Ο Μεσσίας θα γεννιόταν από γυναίκα παρθένο

Η Προφητεία

Γι’ αυτό, ο ίδιος ο Κύριος θα σας δώσει ένα σημάδι· Δέστε, Η ΠΑΡΘΕΝΟΣ θα συλλάβει και θα ΓΕΝΝΗΣΕΙ γιο, και το όνομά του θα αποκληθεί Εμμανουήλ. (Ησ.7:14)

Η ποιο πάνω προφητεία μας εξηγεί πως ο Μεσσίας θα γεννιόταν όχι μόνο από γυναίκα αλλά από γυναίκα παρθένο! Το γεγονός αυτό είχε εξαγγείλει ο Θεός με το  στόμα του Ησαΐα του προφήτη το 750 π.χ. οκτώ περίπου αιώνες πριν γεννηθεί ο Χριστός.

Πριν από κάθε άλλη εξήγηση στο Εβραϊκό πρότυπο παρατηρείται, πως για την λέξη «ΠΑΡΘΕΝΟΣ» χρησιμοποιούνται οι λέξεις «ΜΠΕΤΟΥΛΑ» και «ΑΛΜΑ»

Α) ΜΠΕΤΟΥΛΑ: Η κύρια έννοιά της είναι κόρη παρθένος. Μια μη ύπανδρη κόρη η μια παρθένος που κρατήθηκε μακριά από τον γάμο με εξαναγκασμό ΧΩΡΙΣ κάποια εξαίρεση που η προφητεία έχει σαν σκοπό να δηλώσει. π.χ (Γεν.24:16,Εξ.22:17, Δευτ.22:19 κ.αλ. )

Β) ΑΛΜΑ: Η λέξη αυτή αναφέρεται σε γυναίκα παρθένο η οποία είναι σε ηλικία γάμου. π.χ (Γεν.24:43,44 Ασμα Ασμ.6:9) Κι ενώ σ’ άλλες περιπτώσεις όπως είδαμε, χρησιμοποιείται η λέξη «ΜΠΕΤΟΥΛΑ», ο Ησαΐας χρησιμοποιεί την λέξη «ΑΛΜΑ», επειδή έπρεπε να περιέχει τα εξής τρία στοιχεία. Πρώτα να είναι παρθένος, δεύτερον να μην βρίσκεται σε αναγκαστική παρθενία μακριά από τον γάμο και τρίτο, να είναι σε ηλικία γάμου. Η λέξη «ΑΛΜΑ» περιέχει αυτά τα στοιχεία που θέλει να δηλώσει η προφητεία ενώ η λέξη «ΜΠΕΤΟΥΛΑ» αφορά γενικά την λέξη «ΠΑΡΘΕΝΟ» ακόμα και σε ηλικία ακατάλληλη προς γάμο. (Σπύρος Φίλος: Οι προφητείες της Βίβλου)

Η ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΣ

«Και κατά τον έκτο μήνα, ο άγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό στην πόλη της Γαλιλαίας, που λέγεται Ναζαρέτ, σε μια παρθένα κόρη, αρραβωνιασμένη με άνδρα που λεγόταν Ιωσήφ, από τον οίκο τού Δαβίδ· και το όνομα της παρθένας ήταν Μαριάμ». (Λουκ.1:26,27)

«ΚΑΙ η γέννηση του Ιησού Χριστού ήταν ως εξής: Αφού η μητέρα του Μαρία αρραβωνιάστηκε με τον Ιωσήφ, πριν βρεθούν μαζί, βρέθηκε έγκυος, από το Άγιο Πνεύμα».  (Ματθ.1:18)

«22 Και όλο αυτό έγινε για να εκπληρωθεί εκείνο που ειπώθηκε από τον Κύριο διαμέσου τού προφήτη, που έλεγε:

23 «Δέστε, η παρθένος θα συλλάβει, και θα γεννήσει έναν γιο, και θα αποκαλέσουν το όνομά του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ», που ερμηνευόμενο σημαίνει: Μαζί μας είναι ο Θεός. 24 Και όταν ο Ιωσήφ σηκώθηκε από τον ύπνο, έκανε όπως τον πρόσταξε ο άγγελος του Κυρίου· και πήρε τη γυναίκα του. 25 Και δεν τη γνώριζε, μέχρις ότου γέννησε τον πρωτότοκο γιο της· και αποκάλεσε το όνομά του ΙΗΣΟΥ». (Ματθ.1:22-25)

30 Και ο άγγελος της είπε: Μη φοβάσαι, Μαριάμ· επειδή, βρήκες χάρη στον Θεό.

31 Και πρόσεξε, θα μείνεις έγγυος, και θα γεννήσεις έναν γιο· και θα αποκαλέσεις το όνομά του ΙΗΣΟΥ…… 33 και θα βασιλεύσει επάνω στον οίκο τού Ιακώβ στους αιώνες, και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος.

34 Και η Μαριάμ είπε στον άγγελο: Πώς θα είναι αυτό, επειδή δεν γνωρίζω άνδρα; 35 Και ο άγγελος, απαντώντας, της είπε: Πνεύμα Άγιο θάρθει επάνω σου, και δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει· γι’ αυτό και εκείνο που θα γεννηθεί από σένα θα είναι άγιο, θα ονομαστεί Υιός Θεού… 37 Επειδή, κανένα πράγμα δεν θα είναι αδύνατο στον Θεό. (Λουκ.1:30-37)

Στην εκπλήρωση της προφητείας αυτής βρίσκουμε τις εξής καταπληκτικές λεπτομέρειες:

Α) Πρώτα σε καθαρά ιστορικά και γεωγραφικά πλαίσια η προφητεία εκπληρώνεται κατά γράμμα.

Β) Δεύτερο: Γυναίκα παρθένος συλλαμβάνει και γεννάει.

Γ) Τρίτο: Γεννάει αρσενικό παιδί. (έγινε όπως το είπε ο άγγελος)

Δ) Τέταρτο: Όχι οποιοδήποτε αρσενικό παιδί αλλά τον Υιό του Θεού, ώστε να έχουμε μπροστά στα μάτια μας το ξετύλιγμα της ενανθρώπισης του Λόγου.

Ε) Πέμπτο: Η χρήση της λέξης «ΑΛΜΑ» από τον Ησαΐα δικαιολογείται πλήρως, αφού η ΠΑΡΘΕΝΟΣ ήταν σε ηλικία γάμου, εκπληρώνοντας με μαθηματική ακρίβεια αυτή την σημαντική λεπτομέρεια της προφητείας.

Τέλος ο Μεσσίας θα είναι βασιλιάς με βασιλεία αιώνια χωρίς τέλος.

Θαυμάζουμε πάντως, με ποιο τρόπο οκτώ αιώνες πρωτύτερα είχε αναγγελθεί το μεγαλειώδες ιστορικό γεγονός της γέννησης του Λυτρωτή του ανθρώπινου γένους και ύστερα, την κατά γράμμα εκπλήρωσή του, που ασφαλώς κάνει την προφητεία αυτή μοναδική!

Σχόλια