Ποιά είναι τα Σεραφείμ και τα Χερουβείμ

Η λέξη “Σεραφείμ” προέρχεται από την εβραϊκή λέξη “σαράφ”, που σημαίνει «καίω, καθαρίζω με φωτιά». Πρόκειται για αγγελικά πλάσματα που περιβάλλουν τον θρόνο του Θεού και είναι επιφορτισμένα με τη συνεχή δοξολογία Του…Μία απ’ αυτές λέει:
“Άγιος, άγιος, άγιος ο Κύριος των δυνάμεων, πάσα η γη είναι πλήρης της δόξης αυτού” (Ησα.6:3, Αποκ.4:8).
Η Όραση του Ησαΐα
Ο προφήτης Ησαΐας, όταν κλήθηκε να υπηρετήσει τον Θεό το 736 π.Χ., είδε όραμα της δόξας Του, όπου τα Σεραφείμ πλαισίωναν τον θρόνο Του. Αυτά είχαν έξι πτέρυγες:
- Δύο κάλυπταν το πρόσωπό τους, δείχνοντας σεβασμό και ταπείνωση.
- Δύο κάλυπταν τα πόδια τους.
- Δύο χρησιμοποιούσαν για να πετούν. (Ησα.6:1-8, Αποκ.5:8)
Η Όραση του Ιωάννη
Ο απόστολος Ιωάννης, στο βιβλίο της Αποκάλυψης, περιγράφει τα Σεραφείμ σε συνεχή δοξολογία προς τον Θεό:
«Άγιος, άγιος, άγιος, Κύριος ο Θεός ο Παντοκράτωρ, ο ην και ο ων και ο ερχόμενος» (Αποκ.4:6-11).
Συμμετέχουν στη λατρεία μαζί με τα Χερουβείμ, τους Πρεσβύτερους, μυριάδων αγγέλων και ολόκληρου του σύμπαντος, ψάλλοντας ύμνους προς τον Θεό και τον Χριστό ακαταπαύστως και μαγαλοφώνος: Κάποιοι απ’ αυτούς…
«Άξιος είσαι, Κύριε, να λάβης την δόξαν και την τιμήν και την δύναμιν, διότι συ έκτισας τα πάντα, και διά το θέλημά σου υπάρχουσι και εκτίσθησαν.»
«Άξιος είσαι να λάβεις το βιβλίον και να ανοίξεις τας σφραγίδας αυτού, διότι εσφάγης και ηγόρασας ημάς εις τον Θεόν διά του αίματός σου εκ πάσης φυλής και γλώσσης και λαού και έθνους» (Αποκ.5:8-9,12-14).
«Άξιον είναι το Αρνίον το εσφαγμένον να λάβη την δύναμιν και πλούτον και σοφίαν και ισχύν και τιμήν και δόξαν και ευλογίαν» ( Αποκ.5:12) Και
«Εις τον καθήμενον επί του θρόνου και εις το Αρνίον έστω η ευλογία και η τιμή και η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων. Και τα τέσσαρα ζώα έλεγον· Αμήν·»( Αποκ.5:13-14)
Χαρακτηριστικά των Σεραφείμ
Ο Ησαΐας περιγράφει τα Σεραφείμ με έξι πτέρυγες, ενώ ο Ιωάννης αναφέρει ότι είναι γεμάτα οφθαλμούς «έμπροσθεν και όπισθεν», υποδηλώνοντας συνεχή επαγρύπνηση και πλήρη επίγνωση της θεϊκής παρουσίας (Αποκ.4:6). Αξιοσημείωτο είναι και αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε από την γνώση μας για τα Σεραφείμ και τα Χερουβείμ, ότι λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε συμβάλλουν συνεχώς στην ανθρώπινη ιστορία και την πορεία του ανθρώπου προς την λύτρωση! (Ησα.6:6-7)
Τα Χερουβείμ
Η λέξη “Χερουβείμ” έχει εβραϊκή προέλευση και πιθανώς σημαίνει “πλήθος γνώσεως” ή “απόσταγμα σοφίας”.
Ρόλος και Χαρακτηριστικά
Όπως και τα Σεραφείμ, είναι υψηλόβαθμα αγγελικά πλάσματα που υπηρετούν τον Θεό και διακηρύττουν την αγιότητά Του (Αποκ.4:6-10). Ωστόσο, ενώ τα Σεραφείμ φαίνεται να έχουν ηγετικό ρόλο στη λατρεία, τα Χερουβείμ λειτουργούν ως φύλακες του θρόνου του Θεού (Αποκ.4:9&5:15).
Τα μάτια που διαθέτουν, σύμβολο γνώσης και επαγρύπνησης, αναφέρονται επανειλημμένα (Ιεζ.10:12). Τα Χερουβείμ περιστοιχίζουν τον θρόνο του Θεού και μαζί με τους τροχούς αποτελούν μέρος του ουράνιου άρματος Του (Ιεζ.1:15-28, 9:3, 10:1-22, 11:22).
Παρουσία στην Αγία Γραφή
- Φύλακες της Εδέμ: Μετά την εκδίωξη του Αδάμ και της Εύας, τα Χερουβείμ τοποθετήθηκαν στη θύρα του Παραδείσου, ώστε να φυλούν την οδό προς το Δέντρο της Ζωής (Γεν:3:24).
- Σκηνή του Μαρτυρίου και Ναός του Σολομώντα: Πτερωτά Χερουβείμ κοσμούσαν το Ιλαστήριο της Κιβωτού της Διαθήκης και τον Ναό, συμβολίζοντας την παρουσία του Θεού και την προστασία Του (Έξ:25:17-22, 26:1, 31-34, Α’ Βασιλ.6:16-29, Β’Χρον.3:7, Εβρ:9:5).
- Όραμα του Ιεζεκιήλ: Σε νέο όραμα, ο Ιεζεκιήλ βλέπει τα Χερουβείμ να εποπτεύουν την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και να συνοδεύουν το άρμα του Θεού (Ιεζ:9,10).
Περιγραφή των Χερουβείμ
- Γεμάτα από οφθαλμούς σε όλο το σώμα, τα νώτα, τα χέρια και τις πτέρυγες (Ιεζ.10:12).
- Κάθε Χερούβ έχει τέσσερα πρόσωπα: ανθρώπινο, λέοντος, μόσχου και αετού (Ιεζ.10:14). Σε άλλη απεικόνιση, τα πρόσωπα είναι δύο: ανθρώπου και λέοντος (Ιεζ.41:18).
- Έχουν τέσσερις πτέρυγες: δύο για πτήση και δύο για κάλυψη του σώματος (Ιεζ.1:6,1:11).
- Έχουν τέσσερα χέρια, όμοια με ανθρώπου (Ιεζ.10:8).
- Πόδια όμοια με ανθρώπου, αλλά με δίχηλα πέλματα σαν μοσχαριού (Ιεζ.1:7).
- Λάμπουν σαν αστραπή και το πνεύμα τους κινεί τους τροχούς του άρματος του Θεού (Ιεζ.1:13,1:15-21).
Η Πτώση ενός Χερουβείμ
Στον Ιεζεκιήλ, γίνεται αναφορά σε ένα “επισκιάζον Χερούβ” που εξέπεσε από την παρουσία του Θεού. Πολλοί ερμηνευτές βλέπουν εδώ μια περιγραφή της πτώσης του Σατανά, ο οποίος αρχικά ήταν δοξασμένο αγγελικό ον (Ιεζ.8:14-16).
Η Λατρεία ανήκει μόνο στον Θεό
Παρά την ισχύ και τη δόξα τους, τα Σεραφείμ και τα Χερουβείμ δεν είναι αντικείμενα λατρείας. Όλη η τιμή, η δόξα και η προσκύνηση ανήκουν αποκλειστικά στον ζώντα Θεό στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!
Γιάννης Μαστοράκος