Προσέχετε εις εαυτούς

ΑΠΟ την εποχή του Χριστού κιόλας, η φράση «Προσέχετε, Αγρυπνείτε και Προσεύχεστε,» ακούγεται το ίδιο προτρεπτικά και με εμφαντικό ύφος από το Πνεύμα το Άγιο, όπως τότε στους πρώτους μαθητές Του και μετέπειτα αποστόλους Του, έτσι και σήμερα σ’ολες τις εκκλησίες του Ιησού Χριστού!  Αφορά κάθε χριστιανό, που εξασκεί πίστη και λατρεύει Τον Θεό «εν πνεύματι και αληθεία!»

Δαμάζω το σώμα μου…

Ένας τέτοιος χριστιανός είναι απαραίτητο, να είναι προσεκτικός με το κάθε τι, άγρυπνος και να προσεύχεται, διότι καθώς έλεγε και ο απόστολος Παύλος, «ΤΡΕΧΩ, ναι, αλλά με τα μάτια προσηλωμένα στο τέρμα του δρόμου, ΠΥΓΜΑΧΩ, όχι χτυπώντας τις γροθιές μου στον αέρα και ΔΑΜΑΖΩ το σώμα μου και το ΥΠΟΔΟΥΛΩΝΩ από φόβο, μήπως ενώ θα έχω κηρύξει σε άλλους, εγώ ο ίδιος κριθώ ακατάλληλος για την Βασιλεία των ουρανών!» Αν αυτά έλεγε ο Παύλος για τον εαυτόν του, ΕΜΕΙΣ, τι πρέπει να λέμε; Πρός τι η κομπορρημοσύνη; Και να σκεφτεί κανείς, ότι ποτέ ο Κύριος δεν μας ζήτησε να κάνουμε όπως ο ίδιος.. ΑΥΤΟΣ φτώχυνε για να πλουτήσουμε, πέθανε για να ζήσουμε κι αναστήθηκε για να δικαιωθούμε..! Μήπως  να μιμηθούμε τους αποστόλους και δει τον Παύλο, που πείνασε, δίψασε, ταλαιπωρήθηκε, εξουθενώθηκε και κακοποιήθηκε, όχι μόνο από τους απ’ έξω αλλά και από τους εν Χριστώ αδελφούς του; Μιμήθηκε βλέπετε τον Κύριο από αγάπη, γι αυτό κακοπάθησε. Για χάρη μάλιστα του έργου που του εμπιστεύτηκε ο Θεός, ευλογούσε εκείνους που τον χλεύαζαν και υπέφερε εκείνους που τον κατεδίωκαν…! (Α΄Κορ.4:11,13 κ.α.)

Η γνώση του ευαγγελίου

ΟΠΟΙΟΣ θέλει ν’ αποκτήσει παρόμοια πείρα, σαν τον Ιησού Χριστό και τους αποστόλους,- απο αγάπη βεβαίως για τον ίδιο τον Κύριό Του και το έργο Του,-θα πρέπει να γνωρίζει πως, «πάντες οι θέλοντες να ζώσιν ευσεβώς εν Χριστώ Ιησού θέλουσι διωχθή.» (ΒΤιμ. 3:12)

Έχοντας κατά νου αυτή την ρύση του ευαγγελίου, η προσοχή του χριστιανού εντείνεται. Όπως και νάναι οι συνθήκες που ζει, αν προσθέτει στην πίστη του αρετές κι αποκομίζει αντίστοιχα γνώση από την Αγία Γραφή, αυξάνει την ασφάλεια του! Κάνοντας αυτό, θ’ ανακαλύπτει συνεχώς τις προϋποθέσεις που διαφυλάττουν την σωτηρία του, χωρίς ν’ αμφιβάλλει, χωρίς να προσκόπτει και χωρίς να απομακρύνεται από το θέλημα του Θεού. Η κατανόηση του ευαγγελίου είναι μία από τις προυποθέσεις που λέμε..ΑΓΡΥΠΝΕΙ λοιπόν, ώστε τα στοιχεία με τα οποία οικοδομεί στον εσωτερικό άνθρωπο, να είναι από χρυσό, άργυρο και πολύτιμους λίθους κι όχι από άχυρο και καλάμη..Ας προβληματιζόμαστε μ’ όλα αυτά κι ας μεταμορφωνόμαστε σε ναό άγιο του Θεού!

Ο εαυτός μας, ο μεγαλύτερος εχθρός μας

Ο απόστολος Παύλος μας επισημαίνει, ότι η ψυχή μας βρίσκεται συνέχεια σε κίνδυνο, αφού πνεύματα πλάνης επιδιώκουν και τους εκλεκτούς ακόμη να πλανήσουν. Γι αυτό παρατηρείται το φαινόμενο, άνθρωποι πιστοί μεταξύ των χριστιανών, αργά η γρήγορα να παρασύρονται από πρακτικές άλλων ανθρώπων, με ψευδεπίγραφες παραδόσεις και ψευδοδιδασκαλίες, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον εαυτόν τους  και το περιβάλλον που ζουν.

Οι ίδιοι είναι που αδικούν την ψυχή τους! Και καθώς δεν είναι στέρεοι στην πίστη, όπως αυτή απορρέει από την διδαχή των αποστόλων και το πνεύμα του ευαγγελίου, επιθυμούν, θωπεύονται  από τα κελεύσματα του κόσμου και στο τέλος ναυαγούν και χάνονται.

Από την αρχή της επίγειας διακονίας του Ιησού Χριστού ακόμα και οι ίδιοι οι μαθητές Του, παρουσίαζαν συμπεριφορές που έδειχναν, πως δεν είχαν ακόμα απαλλαγεί από τις προηγούμενες πρακτικές του Ιουδαϊσμού η το πνεύμα του κόσμου της εποχής εκείνης η ακόμα κι απ’ όσα φιλοξενούσαν μέσα τους. Υπήρχαν στιγμές που δεν ήξεραν ποιανού πνεύματος ήταν!

Όταν επί παραδείγματι, μετά από τριάμισι χρόνια εμπειρίες με τον Κύριο, παρουσίαζαν στον Ιησού τον ναό του Σολομώντος  με τρόπο που ξεπερνούσε τον απλό θαυμασμό, έδειχναν, πως έστω κι άθελά τους συμφωνούσαν μ’ ένα αποτυχημένο θρησκευτικό σύστημα, την ίδια ώρα, που τους ευαγγέλιζε τα περί της βασιλείας του Θεού! Με τις συνεχείς παραινέσεις του ο Ιησούς, τους έδωσε τροφή για άλλες σκέψεις, διαφορετικές από την επίδειξη, τον κομπασμό και την υπερηφάνεια δείχνοντάς τους, πως ότι γυαλίζει δεν είναι απαραίτητα χρυσός. (Μάρκ.13:1,2)

Βέβαια, αυτά έχουν να κάνουν με λογικές και συναισθήματα που τα ‘χουμε όλοι!  Όμως, ποιος δε ξέρει, ότι μας βάζουν σε κίνδυνο; Άρα λοιπόν, όσο ποιο γρήγορα αποφασίσουμε να ξεφορτωθούμε από την ζωή μας ότι δεν είναι προς το συμφέρον, τόσο το καλύτερο για μας! Ο απόστολος Παύλος έμαθε, πως πριν απ’ολα, προηγείται η δικαιοσύνη του Θεού..Έλεγε πάλι για τον εαυτό του: «Κι αν η συνείδησή μου δεν μ’ ελέγχει, είναι ο Θεός που βρίσκεται πάνω απ’ αυτήν».(Α΄Κορ.4:4)

Προσέχετε από την ζύμη των Φαρισαίων

Με όσα είπαμε έως τώρα καταλαβαίνουμε, πως όση σχέση έχει ο ναός του Θεού με τα είδωλα, άλλο τόσο πρέπει να έχουν οι χριστιανοί με φιλοδοξίες, πλεονεξίες και την αυτοδικαίωση, που παρούσες πάντοτε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας υπάρχουν για να μας υπενθυμίζουν την έκπτωτη και απομακρυσμένη από τον Θεό φύση μας, η οποία εναντιώνεται πάντοτε στον νόμο του πνεύματος. ΣΑΝ κόρες της υποκρισίας που είναι, μας περιτριγυρίζουν φλερτάροντας με την συνείδησή μας βάζοντας σε κίνδυνο την σωτηρία μας…..

Ήδη ο Χριστός μας έχει προειδοποιήσει για την ζύμη των Φαρισαίων! Φυλάξατε τους εαυτούς σας..! Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κάνει την ευσέβεια επάγγελμα. «Χάριν μισθού εξεχύθησαν εις την πλάνην του Βαλαάμ» (Ιούδ.1:11 )

Έχω διατυπώσει την συμπεριφορά τους και στο άρθρο μου, «ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΗ ΣΑΣ ΠΛΑΝΗΣΗ ΤΙΣ,» οπότε εδώ θα περιοριστώ λέγοντας, πως με το υποδουλωμένο στην αμαρτία μυαλό τους αυτό που κάνουν, είναι να κρύβονται πίσω από τις ‘επικρατούσες’ θρησκείες τους «κάνοντας,»- όπως θα έλεγε ο Ιησούς Χριστός εάν ήταν αναμεσά μας,- «τον οίκο του Πατρός μου οίκο εμπορίου και ληστών» (κολ.β΄23) 

Προσέχετε από την ζύμη του Ηρώδη

Κάνοντας αναφορά σε θρησκείες να πούμε πως: «Θρησκεία καθαρά και αμίαντος ενώπιον του Θεού και Πατρός είναι αύτη, να επισκέπτηται κάποιος τους ορφανούς και τας χήρας εν τη θλίψει αυτών, και να φυλάττη εαυτόν αμόλυντον από του κόσμου». (Ιακ.1:27 )

ΔΕΝ θ’ αναλύσω όλο το εδάφιο, αν και χάρις αυτού ο Ιάκωβος ξεχωρίζει τον αληθινό χριστιανό απ’οτι άλλο, όμως, η τελευταία απόστροφος του αποστόλου, μου δίνει την ευκαιρία να περάσω σε κάτι άλλο εξίσου σημαντικό με την υπόκριση των Φαρισαίων που πρέπει να προσέχουμε. Αυτό αφορά μια διδασκαλία, που εξήρε το κοσμικό φρόνημα και την αλόγιστη ζωή και η οποία, ως επί το πλείστον, παρατηρούνταν στις αυλές του Ηρώδη!

Τους οπαδούς αυτής της διδασκαλίας τους βλέπουμε συνέχεια μπροστά μας, στην κυριολεξία σκοντάφτουμε επάνω τους, αφού είναι εκείνοι που συνεχώς επαναλαμβάνουν, «ας φάγωμεν και ας πίωμεν, διότι αύριον αποθνήσκομεν».Ας μη πλανώμεθα! Οι κοινωνία μαζί τους καταστρέφει τις ψυχές όσων ονομάζονται με τ’ όνομα του Κυρίου, διότι: «Φθείρουσι τα καλά ήθη αι κακαί συναναστροφαί». (Α΄Κορ.15:32,33 ) Βεβαίως να πω πάλι, ότι παρασύρεται αυτός που πειράζεται από τις ίδιες του τις επιθυμίες. Αργά η γρήγορα αναζητά τις αμαρτωλές επιθυμίες που κρύβει μέσα του, λαχταρά ν’ αποχτήσει ότι τα μάτια του βλέπουν και υπερηφανεύεται, για τα οποιαδήποτε γήινα αγαθά έρχονται στην κατοχή του. (Α΄Ιωάν.2:16)

Έτσι καταλήγει στο να υπηρετεί το φρόνημα της σαρκός που είναι  μοιχεία, πορνεία, ακαθαρσία, ασέλγεια,  ειδωλολατρεία, φαρμακεία, έχθραι, έριδες, ζηλοτυπίαι, θυμοί, μάχαι, διχοστασίαι, αιρέσεις, φθόνοι, φόνοι, μέθαι, κώμοι, και τα όμοια τούτων, «περί των οποίων» λέει ο απόστολος Παύλος «σας προλέγω, καθώς και προείπον, ότι οι τα τοιαύτα πράττοντες βασιλείαν Θεού δεν θέλουσι κληρονομήσει». (Γαλ. 5:19-21)

Προσέχετε από το φρόνημα των Σαδδουκαίων

Οι Σαδδουκαίοι ήταν μια ελιτίστικη κάστα με υψηλά αξιώματα στο ιερατείο και το συνέδριο. Γιά τον λόγο, ότι είχαν την δυνατότητα κάθε φορά και ανάλογα με τις περιστάσεις να πηγαίνουν με τους ποιο δυνατούς πολιτικά σχηματισμούς, αυτό τους έκανε αντιπαθητικούς και απόμακρους από τον λαό, σε σημείο κατά τον 1ον αιώνα να εξαφανιστούν τελείως. Στην εποχή του Ιησού δίδασκαν πως δεν υπάρχει ανάσταση, ερχόμενοι εξ αυτού σε αντιπαράθεση με τους φαρισαίους που πρέσβευαν το αντίθετο.

Σήμερα, επίγονους των Σαδδουκαίων και θερμούς υποστηρικτές της διδασκαλίας τους  βλέπουμε πάρα πολλούς,  σε όλες σχεδόν τις θρησκείες, δόγματα κι αιρέσεις. Οι ίδιοι δεν θέλουν να εισέλθουν στην Βασιλεία των Ουρανών κι εμποδίζουν την είσοδο και σε πολλούς άλλους. Παρείσακτοι άνθρωποι, ψευδόχριστοι και ψευδοδιδάσκαλοι, λύκοι βαρείς μη φειδόμενοι του ποιμνίου. Με τις απίστευτες αντιλογίες τους θα αφανιστούν όπως ο Κορέ! ( Αρ.16:1) Αφού προσπαθούν να ανατρέψουν την ελπίδα του ερχομού του Σωτήρα Χριστού, απομακρύνοντάς την από τις καρδιές των πιστών με κάθε τρόπο.

Ο θάνατος καταργήθηκε με την σταύρωση του Ιησού Χριστού επάνω στον σταυρό του Γολγοθά και την ανάστασή Του από τους νεκρούς! Το γεγονός αυτό είναι και η πεμπτουσία του Χριστιανισμού, ο οποίος χαρμόσυνα αναγγέλλει, την αποκατάσταση των πάντων, την προσδοκία της αναστάσεως των νεκρών και της μελλοντικής άφθονης ζωής που χαρίζει ο Θεός, (σύμβ. της Πίστεως). Άλλωστε ο απόστολος Παύλος σε επήκοον όλων αυτών που αντιλέγουν,ως προς την ανάσταση, μας λέει: «Εάν εν ταύτη τη ζωή μόνον ελπίζωμεν εις τον Χριστόν, είμεθα ελεεινότεροι πάντων των ανθρώπων.» (Α΄Κορ.15:19 )

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους πως, είτε το θέλουμε είτε όχι, το σχέδιο του Θεού κινείται μεταξύ της σταύρωσης του Ιησού, της ανάστασής Του από τους νεκρούς και της συντέλειας του αιώνος. Ας αναρωτηθεί τώρα και ο ποιο κακόπιστος…. Εάν όλες οι προφητείες που αφορούσαν την πρώτη έλευσή του Χριστού εκπληρώθηκαν στο πρόσωπο του Ιησού και αυτό είναι αποδεκτό από τους πάντες, ΓΙΑΤΙ να μην εκπληρωθούν και οι προφητείες που αναφέρονται στην δεύτερη παρουσία Του και στα γεγονότα που μεσολαβούν έως την έλευσή Του;

Κακές ζύμες και πλάνες

ΌΛΑ τα ποιο πάνω γράφτηκαν εις ενθύμιση παντός ενδιαφερόμενου, που αγωνίζεται να κρατήσει καθαρή την συνείδησή του, από τις ζύμες των Φαρισαίων, των Σαδδουκαίων και των Ηρωδιανών. Από την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ όπως είπαμε, τ’ ΑΞΙΩΜΑΤΑ που δεν εμπνέουν σεβασμό και το ΚΟΣΜΙΚΟ φρόνημα, που γίνεται βρόγχος και παγίδα σε όποιον το ακολουθεί. Αυτό βέβαια είναι ένα μέρος της διαθήκης του Κυρίου μας, που αφορά στην διάπλαση του ήθους, όπως το εννοεί  ο Ιησούς Χριστός. Αν και απολύτως απαραίτητο, από μόνο του, ΔΕΝ θα μας αποτρέψει από τις πλάνες του κόσμου και τις μεθοδίες του πονηρού. Μεγάλο βάρος πρέπει να δώσουμε και στο ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ κομμάτι της διδασκαλίας του ευαγγελίου, για να είμαστε βέβαιοι, ότι δεν θα μας πλανήσει κανείς! Με αυτό το τελευταίο, καταλαβαίνει κανείς, πως το θέμα είναι πολύ μεγάλο για να εξαντληθεί έτσι, τόσο σύντομα, με μόνη αυτή την μικρή μου παραίνεση… Θα επανέλθω..!

γιαννης Μαστοράκος

Σχόλια