραχή του λόφου: Στην Αγία Γραφή, ο σεισμός χρησιμοποιείται ως σύμβολο δύναμης, κρίσης και αλλαγής. (Έξ.19:18 Ησα.2:19,24:19-20 κ.αλ.) Ο σεισμός αντιπροσωπεύει έναν βαθύ πνευματικό κλονισμό ή ηθική αναστάτωση, κάτι που ανατρέπει τις πεποιθήσεις και τις σταθερές καταστάσεις της ζωής. Είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η αμεριμνησία ή η επιφανειακή ευτυχία μας δεν είναι σταθερές και ότι η πίστη ή οι αξίες μας πρέπει να είναι πιο ισχυρές και αυθεντικές.
  4. Η αίσθηση της χαράς και του γέλιου κατά την κατρακύλα: Αυτό είναι το πιο παράδοξο σημείο του ονείρου. Η κατρακύλα από τον λόφο, αντί να προκαλεί φόβο ή πόνο, συνοδεύεται από χαρά και αστεία συμπεριφορά. Αυτό θα μπορούσε να δείχνει την άρνηση της πραγματικότητας ή την επιφανειακή αντίδραση στις κρίσιμες καταστάσεις. Οι πιστοί μπορεί να δείχνουν αδιάφοροι ή αφελείς, προσπαθώντας να παραμείνουν αμέριμνοι, χωρίς να συνειδητοποιούν την πραγματική σοβαρότητα της κατάστασης. η Αγία Γραφή συχνά περιγράφει ανθρώπους που βρίσκονται σε καταστροφικές καταστάσεις ή ενδέχεται να βρεθούν σε κρίση, ενώ συνεχίζουν να είναι αμέριμνοι, αλαζόνες ή γελαστοί.(Παρ.1:24-27,Λουκ.6:2, Αποκ.18:7, Ψαλ.2:4)
  5. Η αλλοιωμένη εικόνα του εαυτού: Στ’ όνειρο, η κατρακύλα δεν αφορά μόνο τη φυσική κατάσταση, αλλά τον χαρακτήρα των ατόμων που αντανακλά στα πρόσωπά τους. Οι εκφράσεις της επιφανειακής ευτυχίας και του γέλιου μπορεί να υποδηλώνουν την αλλοίωση των αξιών και του χαρακτήρα του πιστού. Η φαιδρότητα, η αστάθεια και η αστειότητα αντικατοπτρίζουν μία πνευματική απομάκρυνση από την πραγματική ουσία του χριστιανισμού, μία εσωτερική διάλυση του χαρακτήρα που όμως παραμένει αόρατη στους ίδιους τους ανθρώπους, οι οποίοι ίσως δεν αναγνωρίζουν την ανάγκη για πνευματική ανανέωση. Η “αλλοιωμένη εικόνα” έχει μια παραλληλία με την εικόνα του ανθρώπου στην Αγία Γραφή, η οποία αλλοιώνεται εξαιτίας της αμαρτίας, της υπερηφάνειας, της αποστασίας ή της αντίστασης στο θέλημα του Θεού. (Γέν.6:5,Ρωμ.1:21-23, Β΄Κορ.3:18, Ησα.1:4-6, Ιεζ.28:17)
  6. Η αποκατάσταση μέσω του σεισμού: Στο τέλος, ο σεισμός φέρνει αναστάτωση αλλά και εξαγνισμό. Αντί να καταστραφούν, οι άνθρωποι απομακρύνονται από τη φαιδρή τους εικόνα. Αυτό υποδηλώνει πως η κρίση ή η ταραχή μπορεί να λειτουργήσει ως ένα καθαρτήριο για τον χαρακτήρα μας, διώχνοντας τις αρνητικές πτυχές και επαναφέροντας τον άνθρωπο στην ουσιαστική του ταυτότητα και στην αυθεντική του πίστη. Ο σεισμός φαίνεται να εκκαθαρίζει τη διαστρεβλωμένη εικόνα και να φέρνει αναγνώριση και αλήθεια. (Ησα. 64:1-2, Ματθ.27:51-52, Αποκ.16:18,21:1)

Το όνειρο ως μήνυμα προειδοποιεί

Φαίνεται να ενσωματώνει μία προειδοποίηση για την πνευματική κατάσταση των ανθρώπων, που μπορεί να είναι επιφανειακή ή απομακρυσμένη από την αληθινή πίστη και αξίες. Η ειρωνεία της κατάστασης – να γελάς ενώ κινδυνεύεις – υποδηλώνει πως οι πιστοί μπορεί να αγνοούν την πραγματική κρίση ή να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις με λανθασμένο τρόπο. Ο σεισμός, λοιπόν, γίνεται ο καταλύτης για να ταρακουνήσει την επιφανειακή εικόνα και να αποκαλύψει την αλήθεια για την πνευματική κατάσταση του καθενός.

Το όνειρο καλεί για αυτοανάλυση

Υπενθυμίζει ότι η πίστη και η πνευματική ακεραιότητα απαιτούν ειλικρίνεια, βάθος και αληθινή αναγνώριση των αδυναμιών και των πνευματικών κινδύνων, προκειμένου να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις κρίσεις και ν’ αναγεννηθούμε.

Αυτή η ερμηνεία επιβεβαιώθηκε αργότερα από μια προφητεία που ήρθε τον Σεπτέμβριο του ’19.

Η προφητεία:

«..Και θέλω κάνει έτερο σεισμό αυτή την φορά πνευματικό και θ’ αφορά τον λαό μου.. Ελθών προς εσάς, θέλω κινήσει τους στύλους τις καρδιάς σας και παν το επιλήψιμο θέλει πέσει. Τότε θέλει είσθαι χώρος για να φιλοξενήσετε το θέλημά μου..!»

Λίγα σχόλια: Το «έτερο» σημαίνει έναν «άλλο» σεισμό που θα είναι «πνευματικός», και θ’ αφορά τον λαό του Θεού. Θα υπάρξει κι ένας φυσικός σεισμός στην Αθήνα πολύ δυνατός, για τον οποίο θα αναφερθώ με λεπτομέρειες σ’ άλλη ενότητα.

Στην προφητεία ενσωματώνεται μια ισχυρή και συγκλονιστική εικόνα που υπογραμμίζει τη διαδικασία της πνευματικής αποκατάστασης και ανανέωσης μέσω μιας κρίσης ή ανατροπής.

Ποιο αναλυτικά

  1. Πνευματικός σεισμός: Ο σεισμός στην προφητεία αυτή είναι «πνευματικός», και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αντί να αναφέρεται σε μια φυσική καταστροφή, ο σεισμός αφορά την καρδιά του ανθρώπου και την εσωτερική του κατάσταση. Όπως ένας φυσικός σεισμός ταράζει το έδαφος και διασπά το έδαφος σε ρωγμές, έτσι και αυτός ο πνευματικός σεισμός αποσταθεροποιεί τις στέρεες (ή ψευδείς) πεποιθήσεις και προτεραιότητες που βασίζονται σε λάθος θεμέλια.
  2. Κίνηση των «στύλων της καρδιάς»: Οι «στύλοι της καρδιάς» αναφέρονται στην ουσία της εσωτερικής στήριξης ή των πεποιθήσεων που διαμορφώνουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Ο Θεός λέει ότι θα «κινήσει» αυτούς τους «στύλους», κάτι που υποδηλώνει ότι θα φέρει ταραχή στις εσωτερικές σταθερές του ανθρώπου. Οι πεποιθήσεις και οι σκέψεις που ήταν ριζωμένες σε λάθος αξίες ή αμαρτωλές συνήθειες θα ανατραπούν. Μια εσωτερική μεταβολή θα συμβεί, που μπορεί να είναι επώδυνη, αλλά είναι αναγκαία για την ανανέωση του ανθρώπου.
  3. Πτώση του επιλήψιμου: Το γεγονός ότι «παν το επιλήψιμο θέλει πέσει» δείχνει τη διαδικασία εκκαθάρισης του αρνητικού και του αμαρτωλού από την ψυχή του πιστού. Μπορεί να εννοεί την απομάκρυνση των αμαρτωλών και επιβλαβών συνηθειών, σκέψεων ή συμπεριφορών που είχαν καταλάβει την καρδιά του ανθρώπου. Με τον πνευματικό σεισμό, όλα τα πράγματα που είναι ασύμβατα με το θέλημα του Θεού καταρρέουν, δίνοντας τη θέση τους σε καθαρές και αληθινές αξίες.
  4. Δημιουργία χώρου για το θέλημα του Θεού: Στο τέλος της προφητείας, ο Θεός λέει ότι αυτός ο σεισμός θα δημιουργήσει χώρο για να φιλοξενηθεί το θέλημά Του. Με την απομάκρυνση των αμαρτωλών ή παρεμβατικών στοιχείων από την καρδιά του ανθρώπου, ανοίγεται πλέον ένας «χώρος» στον οποίο μπορεί να εισέλθει το πνεύμα του Θεού και να πραγματοποιήσει το έργο Του. Η καρδιά γίνεται έτοιμη να δεχτεί την καθοδήγηση του Θεού και το θέλημά Του για τη ζωή του ατόμου.

Σύνδεση με τα προηγούμενα παραδείγματα

Αυτή η προφητεία έρχεται σε πλήρη συμφωνία με το ενύπνιο που περιέγραψα, σχετικά με την αποκατάσταση μέσω του σεισμού και της κρίσης. Όπως αναφέραμε, οι σεισμοί στην Αγία Γραφή συνήθως προαναγγέλλουν μια κρίση, αλλά αυτή η κρίση δεν έχει μόνο καταστροφική διάσταση…Φέρνει και την αναγέννηση και αποκατάσταση. Στην ίδια λογική, η πνευματική κρίση που περιγράφεται εδώ είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να επέλθει η ανανέωση και η αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό. Είναι σαν ο Θεός να λέει ότι για να μπορέσει κάποιος να δεχτεί το θέλημά Του, πρέπει να διαλυθούν οι ψευδείς βάσεις που στηρίζουν τη ζωή του, ώστε να υπάρξει χώρος για την παρουσία Του.

Συμπερασματικά

Όπως ο σεισμός ταράσσει τη γη και ανοίγει ρωγμές, έτσι και ο Θεός επιτρέπει να ταραχθούν οι καρδιές των ανθρώπων, (και των πιστών σε πολλές των περιπτώσεων), ώστε να μπορέσουν να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα και να «φιλοξενήσουν» το θέλημά Του.

γιαννης μαστορακος

 

Σχόλια