Ο Μεσσίας θα γεννιόταν από γυναίκα Ιουδαία στην καταγωγή

Η προφητεία:

Γι’ αυτό, ο ίδιος ο Κύριος θα σας δώσει ένα σημάδι· Δέστε, η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και το όνομά του θα αποκληθεί Εμμανουήλ. (Ησ.7:14)

Βρισκόμαστε στο 750 μ.χ. όπου ο προφήτης Ησαΐας εξαγγέλλει προς τον ΙΟΥΔΑΙΚΟ λαό λεπτομέρειες γύρω από την γέννηση του Μεσσία. Τότε ο λαός Ισραήλ ήταν χωρισμένος στα δύο. Το ένα βασίλειο ήταν του Ιούδα με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και βασιλιά εκείνον τον καιρό τον Άχαζ και το βασίλειο του Ισραήλ, με πρωτεύουσα την Σαμάρεια και βασιλιά του τον Φεκά υιό του Ρεμαλία. Αυτός συμφώνησε με τους Σύριους να καταλάβουν από κοινού την Ιερουσαλήμ, να την μοιραστούν και να αντικαταστήσουν τον Άχαζ με έναν άλλο της αρεσκείας τους. Μεσολαβούντος όμως του Κυρίου, ο προφήτης Ησαΐας διαβεβαιώνει τον Άχαζ, πως  καμιά από τις επιδιώξεις τους δεν θα ευοδωθεί και πως ακόμα, η Συρία και ο Ισραήλ σύντομα θα καταστρέφονταν από τους Ασσυρίους. Παρόλα αυτά, το ποιο σημαντικό μέρος της πρόρρησης κι αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ΄εμάς, είναι πως στο τέλος, δίνεται από τον Κύριο στον Άχαζ τον βασιλιά του ΙΟΥΔΑ, ένα μεγαλύτερο αλλά και εκπληκτικότερο «ΣΗΜΕΙΟ». Σύμφωνα με αυτό, σε μελλοντικό χρόνο που εδώ δεν προσδιορίζεται, θα γεννιόταν στον ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΔΑΥΙΔ, -από τον οποίον προερχόταν ο Άχαζ- κι από γυναίκα ΠΑΡΘΕΝΟ, ένας ΥΙΟΣ, το όνομα του οποίου θ’ αποκαλείτο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.

Από τότε και για αιώνες οι Ιουδαίοι περίμεναν κάποιον που θα προερχόταν από τους ίδιους κι από γυναίκα Ιουδαία στην καταγωγή, που θα τους λύτρωνε από τα δεινά τους.

Η ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΣ

26 Και κατά τον έκτο μήνα, ο άγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό στην πόλη τής Γαλιλαίας, που λέγεται Ναζαρέτ, 27 σε μια παρθένα κόρη, αρραβωνιασμένη με άνδρα που λεγόταν Ιωσήφ, από τον οίκο τού Δαβίδ· και το όνομα της παρθένας ήταν Μαριάμ. (Λουκ.1:26-27)

Κι αυτός ο Ιησούς άρχιζε να είναι περίπου 30 χρόνων, ο οποίος ήταν -καθώς νομιζόταν- γιος τού Ιωσήφ, του Ηλί….του Δαβίδ του Ιεσσαί… (Λουκ. 3:23)

25 Και δεν τη γνώριζε, μέχρις ότου γέννησε τον πρωτότοκο γιο της· και αποκάλεσε το όνομά του ΙΗΣΟΥ. (Ματθ.1:22-25)

Η εκπλήρωση της ποιο πάνω προφητείας, πλαισιώνεται από θαυμάσιες λεπτομέρειες από μέρους των ευαγγελιστών Ματθαίου και Λουκά, οι οποίοι, εκτός τις μαρτυρίες της Μαριάμ και του Ιωσήφ, με τον οποίον ήταν αρραβωνιασμένη, επικαλούνται και πλήθος άλλων, με κάποιους απ’ αυτούς μάλιστα να τους ονομάζουν. (Λουκ.2:17,26,38 κ.αλ.)

ΕΧΟΥΜΕ λοιπόν πρώτον: ΤΗΝ έξοχη εξαγγελία από τον Θεό η οποία, όχι μόνο ΔΕΝ λαβαίνει χώρα σε κάποιον ξένο λαό, μα ούτε κι έξω από το γενεαλογικό δέντρο του Δαυίδ. Έτσι, ο Μεσσίας θα γεννιόταν από γυναίκα που θα ήταν παρθένος και Ιουδαία στην καταγωγή!

Δεύτερο: Το πρόσωπο του Μεσσία μόνο τυχαίο δεν θα ήταν, αφού και μόνο από τ’ όνομα ΕΜΑΝΟΥΗΛ  που θ’ αποκαλείτο, το οποίο σημαίνει «μαζί μας είναι ο Θεός», καταλαβαίνουμε πως επρόκειτο για τον Θείο Λόγο που έγινε σάρκα και κατοίκησε μεταξύ των ανθρώπων!

Τρίτο: Ο Ιωάννης, ένας άλλος ευαγγελιστής και μαθητής του Κυρίου μας λέει, σύμφωνα με ότι ο ίδιος διαπίστωσε, ότι τον Θείο Λόγο τον είδε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού που «ήρθε ως φως στον κόσμο», για να «φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο» και για «όποιον πράττει την αλήθεια να έρχεται στο φως». (Ιωάν.1:1-14)

Σχόλια