Ανθρώπινες απώλειες από τα καιρικά φαινόμενα του 2018

Ψύχος και χιόνια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Παρατεταμένος καύσωνας με θερμοκρασίες που φθάνουν τους 39 βαθμούς Κελσίου και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών στην Αυστραλία. Αυτό είναι το σκηνικό των Χριστουγέννων στον πλανήτη. Η χρόνια που φεύγει ωστόσο είχε επίσης πλημμύρες, ξηρασίες, τυφώνες, πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που κόστισαν συνολικά περί τα 100 δισ. δολάρια συν τις ανυπολόγιστες ανθρώπινες απώλειες.

Σε μία νέα έκθεσή της, η φιλανθρωπική οργάνωση Christian Aid ξεχωρίζει τα 10 πιο ακραία, αλλά και πιο δαπανηρά καιρικά φαινόμενα, τα οποία συνδέει άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Εκτός από τα δισεκατομμύρια δολάρια όμως, τα φαινόμενα κόστισαν επίσης χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Αρκεί να αναφερθεί ότι περίπου 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες στη Νότια Ινδία.

Ομοίως άλλη μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Επιθεώρησης «Lancet» υπογραμμίζει τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: από τους καύσωνες στο βόρειο ημισφαίριο έως την αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στις τροπικές περιοχές.

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια τροπική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και πόνους στις αρθρώσεις. Είναι ενδημικός ιός σε περισσότερες από 100 χώρες και μολύνει περίπου 390 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, με περίπου 54 εκατομμύρια περιπτώσεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Σύμφωνα με την έκθεση της Christian Aid, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύσει σήμερα η «Daily Telegraph», τέσσερα από τα δέκα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν περισσότερα από 7 δισ. δολάρια. Μεταξύ αυτών οι τυφώνες Φλόρενς και Μάικλ, οι οποίοι έπληξαν τις ΗΠΑ και τμήματα της κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Οι καλοκαιρίνες πλημμύρες στην Ιαπωνία κόστισαν επίσης τη ζωή τουλάχιστον 230 ανθρώπων και 7 δισ. δολάρια. Είχε προηγηθεί ένας άνευ προηγουμένων καύσωνας στη χώρα και ακολούθησε ο τυφώνας Τζέμπι, ο ισχυρότερος των τελευταίων 25 ετών στη χώρα.

Οι πυρκαγιές επίσης στην Καλιφόρνια, στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, εκτιμάται ότι κόστισαν 13 δισ. δολάρια.

Ειδική μνεία γίνεται για το κύμα καύσωνα που έπληξε το καλοκαίρι την Ευρώπη. Σύμφωνα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υηρεσία, ήταν το πιο θερμό καλοκαίρι στη Βρετανία – μαζί με τα καλοκαίρια του 1976, του 2003 και του 2006. Θερμοκρασίες-ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης στην Τσεχία και τη Σουηδία.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για τους θανάτους από τους καύσωνες του καλοκαιριού κάνουν λόγο για σχεδόν 1.500 ανθρώπους στη Γαλλία και 250 στη Δανία. Σε αυτήν την κατηγορία, των υψηλών θερμοκρασιών και των συνεπακόλουθων πυρκαγιών, περιλαμβάνονται στην έκθεση και οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, με τους 100 νεκρούς.

Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τις κατολισθήσεις, την Ιαπωνία έπληξε και παρατεταμένος καύσωνας, με αποτέλεσμα περί τους 30.000 ανθρώπους να διακομιστούν στο νοσοκομείο με θερμοπληξία.

Τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα είναι «το πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής» σχολιάζει ο Μάικλ Μαν, διακεκριμένος καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών στο Penn State University, στις ΗΠΑ.

«Τα καιρικά φαινόμενα του πλανήτη – σχολιάζει – γίνονται όλο και πιο ακραία μπροστά στα μάτια μας. Το μόνο που μπορεί να σταματήσει αυτήν την καταστροφική τάση είναι η ταχεία πτώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2018 απο την naftemporiki.gr

Σχόλια