και πασα ψυχη ζωσα απεθανεν εν τη θαλασση. (Αποκ.16:3)

 Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μία κορυφαία επιστήμονας ξέσπασε σε δάκρυα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σχετικά με τη ρύπανση του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς περιέγραφε ένα εφιαλτικό μέλλον στο οποίο δε θα υπάρχει πλέον ζωή στις θάλασσές μας!

Κάποια κινήματα που δραστηριοποιούνται σε σχέση με το περιβάλλον ισχυρίζονται, πως το αν θα βγει αρχείο λήψηςαληθινός η όχι ο εφιάλτης της επιστήμονος εξαρτάται απ΄ όλους εμάς, εάν βέβαια, πείθαμε προηγουμένως τους ηγέτες μας να δώσουν ένα τέλος στην παγκόσμια εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό όμως πρέπει να γίνει τώρα! Διότι καθώς συνομολογείται απ’ όλους, ειδικούς και μη, η ανθρωπότητα, σε μια πολύ σημαντική χρονική στιγμή γι αυτή, μάλλον βαδίζει μεταξύ σφύρας και άκμονος, παρά με πορεία στην ανάπτυξη και τον πολιτισμό που οραματίζεται.

Εάν δεν προσέξει τώρα, λένε, μπορεί να είναι μια πορεία χωρίς επιστροφή, αφού όχι μόνο η αλόγιστη εξόρυξή τους αλλά και η βρώμικη ενέργεια που μας δίνουν τα ορυκτά καύσιμα, έχουν επιφέρει ήδη την κλιματική αλλαγή που σπέρνει τον όλεθρο στον πλανήτη μας, κάνοντας πολλούς ανθρώπους και όχι μόνο τους επιστήμονες, κυριολεκτικά, να κλαίνε από απόγνωση!

Χαίρομαι που στην επιστημονική κοινότητα έχει επιτέλους επέλθει επίγνωση αυτής της τραγικής κατάστασης και των αιτίων που την προκαλούν. Από τις μετρήσεις τους και τα νέα κλιματικά φαινόμενα που αρχείο λήψης (1)είναι σ’ εξέλιξη κατάλαβαν, ότι δεν παραπέμπουν αυτά στο 2100 όπως αρχικά νόμιζαν αλλά στο σήμερα, με αποτέλεσμα εκτός από τους ίδιους να ενεργοποιούνται κι άλλες δυνάμεις ανά τον κόσμο όπως και απλοί άνθρωποι, που έντρομοι εξ όσων ζουν παρακολουθούν το φαινόμενο!

Σε όλους αξίζει ένα καλύτερο μέλλον, γι αυτό και οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται οργανωμένα πλέον και προς την σωστή κατεύθυνση! Τι γίνεται όμως με τους μεγάλους-μεγάλους κι όλους εκείνους που αποφασίζουν για τις τύχες και το μέλλον του κόσμου; Τους πολιτικούς, τους «επενδυτές», τις πολυεθνικές και τα Μέσα Παραπληροφόρησης των μαζών, που τα χρησιμοποιούν όπως τους αρέσει και τους συμφέρει;

Στην μεγαλύτερη Σύνοδο Κορυφής της δεκαετίας για το κλίμα που θα λάβει χώρα στις 29 Νοεμβρίου στο Παρίσι 196 εμπλεκόμενα μέρη από ισάριθμες χώρες, καλούνται εν μέσω τεραστίων δυσκολιών που έχει επιφέρει η παγκόσμια κρίσι, να συναινέσουν σε πραγματική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Ιδού όμως η πραγματικότητα…..

Μέχρι στιγμής, μόνο 38 χώρες  έχουν ευαισθητοποιηθεί, ανακοινώνοντας σχέδια μείωσης των εκπομπών, ενώ η Κίνα και η Ινδία, με τις μεγαλύτερες εκπομπές, μαθαίνω πως στις προθέσεις τους είναι, να δυναμιτίσουν ακόμη κι αυτή την σύνοδο και κάθε συμφωνία που πιθανόν να τις δέσμευε στο μέλλον!

αρχείο λήψης (2)Από κάποιους σύνεδρους που είναι ευαισθητοποιημένοι, όπως και από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΟΗΕ τον  Μπάν Κι Μουν, υπό την αιγίδα του οποίου θα γίνει η σύνοδος των 196 για το κλίμα, θ’ ακούσουν γι άλλη μια φορά την ανησυχητική επισήμανση για «την συνεχή και επικίνδυνη άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας,» για την οποία ευθύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος! Και λοιπόν;

Λέτε επειδή επιδιώκεται να μαζευτούν περισσότεροι αυτή την φορά, αυτό θα συνετίσει τους άπληστους της γης, που για κακή μας τύχη, εκτός από του κόσμου τα λεφτά έχουν τώρα και τις εξουσίες στα χέρια τους; Μήπως δεν έχουν δει προηγούμενα πορίσματα κι εκθέσεις όπως π,χ, του (WMO) Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Συνέδριου; Σας λέω πως ούτε καν προβληματίστηκαν, κι ας  άκουσαν τον Μισέλ Ζαρό τον επικεφαλή του WMO λίγο πριν πραγματοποιήσει την 17η σύνοδό του πουimages δήλωνε, ότι «έχουμε ηθικό καθήκον να αναλάβουμε δράση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας» κάνοντας σαφές ότι, «μέχρι στιγμής,- το 2015-, όπως και σε προηγούμενα χρόνια, ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει ή καταστρέψει εκατομμύρια ζωές και περιουσίες».

 Αυτό που πιστεύω

Προσωπικά μπορεί να διαψευσθώ και το εύχομαι βέβαια, από την άλλη όμως πιστεύω, ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για δυο λόγους. Τον πρώτο σημαντικό λόγο πάνω κάτω ήδη τον περιγράψαμε και θυμηθείτε με, ότι καθώς θα λήγουν οι εργασίες της συνόδου και τα φώτα της δημοσιότητας θα πέφτουν, οι αρχείο λήψης (3)βαρύγδουπες δηλώσεις που είθισται σ’ αυτές τις περιπτώσεις να κάνουν, θα μοιάζουν με τις γελοίες φωτογραφίσεις που συνηθίζουν να βγάζουν και στις οποίες δεν δίνει κανένας καμία σημασία. Γιατί έχουμε τέτοιες εντυπώσεις; Γιατί μας μένει πάντα μετά από τέτοιες συναντήσεις η αίσθηση, πως οι αποφάσεις που παίρνονται, είναι το ίδιο αστείες όπως οι προηγούμενες και οι παραπροηγούμενες, ενώ ακόμα ποιο αστείες θα είναι οι «υλοποιήσεις» των συμφωνιών που (δεν) θα κάνουν, μιας και θα παραμένουν για χάρη της πλεονεξίας τους ανάλγητοι άρα κι εν δυνάμει καταστροφικοί!

Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι κατά την γνώμη μου, ο αδιάψευστος ανά τους αιώνες Λόγος Του Θεού, που προβλέπει τ’ αντίθετα απ’ ότι κάποιοι από τους απλούς τους ανθρώπους με φιλότιμο προσπαθούν ν’ αποτρέψουν χωρίς δυστυχώς να τα καταφέρνουν, αφού σχετικά με το περιβάλλον του ανθρώπου και ιδιαίτερα για την θάλασσα και ότι ζει σ’ αυτήν που είναι το θέμα μας, λέει στην Αποκάλυψη του Ιωάννου τα εξής:

images (4)«Και ο δεύτερος άγγελος εξέχεε την φιάλην αυτού εις την θάλασσαν· και έγεινεν αίμα ως νεκρού, και πάσα ψυχή ζώσα απέθανεν εν τη θαλάσση». (Αποκ.16:3)

Το φαινόμενο έχει αρχίσει και ήδη το παρατηρούμε κι εμείς που δεν είμαστε επιστήμονες. Δεν είναι αίμα αλλά όπως λέει, μοιάζει με «αίμα ως νεκρού» και πάρα πολύ με τις φωτογραφίες που σας δείχνουμε και είναι πέρα ως πέρα αληθινές! Ας προβληματιστούμε λοιπόν θεωρώντας, ΟΤΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ……!!

Η Ερυθρά παλίρροια

Η Ερυθρά παλίρροια είναι το φαινόμενο για το οποίο κάνουμε λόγο και παρατηρείται σε αλμυρά, γλυκά και μικτά νερά καθώς  συσσωρεύεται με ταχύ ρυθμό φυτοπλαγκτόν, (μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών)  στη στήλη του νερού με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών αρχείο λήψης (4)νερών σε κοκκινωπό έως καφετί χρώμα.

Μερικές ερυθρές παλίρροιες σχετίζονται με την παραγωγή βιοτοξινών, την εξάντληση του διαλυμένου στο νερό οξυγόνου και άλλες βλαβερές επιπτώσεις με τις πιο εμφανείς να σχετίζονται με τη θνησιμότητα της ιχθυοπανίδας, πελαγικής και παράκτιας, της ορνιθοπανίδας, των υδρόβιων θηλαστικών και άλλων οργανισμών.

Αίτια: ανθρωπογενή, αύξηση της θερμοκρασίας και της ποσότητας των υδάτων

Η ρύπανση των παράκτιων και εσωτερικών νερών από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και η συστηματική αύξηση των θαλασσινών νερών είναι παράγοντες που συνεισφέρουν στην παρουσία ερυθρών παλιρροιών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο γνωστές περιπτώσεις ερυθρών παλιρροιών έχουν υπάρξει, με διάφορες εντάσεις και επιπτώσεις, στη Φλόριντα, την Μοντάνα, το Ρόουντ Άιλαντ των Η.Π.Α., τον κόλπο του Μεξικού, το Μπελίζ images (1)και πολλές άλλες περιοχές.

Στην Ελλάδα το πιο γνωστό παράδειγμα ερυθράς παλίρροιας είναι αυτό της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα του Θερμαϊκού κόλπου με πρώτη εμφάνιση το 1988 του Μαΐου του 2011 και η πιο πρόσφατη τον Φεβρουάριο του 16

Τα αίτια που προκάλεσαν την ερυθρά παλίρροια στον Θερμαϊκό κόλπο είναι κυρίως ανθρωπογενή. Αστικά λύματα και γεωργικά λιπάσματα που καταλήγουν, ακόμη και χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία, στη θάλασσα είναι οι κύριοι λόγοι που προκαλούν εύτροφο περιβάλλον, όπου οι μικροοργανισμοί βρίσκουν πλεόνασμα τροφής, και σε συνδυασμό με άλλες ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη, ηλιοφάνεια) και φυσικά χαρακτηριστικά της images (2)περιοχής (μικρό βάθος, μικρός ρυθμός ανανέωσης νερού), πληρούνται ικανές προϋποθέσεις για να υπάρξει φυτοπλαγκτική άνθιση.

Αυτουργοί της υπόθεσης των ερυθρών παλιρροιών στον Θερμαϊκό κόλπο είναι μερικά είδη τριών γενών δινομαστιγωτών, του Noctiluca, του Prorocentrum κι του Dinophysis, με το τελευταίο μάλιστα να παράγει τοξίνες που στο παρελθόν έχουν δράσει επιβλαβώς σε βάρος ζωϊκών οργανισμών.

Για την ζωή που υπάρχει στις θάλασσες και πεθαίνει

Μια μαρτυρία:

Ένας έμπειρος ναυτικός επιστρέφοντας από το τελευταίο του ταξίδι στον Ειρηνικό σοκαρισμένος απ’ όσα images (3)είδε, διηγείται το εξής:

«Στα ταξίδια μου πάντα έβλεπα χελώνες, δελφίνια, καρχαρίες και μεγάλα σμήνη από θαλασσοπούλια. Αυτή τη φορά όμως, σε μια απόσταση 3.000 ναυτικών μιλίων, δεν είχε μείνει τίποτα ζωντανό. Αυτή η θαλάσσια έκταση που κάποτε έσφυζε από ζωή, έχει πλέον στοιχειώσει κι έχει καλυφθεί από σκουπίδια».

Τι λένε οι ειδικοί:

Οι ειδικοί ονομάζουν το φαινόμενο «σιωπηλή κατάρρευση». Παρότι λίγοι από εμάς το έχουμε δει, 1379755εμείς οι ίδιοι το προκαλούμε με την υπεραλίευση, την όξυνση των υδάτων και την μόλυνση που
καταστρέφουν τους ωκεανούς μας, αφανίζοντας αμέτρητα είδη ζωής. Αυτή τη στιγμή, αλιευτικά πλοία σαρώνουν οτιδήποτε κινείται στον ωκεανό και περισσότερο απ’ το 80% της θαλάσσιας μόλυνσης προέρχεται από λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και πλαστικά που χρησιμοποιούνται στη στεριά. Οι έρευνες προκαλούν σοκ: σε λιγότερο από 50 χρόνια δεν θα έχουν απομείνει ψάρια στους ωκεανούς. Σε 100 χρόνια, είναι πιθανό να έχουν καταστραφεί όλοι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι. Δεν είναι μόνο ότι εξοντώνονται χιλιετίες φυσικών θαυμάτων και ομορφιάς, είναι ότι επηρεάζεται το κλίμα μας κι ολόκληρη η ζωή στον πλανήτη Γη.

Σχόλια