Ορθοτόμηση & Ευαγγέλιο

Ορθό η Ορθότητα σημαίνει «το σωστό» και «η αλήθεια». Και ορθοτόμηση η «επεξεργασία και διδαχή των εννοιών αυτών» οι οποίες, όπως είναι φυσικό, πάντοτε θα μας βάζουν σε σκέψεις και διλλήματα όταν ερχόμαστε κοντά σ’αυτές. Διότι, με το στοιχείο της υποκειμενικότητας που εμπεριέχουν, ότι είναι αληθινό για εκείνον που τις διδάσκει δεν είναι υποχρεωτικά αλήθεια για εκείνον που τις ακούει.

Ψέματα και αλήθειες από παντού

Οι ανακρίβειες, τα ψέματα και οι παντός είδους φήμες, είναι δυνατόν να προέλθουν από έναν οποιοδήποτε άνθρωπο ανεξάρτητα από την εικόνα του, την προσωπικότητά του, την μόρφωσή του, την ειδικότητά του καθώς και του ηθικού αναστήματός του. Αυτές, όταν κι όποτε ακούγονται, αν γίνονται πιστευτές, συνήθως φέρνουν σε δύσκολη θέση, στεναχωρούν με το περιεχόμενό τους και ουκ ολίγες φορές αποδεικνύονται και καταστροφικές. Κάπου κει ανάμεσα στους ποταμούς των γνώσεων, στον καταιγισμό των γνωμών και των απόψεων και στον ορυμαγδό της πληροφόρησης και της παραφιλολογίας,- όλ’ αυτά που χαρακτηρίζουν την εποχή μας,- βρίσκεται και η αλήθεια, με την μόνη διαφορά ότι αυτή, για ν’ αποδειχθεί ως κατάσταση ορθή, σωστή, ακριβής, αξιόπιστη και πραγματική, έχει σημασία και η  προέλευσή της και αυτός που την λέει. Αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί  από τον καθένα, αφού όλοι έχουν λόγο και ανάλογα  με τους σκοπούς και τα δεδομένα που έχουν σωρεύσει, την χρησιμοποιούν είτε για να καταστρέφουν είτε για να οικοδομούν! Ένα πρώτο στίγμα, για το που θα μπορούσαμε να βρούμε ανάμεσα στα τόσα άλλα και την αλήθεια, είναι σαν αυτό που ο Χριστός έδωσε:  «Κάθε καλό δέντρο κάνει καλούς καρπούς· ενώ το σαπρό δέντρο κάνει κακούς καρπούς». (Ματθ.7:17)

Οι ψεύτες είναι όπως οι κλέφτες, τον πρώτο χρόνο χαίρονται

Ας πάρουμε τους Φαρισαίους επί παραδείγματι, που είχαν λόγο και αξιώματα στην εποχή του Χριστού. Αυτοί λοιπόν ενέμεναν ως επί το πλείστον στο «τυπικό» του νόμου του Μωυσέως, δίνοντας έμφαση μόνο στις θυσίες κι όχι στην ουσία του, που ήταν η αγαθή προαίρεση, η πίστη στον Θεό και το έλεος στους ανθρώπους. αρχείο λήψης (1)Τις  δραστηριότητες αυτής της κάστας των αυστηρά «θρησκευόμενων» και «αφιερωμένων» στον Θεό ανθρώπων,-για μας το χειρότερο είδος, αφού αντιπροσωπεύουν κατά κύριο λόγο την υποκρισία με τούς υποκριτές μάλιστα να τους ονομάζουμε με τ’ όνομά τους,- έρχεται να τις αποκαλύψει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, στηλιτεύοντας με αυστηρό τρόπο τις πράξεις τους και με την προτροπή, «προσέχετε από την ζύμη των Φαρισαίων», μας δίνει την δική του εκδοχή της αλήθειας, από την οποία κανείς δεν ζημιώθηκε εξ όσων την δέχτηκαν.

Από τα σαπρά δέντρα λοιπόν, που μεταφορικά αντιστοιχούν σε κάποιους «ειδικούς» και «υπηρέτες» του Θεού, όπως ήταν οι Φαρισαίοι, διαπιστώνουμε ότι προήλθαν τα κακά, ενώ κι αυτό είναι το οξύμωρο, από τον Ιησού τον «πλάνο», τον «αιρετικό», τον «βλάσφημο», τον «εχθρό του λαού» κι άλλα πολλά, προήλθαν τα αρχείο λήψης (3)καλά με αποτέλεσμα, οι Φαρισαίοι και ο Χριστός καθώς ερμηνεύουν το ίδιο,-την ίδια αλήθεια δηλαδή, που είναι το θέλημα του Θεού,- οι μεν το κάνουν προς καταστροφή των ακουόντων, ο δε Χριστός προς οικοδομή τους! Για τους μεν η αλήθεια ήταν τόσο χρήσιμη όσο χρειαζόταν για να βιοπορίζονται. Ήταν επιφανειακή, ζούσε  στο κουκούλι της ψευτιάς και στο επικάλυμμα της κακίας. Αντίθετα για τον Ιησού έγινε η σφύρα που κατασυντρίβει την πέτρα από την οποία δεν έχουν να φοβούνται οι ευσεβείς αλλά οι άνομοι…..

Σας ενδιαφέρει η αλήθεια; Τότε μάθετε γι αυτήν….

Ας υποθέσουμε ότι δυσκολευόμαστε ακόμα να εντοπίσουμε την αλήθεια και ποιος την λέει, τότε, για να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, σε σχέση ας πούμε με το παράδειγμά μας, λέμε, πως η αλήθεια θα images (1)φανεί, το ίδιο κι αυτός που τι λέει,  με την προσωπική παρατήρηση και εξέταση όλων των γεγονότων και δεδομένων.

Αντίθετα με κάποιους που αναρωτιούνται για το πώς και γιατί και από ποιους γράφτηκε το ευαγγέλιο, για τον ευαγγελιστή Λουκά τον γιατρό, αυτό δεν ήταν πρόβλημα, αφού εξερεύνησε από την αρχή ο ίδιος τα πάντα, καταλήγοντας στα ίδια συμπεράσματα με τους αποστόλους. Το ίδιο παράδειγμα ακολούθησα κι εγώ και φαντάζομαι εκατομμύρια άλλοι, μιας και αποδεικνύεται, ως την μόνη μέθοδο που ανιχνεύει το σωστό, το λάθος και το ψέμα. Αυτή λοιπόν η σε βάθος έρευνα μας έδειξε, πως ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΕΙΝΑΙ  ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΠΡΩΤΟ φανέρωσε χαρακτήρα, ΔΕΥΤΕΡΟ έδειξε δυναμική, ΤΡΙΤΟ ανέλαβε πρωτοβουλίες, ΤΕΤΑΡΤΟ επέδειξε θάρρος, ΠΕΜΠΤΟ υπεράσπισε απλούς ανθρώπους, ΕΚΤΟ παρέμεινε αναλλοίωτο για αιώνες και ΕΒΔΟΜΟ χωρίς να είναι το τελευταίο, φάνηκε χρήσιμο για εκατοντάδες γενεές.

 Στα σωστά χέρια γίνεται δύναμις Θεού

Και γιατί έτσι; Γιατί «βρέθηκε» στα χέρια του Χριστού ο οποίος χρησιμοποίησε την αλήθεια του ευαγγελίου για να καταστρέψει τα έργα του Διαβόλου, που χαρακτηρίζονται από ψέματα κι άλλα ψέματα κι άλλα αρχείο λήψης (2)περισσότερα ψέματα. Η μέθοδος που διαχρονικά λέει «όλα στο φως», γκρεμίζει την φαυλότητα των υποκριτών κι εκείνων που κρύβουν την αλήθεια στην αδικία. Αποκαλύπτει την διαγωγή τους, η οποία «θ’ πρεπε να ήταν εναρμονισμένη σε σχέση μ’ εκείνο που είχαν ορκιστεί στο Θεό να κάνουν αλλά αυτοί δεν έκαναν» κι ελευθερώνει από αγκυλώματα και προκαταλήψεις όσους έδιναν προσοχή σ’ αυτά που έλεγαν.

Η αλήθεια είναι πραγματική όταν φέρνει αγαθά αποτελέσματα. Όσα έκανε ο Ιησούς Χριστός- κι αυτά δεν χωράνε σε λίγες γραμμές,- τον καταξιώνουν ως αυθεντία στις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι τότε, όταν τον άκουγαν να λέει «εγώ είμαι η αλήθεια…» τον πίστευαν, γιατί το κήρυγμα της βασιλείας του Θεού γινόταν από τον ίδιο με θαύματα, ιάματα και διανομές Πνεύματος Αγίου! Το αυτό συμβαίνει και σήμερα για όσους καταφεύγουν στην αλήθεια του Χριστού. Αυτοί εννοούν, πως το ευαγγέλιό Του είναι αλήθεια, επειδή ευεργετούνται και σώζονται απ’ αυτό!

Να ερευνάτε, να εξετάζετε, να δοκιμάζετε τα πάντα και να κρατάτε το καλό

Από τα πρώτα εδάφια που με εντυπωσίασαν,- όταν για πρώτη φορά άρχισα να διαβάζω το ευαγγέλιο, -ήταν αυτό που ο ίδιος Ιησούς είπε: «ΕΡΕΥΝΑΤΕ τις γραφές…..». (Ιωάν.5:39)

Πριν απ’ αυτό πίστευα ότι για να φτάσω στην πίστη έπρεπε να κάνω λοβοτομή, αφού έπρεπε να μείνω έτσι images (2)γενικά και αόριστα στην ρύση «πίστευε και μη ερεύνα», στον μυστικισμό με τον οποίον περιβάλλουν το ευαγγέλιο και στις κάθε είδους παγανιστικές εορτές και δαιμονοποιήσεις που έχουν εγκολπωθεί για ν’ αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του!

Σας είπα για τον Λουκά και τα στοιχεία που ο ίδιος μάζεψε για να διαπιστώσει, αν τα όσα άκουγε για τον Ιησού, ήταν αλήθεια η όχι. Ο απόστολος Θωμάς πάλι, δεν δίστασε να βάλει τα δάκτυλά του στις πληγές του Ιησού για να πιστέψει αν ήταν αυτός και σας λέω, κανείς δεν του το απαγόρευσε να το κάνει, ούτε καν ο Ιησούς, πουν μάλλον τον προέτρεψε για το αντίθετο.

Το ίδιο και οι συμπατριώτες μας στην Βέροια… αυτοί δέχθηκαν την αλήθεια του ευαγγελίου με κάθε προθυμία, «ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ καθημερινά τις γραφές, αν έτσι έχουν αυτά» που τους έλεγε ο Παύλος, απαντώντας τους κάθε απορία που είχαν. (Πράξ.17:12)

Το «ερευνάτε τις γραφές» που είπε ο Ιησούς, δεν αντικαθίσταται από τους αποστόλους με το «πίστευεαρχείο λήψης (4) και μη ερεύνα» κάποιων μισθωτών που είναι σ’ εντεταλμένη υπηρεσία αλλά ανοίγει ακόμα περισσότερο σαν βεντάλια, με το πλουραλιστικό όσο και θαρραλέο που είπε ο Παύλος «τα πάντα δοκιμάζεται, το καλό κατέχετε»,  αφού Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ!

Μετά απ’ όσα είπαμε, σκέφτομαι πως αν κάποιος επιδιώκει να ζει με την αλήθεια, θα πρέπει να εξετάζει με τι οικοδομεί, ιδιαίτερα όταν αυτή σχετίζεται με το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού . Το ζητούμενο γι αυτόν θα είναι ΠΑΝΤΟΤΕ- κι έτσι πρέπει να κάνει,-η ορθοτόμησή του. Η «επεξεργασία δηλαδή και διδαχή των εννοιών που περιέχει», ώστε να γίνουν σ’ αυτόν ευλογία και όχι πρόσκομμα!

images (4)Όπως η πέτρα σμιλεύεται από τον σίδηρο έτσι και η αλήθεια περνάει από την φωτιά και είτε καίγεται είτε μένει. Η αλήθεια του ευαγγελίου είναι επταπλασίως δοκιμασμένη στην φωτιά και προορισμένη να διατηρηθεί σ’ αυτόν τον κόσμο  όσο χρειάζεται, για να δώσει την μορφή και την ζωή που αξίζει στον άνθρωπο που την δέχεται!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια