Με τις εκκλησίες κλειστές

Αυτόν τον καιρό ακούγεται από πάρα πολλούς ότι η εκκλησία βρίσκεται υπό διωγμό, και δεν ξέρουν ότι μ’ ότι λένε και κάνουν γίνονται η αιτία να βλασφημείται τ’ όνομα του Κυρίου, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι από τον Λόγο του Θεού να υπακούμε στους νόμους και τις διατάξεις του κράτους. Αντίθετα εμείς τους καταστρατηγούμε δείχνοντας ανυπακοή όχι μόνο σ’ εκείνους που έχουν οριστεί δημοκρατικά να μας κυβερνούν, αλλά και στον Λόγο του Θεού που μας προτρέπει να τους υπακούμε.

Η λεπτή γραμμή μεταξύ πίστης και πείσματος

ΔΕΝ υπακούμε στα τυφλά τις εξουσίες, μοι γένοιτο, αλλά έως εκεί που θίγεται η ελευθερία της πίστεώς μας. Αλήθεια υπάρχει κανείς ανάμεσά μας που να φοβάται να μην του κλέψουν την πίστη με όσα γίνονται; Ο απόστολος Παύλος λέει, «Συ πίστιν έχεις; έχε αυτήν εντός σου ενώπιον του Θεού…» (Ρωμ.14:22) Ας αρχίσουμε κάποτε να σκεφτόμαστε με βάση την κοινή λογική μιας και ο Θεός σε μυαλωμένους ανθρώπους απευθύνεται κι όχι σε ασύνετους…Η πίστη χωρίς τα μυαλά μας μετατρέπεται σε πείσμα κι αχρηστεύεται. Το άλλο είναι να συμμεριζόμαστε τις αποφάσεις των ειδικών που μην γνωρίζοντας πως αλλιώς να μας προφυλάξουν,-καθώς ήταν και για αυτούς πρωτόγνωρα όλα αυτά,- μας υπαγορεύσαν έως τώρα να παίρνουμε μέτρα αποστασιοποίησης και να τηρούμε κάποια απαγορευτικά, τα οποία δυστυχώς  περιόρισαν τις συναθροίσεις και σε μεγάλο βαθμό έκλεισαν τις εκκλησίες. Το έκαναν έτσι για ν’ αντιμετωπίσουν με κάποιο τρόπο αυτό το κακό. Αν είμασταν εμείς στην εξουσία μπορεί να τα κάναμε καλύτερα, κι αν άλλαζαν οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου ίσως να μην ήταν έτσι…Τέλος πάντων αστειεύομαι τώρα, αλλά πέσανε κι άλλες ιδέες στο τραπέζι που δεν τους βγήκαν, όχι μόνο εδώ αλλά παντού, από την πολιτισμένη Ευρώπη μέχρι τους ινδιάνους του Αμαζονίου! Είναι πρέπον λοιπόν, αντί να τους διευκολύνουμε στο έργο τους ν’ αντιδρούμε σε κάθε ανακοίνωση και να δίνουμε προσοχή σε μυθοπλασίες, συνωμοσιολογίες και στις κακές μα πάρα πολύ κακές ερμηνείες της Αγίας Γραφής από κάποιους; Δεν φανατιζόμαστε έτσι; Δεν υπερβάλουμε; Δεν επιδεικνύουμε ανυπακοή προς πάντας; Δεν γινόμαστε αιθεροβάμονες, γραφικοί κι ανόητοι; Μου είναι αδύνατον να σκεφτώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν εαυτούς διωκόμενους από κείνους που τους προστατεύουν, και τοποθετούν εαυτούς μεταξύ των μαρτύρων της πίστεως που διώκονται από τους άπιστους κυβερνώντες! ΔΕΙΤΕ πως την ίδια στιγμή, χριστιανοί απ’ όλες τις ομολογίες σε όλο τον κόσμο νόσησαν από τον covid-19 και κάποιοι πέθαναν ενώ φωνασκούσαν ότι δεν παθαίνουν τίποτα! Μοναστήρια έκλεισαν, εκκλησίες έβαλαν λουκέτο, δείχνοντας σ’ όλους ότι ο αόρατος εχθρός που μας προέκυψε, είναι πολύ ποιο επικίνδυνος απ’ ότι καταλαβαίνουμε. Ένας ελεύθερος σκοπευτής, όπως τον ονόμασε εύστοχα κάποιος που πυροβολεί εκεί έξω χωρίς διάκριση όποιον περνάει από μπροστά του.

κάποια χρήσιμα παραδείγματα από τα παλιά

Δυστυχώς και που τα λέμε δεν αλλάζει τίποτα ως προς την συμπεριφορά μας, αφού πολλοί από εμάς κι ένα σωρό άλλοι από διαφορετικές ομολογίες συνεχίζουμε το αντάρτικο. Ν’αναφερθώ πάλι στ’ αυτονόητα...Βεβαίως οι εκκλησίες είναι απαραίτητες και πρέπει να είναι ανοικτές για τους πιστούς και όχι μόνο…Υποχρεωτικά να λειτουργούν, καθώς εκεί είναι διορισμένη η ευλογία από τον Κύριο, πλην όμως έκλεισαν όπως κι όλη η αγορά χωρίς καμία διάκριση, για χάρη της υγείας του ίδιου κοινωνικού συνόλου στο οποίο ανήκουν και αυτές! Όχι για πάντα αδελφοί αλλά προσωρινά, μέχρι ν’ ασφαλιστούμε όλοι από το «κακό» που πάει ν’ αλλάξει όχι μόνο τις συνήθειες αλλά και τις ζωές όλων! Ελάτε τώρα σας παρακαλώ οι χριστιανοί, και σεις οι ζηλωτές των πνευματικών,-βάζω και τον εαυτόν μου μέσα,-να θυμηθούμε κάποια πράγματα από τους αδελφούς μας που έζησαν παλαιότερα σε πραγματικά χαλεπούς καιρούς, και ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ας βγάλουμε γόνιμα συμπεράσματα…Σκεφτείτε λοιπόν πως οι χριστιανοί για αιώνες, ούτε εκκλησίες είχαν ούτε την Αγία Γραφή όπως την έχουμε εμείς σήμερα, κι όμως, τίποτα απ’ αυτά δεν έβλεπαν ως εμπόδιο για ν’ ανανεώνουν την σχέση τους με τον Κύριο κάθε μέρα! Αυτοί κατακόμβες…Εμείς την άνεση των σπιτιών μας! Αυτοί να λαχταρούν έναν λόγο από κάποιον…Εμείς ότι κήρυγμα μας κάνει όρεξη απ’ όποιον θέλουμε κι όποτε το επιθυμούμε! Αυτοί είχαν κάποια σκόρπια κομμάτια περγαμηνών…Εμείς όλες τις Γραφές σ’ όλες τις εκδόσεις της και μεταφράσεις της…Ακόμα και στα ταμεία μας, κι εκεί ακόμα έχουμε την υπεροχή, παρόλα αυτά εκείνοι είχαν την δύναμη εμείς όχι, αυτοί εξασκούσαν πίστη εμείς όχι, αυτοί ήταν ενωμένοι, είχαν σπλάχνα κι αγαπούσαν, καθώς καταλάβαιναν πως η πίστη είναι αδιάσπαστη από την αγάπη εμείς όχι. Σ’ αυτούς Το Πνεύμα το Άγιο μιλούσε κι εκείνοι άκουγαν με προσοχή κάνοντας ότι τους έλεγε…Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την εξάπλωση του χριστιανισμού σ’ όλο τον κόσμο, παρά τις εκατόμβες των μαρτύρων που είχαν. Θέλετε να μιλήσουμε γι αυτούς; Μάλλον όχι, γιατί ξέρετε τι πάει να πει μάρτυρας την εποχή του Νέρωνα…  Εμείς αν κι έχουμε το ίδιο μ’ εκείνους την μαρτυρία από Το Πνεύμα το Άγιο την ακούμε, σαν να μας παίζουν κάποιο μουσικό όργανο η σαν να έρχεται στ’ αυτιά μας κάποιο μελοποιημένο ποίημα. Ο Κύριος βεβαίως μας παρηγορεί υποσχόμενος πάντοτε ότι θα μας διαφυλάξει, και από το κακό αυτό κι από κείνα που θα ‘ρθουν. Έχω αναρτήσει σχετικές προφητείες που το μαρτυρούν, αλλά εμείς όλοι κι όσοι γινόμαστε αποδέκτες αυτού του μηνύματος, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε…Μην παρεξηγούμε ότι ακούμε και μην τα ερμηνεύουμε όπως θέλουμε! Και πάλι λέω, ας συνεχίζουμε να προσέχουμε, χωρίς να πειράζουμε τον Κύριο, να σκανδαλίζουμε τους ανθρώπους και να ερεθίζουμε τις εξουσίες δίνοντας κακή μαρτυρία διότι αυτό ταιριάζει σ’ ανθρώπους του Θεού…Αν σήμερα δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τόσο απλά πράγματα κάνοντας μια στοιχειώδη υπομονή πως θα μπορέσουμε τα παρά κάτω που έρχονται και τα οποία θα είναι πολύ σοβαρότερα;

γιαννης μαστορακος

Σχόλια