Τα Πνευματικά Πνευματικώς ανακρίνονται

Όλ’ αυτά που ζούμε κι απολαμβάνουμε δια του ευαγγελίου, θα τα θεωρούσαμε από αόριστα έως φανταστικά, εάν το ίδιο το Πνεύμα Του Κυρίου δεν μας υποδείκνυε μέσα από τις Αγίες Γραφές τον Ιησού Χριστό, ως το μόνο πρόσωπο επί της γης, που γνώριζε για τον αληθινό Θεό κι είχε ασφαλείς πληροφορίες γι αυτόν! Ο ίδιος, προερχόμενος από τον Πατέρα Θεό, ακριβώς γι αυτό κατέβηκε στην γη, ΚΑΙ για να μην αφήσει την παραμικρή αμφιβολία μ’ όσα αποκάλυψε στους ανθρώπους, απέδειξε πως ήταν Υιός Θεού! ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ,  ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ! (Ιωαν.5:36)

ΑΝ έτσι έκανε ο Ιησούς Χριστός για ν’ αποδείξει, ότι από τον Θεό προήλθε, εμείς όλοι τι πρέπει να κάνουμε για ν΄αποδείξουμε ότι είμαστε από αυτόν; Τι πρέπει να κάνουμε για να φέρνουμε επάξια τ’ όνομά Του ως χριστιανοί; Η πρώτη σκέψη που κάνω είναι να πλησιάσουμε τον ίδιο τον Χριστό. Τον αρχηγό και θεμελιωτή της πίστεώς μας! Τι θα συμβεί τότε; Ε λοιπόν, αυτός που πλησιάζει τον Χριστό και δεν πάει μ’ άλλο τρόπο να σπουδάσει τα πράγματα του Θεού αποκτά «νουν Χριστού»! Το πεδίο των γνώσεών του πλαταίνει, για να διαπιστώσει κάποια στιγμή, πως «Σ’ ΑΥΤΟΝ είναι κρυμμένοι όλοι οι θησαυροί τής σοφίας και της γνώσης» κι όχι στην ανθρώπινη σοφία που πιθανόν να είχε διδαχθεί. Ο απόστολος Παύλος, σχετικά γρήγορα από τότε που τον κάλεσε ο Θεός ανακαλύπτει, πως, ότι θεωρούσε για τον εαυτό του κέρδη, αυτά ζήμιωναν την σχέση του με τον Χριστό..! Ο ίδιος έλεγε: «Μάλιστα δε και θεωρώ ότι τα πάντα είναι ζημία απέναντι στο έξοχο της γνώσης τού Ιησού Χριστού τού Κυρίου μου· για τον οποίο ζημιώθηκα τα πάντα, και θεωρώ ότι είναι σκύβαλα, για να κερδίσω τον Χριστό». (Φιλ.3:8)

Η επιστημοσύνη του Παύλου, που σπούδασε παρά τους πόδας του δασκάλου του Γαμαλιήλ και η οποία του υπαγόρευε έναν ορθολογικό τρόπο σκέψεως, φαίνεται πως έπαψε να τον απασχολεί. Κατάλαβε, πως δεν ήταν αυτό το ΚΛΕΙΔΙ για να ξεκλειδώσει τους κρυμμένους από καταβολής κόσμου θησαυρούς της τέλειας γνώσης και σοφίας Του Θεού, (Α΄Κορ.1:21) η αλλιώς όπως έλεγε ο ίδιος, για να «γνωρίσει το μυστήριο του Θεού και Πατέρα και του Χριστού». (Κολ.2:2) Κι επειδή ΔΕΝ μπορείς άλλα να λες κι άλλα να κάνεις, ο Παύλος ΑΦΕΘΗΚΕ στην διδαχή του Πνεύματος του Αγίου, η οποία τον έκανε να επιτύχει στον καλό αγώνα της πίστεως, να τελειώσει τον δρόμο του με χαρά και να προσδοκά μ’ελπίδα να στεφανωθεί από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό, την ημέρα που ο Κύριος ενώπιων του Πατέρα και των αγίων Του αγγέλων, θ’ αποδώσει τον μισθό που αναλογεί στον καθένα, που κράτησε ψηλά τον Λόγο της υπομονής Του και δεν αρνήθηκε τ’ όνομά Του.

Ο Ιωάννης ο βαπτιστής έλεγε, πως «Δεν δύναται ο άνθρωπος να λαμβάνη ουδέν, εάν δεν ήναι δεδομένον εις αυτόν εκ του ουρανού.» (Ιωάν.3:27)  Κι εδώ να σταθούμε λίγο, γιατί όπως γνωρίζουμε από τον ίδιο τον Ιησού, στους μαθητές Του, που ήταν στο σύνολό τους ψαράδες, «ΕΔΟΘΗ» να γνωρίσουν τα μυστήρια της βασιλείας των ουρανών, εις «εκείνους» έλεγε, «ΔΕΝ εδόθη.» Ο όχλος, οι γραμματείς, οι φαρισαίοι και οι νομοδιδάσκαλοι του λαού είναι κατά τον Ιησού «εκείνοι» στους οποίους «ΔΕΝ εδόθη να γνωρίζουν,» (Ματθ.13:11) διότι «αν γνώριζαν,» κατά τον απόστολο Παύλο, «δεν θα σταύρωναν το Κύριο της δόξης!»

Υπάρχει προσωποληψία στον Θεό; Μη γένοιτο.. Αλλά όποιος ΕΙΝΑΙ από την ΑΛΗΘΕΙΑ, αυτός δηλαδή που γεννιέται «εξ ύδατος και Πνεύματος,» όπως αλλού έχουμε δείξει, αυτός ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ, ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ, ΕΝΝΟΕΙ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΙ ΑΓΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ…! (Ιωάν. 16:13,17:17,18:37)

Ο Θεός δηλαδή, έχει έναν λαό που τον αγαπάει, ακριβώς επειδή έχει γεννηθεί από τον ίδιο, από τον αιώνιο κι άφθαρτο Λόγο Του. Έτσι λοιπόν, μέσα στην πρόνοιά Του γι αυτόν το λαό, αποφάσισε να του χαρίσει δια του Ιησού Χριστού τα πάντα! Ποια είναι αυτά; Ότι οφθαλμός δεν είδε, ωτίον δεν ήκουσε και εις την καρδία ανθρώπου δεν ανέβηκαν, όσα ετοίμασε ο Θεός, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ ΑΥΤΟΝ!!!!!!!

Επειδή αναφερόμαστε στην «διδαχή του Πνεύματος» και πιθανόν ν’ αδυνατούμε ακόμα να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, ΕΔΩ ο απόστολος Παύλος λέει, ότι και ο Ιησούς: ΣΕ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ «ΑΥΤΑ» Ο ΘΕΟΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ! Πως γίνεται αυτό; Επειδή το Πνεύμα εξετάζει  τα πάντα, ακόμα και τα ποιο κρυφά σχέδια του Θεού.

Ποιος από τους ανθρώπους ξέρει τα μυστικά του άλλου, εκτός από το πνεύμα τού ίδιου του ανθρώπου που είναι μέσα του; Έτσι, και τα μυστικά του Θεού ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να ξέρει, παρά μονάχα το Πνεύμα τού Θεού.

Εμείς όμως, δεν λάβαμε το πνεύμα τού κόσμου, αλλά το Πνεύμα που ΣΤΕΛΝΕΙ ο Θεός, για να μπορέσουμε να μάθουμε αυτά που ο ίδιος ετοίμασε για χάρη μας. Έτσι, μιλάω όχι με λόγια που διδάσκει η ανθρώπινη σοφία αλλά με λόγια που διδάσκει το ίδιο το Πνεύμα το Άγιο συγκρίνοντας τα «πνευματικά προς τα πνευματικά,» δηλαδή, ερμηνεύοντας τις αποκαλύψεις του Πνεύματος σ’ εκείνους που έχουν το Πνεύμα! (Α΄Κορ. 2:11-13).

Συνεχίζοντας ο Παύλος χαρακτηρίζει «ΦΥΣΙΚΟ» τον άνθρωπο που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ!Ο φυσικός άνθρωπος λοιπόν,- όπως τον ονομάζει,- δεν παραδέχεται την γνώση και τα δώρα Του Θεού, αφού για κείνον είναι όλ’ αυτά μωρία, και δεν μπορεί να τα καταλάβει, γιατί αυτά τα πράγματα ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝΤΑΙ! (Α΄Κορ.2:10-16)

Αντίθετα, αυτός που ΕΧΕΙ Πνεύμα Άγιο, καταλαβαίνει τα πάντα ανεξάρτητα από την μόρφωση που έχει, αφού στην περίπτωση με τα πράγματα του Θεού, δεν χρειάζεται να βγάλει κάποιος πανεπιστήμιο για να μάθει, ν’ αγγίξει και να γευτεί την σωτηρία του Κυρίου.  

Η παραβολή του κρυμμένου θησαυρού παραπέμπει σ’ότι λέμε. Ο γεωργός που βρίσκει τον θησαυρό στον αγρό εκτιμά την αξία του και προκειμένου να τον κάνει δικό του, πουλάει ότι έχει για να τον αποκτήσει! (Λουκ. 14:15) Έτσι φανερώνεται το σχέδιο του Θεού στον άνθρωπο και η είσοδός του στην βασιλεία των ουρανών.

Πουλάει την όποια επιστημονική του κατάρτιση, πουλάει την οποιαδήποτε γνώμη η άποψη έχει και χαμηλώνει έως εδάφους, αφήνοντας χώρο στον Ιησού να υψωθεί.

ΜΕ « μετάνοια και πίστη εις το ευαγγέλιον» μαθητεύει τα περί της βασιλείας του Θεού δια του πνεύματος του Ιησού Χριστού, εκτιμά την σωτηρία του και κατανοεί, πως ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΓΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, επειδή αυτό είναι το ζητούμενο και τίποτα άλλο! (Μάρκ.1:15)

Άλλος τρόπος για να γίνει κανείς «διδακτός του Κυρίου» και ν’ αποκτήσει σοφία Θεού δεν υπάρχει. ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΙΟ. Αυτός που ΔΕΝ αρκείται σε καταπειστικούς λόγους ανθρώπινης σοφίας, πορευεται προς τους αδελφούς με απόδειξη Πνεύματος και δυνάμεως!

Γιάννης Μαστοράκος

Σχόλια