Ο σπόρος της Βασιλείας “ο παρά την οδόν”

Η Αγία Γραφή παρούσα πάντοτε στον κόσμο από τις ανυπέρβλητες και αναλλοίωτες αλήθειες που κηρύττει, εκπληρώνει και σήμερα την αποστολή της, καθώς εξακολουθεί να συνδιαλλάσσεται με τους ανθρώπους νύχτα και ημέρα. Το ίδιο θα κάνει κι αύριο και έως «συντέλειας του αιώνος», για να μαρτυρείται μεταξύ εκείνων που χάνονται και ν’ αποκαλύπτεται μεταξύ αυτών που σώζονται!

Οι τελευταίοι αν κι έχουν να διηγηθούν πολλά από τα οφέλη της Βασιλείας του Θεού με τρόπο που φανερώνουν, ότι αυτή δεν είναι μακριά μας αλλά δίπλα μας, παρόλα αυτά προκαλεί εντύπωση, που πάρα πολύς κόσμος ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ που σώζει, που ελευθερώνει, που σε ΣΥΜΦΙΛΙΏΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ, για να σε οδηγήσει τελικά από τον θάνατο στην ζωή και στην Αγία Του Παρουσία. Υπάρχουν όμως και ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ από την άγνοια …διότι όταν σε κάποιον του δίνεται η ευκαιρία να  ΜΑΘΕΙ στα περί της βασιλείας των ουρανών τότε τι κάνει; ΤΗΝ ΚΡΑΤΑΕΙ Η ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ..;;; Ο Ιησούς Χριστός έλεγε γι αυτό παραβολικά.

images (32)«Βγήκε κάποιος για να σπείρει κι ενώ έσπερνε, αυτά έπεσαν κοντά στον δρόμο και ήρθαν τα πουλιά τού ουρανού και τα κατέφαγαν». (Ματθ.13:4)

Η ερμηνεία που δόθηκε από τον ίδιο τον Κύριο αφορούσε τον καθέναν που ακούει τον λόγο της βασιλείας και δεν καταλαβαίνει…. στην συνέχεια εξηγεί ΠΩΣ συμβαίνει αυτό, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ, ότι έρχεται ο πονηρός,-άλλο όνομα του διαβόλου που δείχνει τον χαρακτήρα του,- και «αρπάζει το σπαρμένο στην καρδιά του· αυτός είναι ο σπόρος της βασιλείας που σπάρθηκε κοντά στον δρόμο». (Ματθ.13:19)

Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που εκμεταλλεύεται ο διάβολος στον άνθρωπο η αλλιώς, τι είναι εκείνο που κάνει την καρδιά του να μοιάζει με ξερή και πατημένη γη, που φυσικό είναι εάν παραμένει έτσι, όπως έπεσε δηλ. χωρίς να σπαρθεί, να μην έχει καμία τύχη ο σπόρος της ζωής. Εκτεθειμένος καθώς είναι, υφαρπάζεται με μιας από τον πονηρό, πριν να προλάβει να βρει απήχηση βαθιά μέσα του.

Αντίθετα, εκείνος που ανοίγει την πόρτα της καρδιά του στον Κύριο και συντρώγει μαζί του από τα αρχείο λήψης (8)«εδέσματα του Θεού», αυτός είναι που καταλαβαίνει κι αντιστέκεται στον πονηρό! (Αποκ.3:21)  Ας θυμηθούν όσοι ενδιαφέρονται κι ας μάθουν κι εκείνοι που δεν ξέρουν, πως «η πάλη μας δεν είναι ενάντια σε αίμα και σάρκα, αλλά ενάντια στις αρχές, ενάντια στις εξουσίες, ενάντια στους κοσμοκράτορες του σκότους τούτου τού αιώνα, ενάντια στα πνεύματα της πονηρίας στα επουράνια». (Εφεσ.6:12) Οι χριστιανοί είναι σε πόλεμο με αυτές τις δυνάμεις, στις οποίες δεν πρέπει να παραδίνονται αλλά να νικούν πάση θυσία. ΌΠΟΙΟΙ το επιδιώξουν θα το πετύχουν. Ο Ιησούς λέει:

«Όστις νικά, θέλω δώσει εις αυτόν να καθήση μετ’ εμού εν τω θρόνω μου, καθώς και εγώ ενίκησα και εκάθησα μετά του Πατρός μου εν τω θρόνω αυτού.» (Αποκ.3:20)

Να λοιπόν τι συμβαίνει στον άνθρωπο, όταν κηρύττετε ό λόγος της Βασιλείας..! Και γιατί σε κάποιους καρποφορεί ενώ για κάποιους άλλους γίνεται πρόσκομμα και σκάνδαλο!

Ο Διάβολος, από την αρχή υπαίτιος της πτώσης των ανθρώπων

Ανατρέξτε την  ανθρώπινη ιστορία, πηγαίνοντας αν θέλετε στην αρχή της. Όχι τότε που σύμφωνα με ιστορικούς οι άνθρωποι πρωτοεμφανίζονται σε οργανωμένες κοινωνίες, όπως επί παραδείγματι οι Σουμέριοι στην Μεσοποταμία το 3.500π.χ. αλλά ακόμα ποιο πριν, από τότε δηλαδή που ο άνθρωπος τοποθετημένος images (36)ακόμα μέσα στον κήπο της Εδέμ από τον Θεό, αδυνατεί να κρατήσει τα προνόμια που του είχαν παραχωρηθεί, με αποτέλεσμα την πτώση και την εκδίωξή του από τον παράδεισο.  Δεν θα δείξουμε εδώ τι είναι αλήθεια και τι ψέματα από την εξιστόρηση της Αγίας Γραφής στα περί του παραδείσου, ωστόσο είναι η μοναδική πηγή που δείχνει, ότι στην τότε έκπτωση του ενός, οφείλεται η σημερινή κατάπτωση των πολλών, αφού αμαρτάνουμε με παρόμοιο με τον Αδάμ τρόπο.(Ρωμ.5:12)

Σε αυτό βέβαια ευθύνεται ΚΑΙ ο Διάβολος και σατανάς, όπως τον αποκαλεί η Αγία Γραφή, που με βίαιο και ψευδή τρόπο κατάφερε να διαρρήξει τις σχέσεις του ανθρώπου με τον Θεό.

Ο διάβολος είναι ο αρχάγγελος των πονηρών πνευμάτων. Στον παράδεισο ήταν κάποια οντότητα με φυσική παρουσία. Ήταν όφις, όμως δεν έμοιαζε με ότι ξέρουμε σήμερα για τα φίδια, αντίθετα μάλιστα, ήταν από τα ομορφότερα ζώα. Οι επιπτώσεις όμως από την κακή επιρροή –εξαπάτηση- του διαβόλου, ήταν ν’ ανοιχτούν ορθάνοιχτα οι πύλες της αμαρτίας και δια αυτής να εισέλθει ο θάνατος στον κόσμο. Στόχος του διαβόλουimages (35) ήταν πάντοτε η φυσική και πνευματική εξόντωση του ανθρώπου που πέτυχε κατά μέρος, αφού πάντες οι από τον Αδάμ μέχρι σήμερα πεθαίνουν.. Σκοπός του Κυρίου όμως είναι ν’ αποτρέψει τον πνευματικό θάνατό του, που δεν είναι ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα αλλά Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ!

Σε κάθε περίπτωση όμως, ότι αποφασίζει ο άνθρωπος αυτό φαίνεται σε τελική ανάλυση κι από την ζημιά που προκαλούν οι αποφάσεις του. ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ που ενέδωσε στις εισηγήσεις του διαβόλου ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ του οδηγήθηκε σ’ αυτή την πολύ άσχημη κατάσταση του θανάτου!

Την ίδια στιγμή δηλαδή που εκδήλωσε την ανυπακοή του προς τον Θεό, κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει και τις καταστρεπτικές συνέπειές της, αρχής γενομένης με την εκδίωξή του από τον Παράδεισο. (Γέν.3:1-τέλος)

images (37)Χωρίς πλέον οι άνθρωποι ν’ απολαμβάνουν της προστασίας και της άμεσης επίβλεψης και φροντίδας του Δημιουργού τους, – αφού βρέθηκαν μακριά Του και μακριά από τον προστατευόμενο χώρο του παραδείσου,- ήταν εύκολο για τον διάβολο να τους προξενήσει χειρότερα κακά απ’ αυτό που έκανε στους πρωτόπλαστους. Από τότε δεν εγκατέλειψε ποτέ το ανθρωποκτόνο σχέδιό του, που ήταν να καταστρέψει εντελώς την μεγαλειωδέστερη δημιουργία του Θεού! Γι αυτό και παγίδευσε τις επόμενες γενεές σε βαριά αμαρτήματα, συντηρώντας έτσι την απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Κύριο. Επεδίωκε πάντοτε να συμπαρασύρει  στην αιώνια απώλειά του όσους περισσότερους μπορεί, διότι γνωρίζει για τον εαυτό του, ότι το ίδιο θα του συμβεί και «ολίγον καιρό έχει». (Αποκ. 12:12)  

Ο Θεός αποστέλλει την σωτηρία Του στον κόσμο

Αντίβαρο στα ανθρωποκτόνα και καταστροφικά σχέδια του Διαβόλου, το προαιώνιο σχέδιο του Θεού που απέβλεπε στην σωτηρία των ανθρώπων και το οποίο από την πρώτη στιγμή έβαλε σε εφαρμογή, μοιράζοντάς τους όπλα ικανά να πλήξουν έναν εχθρό του μεγέθους του σατανά, με τελειότερο όλων τον Ιησού Χριστό και αρχείο λήψης (10)την Νέα Διαθήκη Του προς ΟΛΟΥΣ. (Β΄Κορ.10:4, Εφε.6:13-18)

Γι’ αυτό φανερώθηκε ο Ιησούς Χριστός. «Για να καταστρέψει τα έργα του Διαβόλου», που από την αρχή εναντιώνεται σε κάθε τι που ο Θεός έκανε ΚΑΙ να δείξει στους ανθρώπους, πως έπρεπε να πάψουν πλέον να συμπράττουν μ’ αυτόν, ν’ αμαρτάνουν και να χάνονται. (Α΄ Ιωάν.3:8)

Η αξεπέραστη  αγάπη του Θεού για τα πλάσματά Του, τον έκανε να στείλει  στον κόσμο τον «Υιόν αυτού τον μονογενή», για να γίνει υπέρ πάντων αντίλυτρο και το τίμημα της θυσίας που θα ικανοποιούσε την Θεία δικαιοσύνη, « διά να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον». ( Ιωάν. 3:16)  

Η ζωή η αιώνιος είναι από τα βασικά οφέλη του ευαγγελίου της Βασιλείας, που ευωδιάζει με το κήρυγμά του σήμερα όλο τον κόσμο, για να γίνεται «οσμή ζωής προς ζωή για τους σωζομένους και οσμή θανάτου προς θάνατο για εκείνους που χάνονται». (Β΄Κορ.2:16)

Δεν ξέρω κατά πόσο φαντάζουν μέσα σας ως αλήθειες τα όσα λέμε μέχρι τώρα, αλλά αυτό για το οποίο είμαιimages (38) βέβαιος και θέλω να σας μεταφέρω, είναι ότι η «ΣΩΤΗΡΙΑ» ως κατάσταση, είναι τόσο πραγματική όσο και ο όρος που την λέμε. Αυτή για να την εμπεδώσουμε γίνεται πρώτον, μόνο δια της επιγνώσεως του ευαγγελίου και δεύτερον, για να την κάνουμε δικιά μας, αυτό επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση των σχέσεών μας με τον Θεό. Η εξίσωση τελειώνει με κέρδη, μιας και ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΓΙΑ Ν’ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ! Από την άλλη, δεν υπάρχει καλύτερος καιρός, απ’ αυτόν που είναι τώρα, για να δοκιμάσει κάποιος την σωτηρία του Κυρίου. Τώρα που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει περισσότερο απ’ ότι ήταν και το περιβάλλον που ζούμε μοιάζει με γη κατάξερη κι έρημη από τα ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ, τότε, «στην επιστροφή και στην ανάπαυσή Του θα σωζόμαστε και στην ησυχία και την εμπιστοσύνη Του θ’ αποκτάμε δύναμη»!  (Ησ.30:15)

Πως γίνεται λοιπόν ο Θεός να μιλάει και ο άνθρωπος να μην ακούει; (Ιώβ 33:14-29)

Οι άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα δεσμά του διαβόλου, αρνούνται να αποχωριστούν τα έργα της αμαρτίας και της ανομίας με αποτέλεσμα να απεμπολήσουν εκτός από την πίστη τους ΚΑΙ την λογική τους, αφού πίστεψαν στο ψέμα και βρήκαν ευχαρίστηση στην αδικία. Γι αυτό και ο Θεός, λέει ο Παύλος, έστειλε σ’ αυτούς ενέργεια πλάνης για να κάνουν τα μη πρέποντα…! Έτσι  «με τ’ αυτιά τους ν’ ακούν αλλά να μην εννοούν και με τα μάτια τους να βλέπουν και να μην καταλαβαίνουν», αντιστρέφοντας οι ίδιοι και εις βάρος τους την ευλογία σε κατάρα, αφού θεώρησαν «κοινό» το αίμα του Ιησού Χριστού και δεν αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίνει για να σωθούν. (Πράξ.28:26)

γιαννης μαστοράκος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια