O αληθινός σταυρός του Χριστού

Από fonhbowntos.gr Μάιος 2, 2013 Η Αγια Γραφη διδασκει

Έχουμε εξετάσει και αλλού, (βλε.ο σταυρός ως μέσον βασανισμού) για το πώς μπορεί να ήταν ο σταυρός του Χριστού επάνω στον οποίο θανατώθηκε και πιστεύω με όσα είπαμε σ’ εκείνη τη ενότητα, ότι βγάλαμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Εν τούτοις, παρόλα τα στοιχεία που έχουμε ως προς την κατασκευή του, αυτά εξακολουθούν να είναι ελλειπή. Όμως και περισσότερα να γνωρίζαμε, ΔΕΝ θα πρόσθεταν κάτι στην πίστη μας σαν χριστιανοί! Εάν υπήρχε πραγματική αξία σε αντικείμενα και συμβολισμούς, δεν θα μας δίνονταν από τα ευαγγέλια πλήρεις περιγραφές; Σκέφτομαι, μήπως συμπεριλαμβάνεται στην πρόνοια του Θεού η επίμονη images (1)άρνηση όλων των ευαγγελιστών και των αποστόλων, που δεν αναλώθηκαν ούτε για μια στιγμή στο θέμα αυτό.

Εάν π.χ κάποιος αποφάσιζε να κοιτάξει πίσω στην ιστορία, θα δοκίμαζε μεγάλη έκπληξη με ότι θα διαπίστωνε, αφού η «παράδοση του σταυρού» στην πρώτη αποστολική εκκλησία δεν είχε καμία θέση. Αφενός γιατί αυτός υπήρξε μέσον εκτελέσεων και σύμβολο θανάτου και αφετέρου, γιατί με τον ένα η τον άλλο τρόπο,-σαν να το ήξεραν οι απόστολοι,- θα γινόταν εμπορεύσιμο είδος και αντικείμενο λατρείας.

Αυτό δεν θα ήταν κάτι καινούργιο. Ο Θεός επί παραδείγματι, δεν επέτρεψε να βρεθεί από τους Ισραηλίτες το πτώμα του Μωυσή, για τους ίδιους με τον σταυρό του Χριστού λόγους! Θέλω να πω δηλαδή, ότι ως λαοί, είμαστε όλοι επιρρεπείς στην ειδωλολατρία, την ίδια στιγμή, που οι αφηγητές του ευαγγελίου μας προτρέπουν να λατρεύουμε τον Θεό πνευματικά!  «Ο Θεός είναι Πνεύμα, και οι αρχείο λήψηςπροσκυνούντες αυτόν εν πνεύματι και αληθεία πρέπει να προσκυνώσι». ΔΕΝ χρειάζονται κομματάκια ξύλου από υποτιθέμενους «τίμιους» σταυρούς, ΟΥΤΕ λείψανα που ανήκουν σε δήθεν αγίους, για να προσεγγίσουμε με αυτά την χάρη του Θεού. Έχουμε τον Χριστό και το ευαγγέλιό του, τόσο απλά! (Ιωάν.4:24)

Εάν έτσι έχουν τα πράγματα,- η μελέτη η δική μου αυτό μου έδειξε- ΤΟΤΕ, αντί να φορτώνουμε τις βιβλιοθήκες μας με σουβενίρ από θρησκευτικοτουρισμούς  και μυθεύματα που δεν γεννούν καρπό πνευματικό, είναι καλύτερο να στραφούμε στην επεξεργασία του νοήματος που πηγάζει απ’ αυτή καθ’ εαυτή την σταύρωση του Ιησού, ο οποίος,  «εξηγόρασεν ημάς εκ της κατάρας του αρχείο λήψης (1)νόμου, γενόμενος κατάρα υπέρ ημών· διότι είναι γεγραμμένον· Επικατάρατος πας ο κρεμάμενος επί ξύλου.» (Γαλ. 3:13)

Εάν καταλάβουμε εμείς οι άνθρωποι, ότι επάνω στον σταυρό δεν σταυρώθηκε μόνο ο Χριστός αλλά μαζί του και όλα τα εναντίον μας χειρόγραφα διατάγματα που συνιστούσαν ποινές αιωνίου τιμωρίας, -εξ αιτίας της πτώσης μας και της απομάκρυνσης μας από τον Θεό,- μπορεί τότε, να προχωρήσουμε  στην δημιουργία μιας πραγματικής και ωφέλιμης σχέσης με αυτόν που σταυρώθηκε κι όχι με τον σταυρό που θανατώθηκε.

Απ’ όταν δόθηκε η Παλαιά Διαθήκη, αυτή δια των προφητών της έδειχνε πάντοτε, ότι ο σταυρός είναι το μέσον και ο δρόμος μέσα από τον οποίο ο αμαρτωλός άνθρωπος πλησιάζει τον Θεό. Η κατασκευή1 π.χ. της σκηνής του Μαρτυρίου στην έρημο, -η οποία ήταν τόπος συνάντησης του ανθρώπου με τον Θεό, με τις οδηγίες για την κατασκευή της να δίνονται από τον ίδιο τον Κύριο προς τον Μωυσή, -δείχνει έναν χώρο περικλεισμένο από τον εξωτερικό κόσμο, με ειδική διάταξη και σκεύη για θυσίες. Απο το χάλκινο θυσιαστήριο που προεικόνιζε τον Γολγοθά και μέχρι το Ιλαστήριο που ήταν η Κιβωτός της Διαθήκης και ο θρόνος του Θεού, η διάταξη και των άλλων σκευών έπαιρνε σχήμα σταυρού! 1500 χρόνια αργότερα έρχεται ο Χριστός με την σταυρική του θυσία να καταργήσει το καταπέτασμα που δεν επέτρεπε στους απλούς ανθρώπους να εισέλθουν στ’ Άγια των Αγίων του Θεού, -εκτός των ιερέων μέχρι τότε και με προϋποθέσεις,- δείχνοντας σε «όποιον ήθελε να έλθει κοντά του, ότι έπρεπε ν’ απαρνηθεί τον εαυτόν του, να σηκώνει τον σταυρό που του αναλογεί κάθε μέρα και να τον ακολουθεί στα ίχνη τα δικά του», που σε κάθε περίπτωση ξεκινούν από την ταπείνωση του Γολγοθά. (Λουκ.9:23)   

γιαννης μαστοράκος

Από fonhbowntos.gr Μάιος 2, 2013 Η Αγια Γραφη διδασκει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ