10ο: Προφητείες, Στα πρόθυρα του χάους

Ο Κύριος μού είπε μια μέρα. «Είσελθε Υιέ μου στο ταμείο σου δια να σου φανερώσω τι θέλει γίνει μετά ταύτα.» Ύστερα από 15 μέρες στις 08-03-20 ημέρα Κυριακή, Το Πνεύμα Το Άγιο ανήγγειλε  στην εκκλησία ότι μου είπε κατ’ ιδίαν στο ταμείο μου!

Η προφητεία: αντίχριστος, κρίση, αρπαγή

«Άρχοντες και κοσμοκράτορες του αιώνος τούτου συνάχθηκαν ομού, συνεκάθησαν επί τραπέζης και συνεκαίρεσαν εαυτούς…Κι εν τη μέθη αυτών λάλησαν ο εις προς τον άλλον.. Ας εκλέξωμεν άνδρα διά να σώζει ημάς κι ας εξουσιάζει ημάς, διότι εν μέσω χάους είμαστε..! Δια τούτο, ούτω λέγει Κύριος ο Θεός, θέλουσι ελθεί ημέρες όπου θέλω αποκαλύψει τα θεμέλεια της γης! Θέλω επιφέρει εις τας πόλεις των εθνών την θάλασσα έτι και τα κύματα αυτής με συριγμόν και θέλω βυθίσει αυτάς, διά να δείξω εις αυτάς τας ασεβείας αυτών και που ίστανται. Με τον λαό μου όμως δεν θέλει είσθε το ίδιο, διότι θέλω αρπάσει αυτόν ως εις σε πτέρυγας αετού, και θέλω φέρει εις τόπον που ετοίμασα, δια να είναι μετ’ εμού εις τον αιώνα!

Το σχόλιό μου: Η Προφητεία τονίζει την αντίθεση μεταξύ της καταστροφής των ασεβών και της σωτηρίας του λαού του Θεού. Αυτή η αντίθεση είναι κοινό μοτίβο στις βιβλικές προφητείες, όπου οι πιστοί προστατεύονται ενώ οι αμαρτωλοί καταστρέφονται.

  1. Η Προφητεία απευθύνεται στους «Άρχοντες και κοσμοκράτορες» του αιώνα, μιας ελιτίστικης εξουσίας που είναι σε θέση να επιβάλει κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.
  2. Αυτοί φέρονται να βρίσκονται σε κατάσταση «μέθης». Να έχουν καταληφθεί δηλαδή από υπερβολή, αλαζονεία, απομάκρυνση από την πραγματικότητα και την ηθική.
  3. Οι άρχοντες αποφασίζουν να «εκλέξουν άνδρα» που θα τους σώσει και θα εξουσιάσει, λόγω του «χάους» που επικρατεί στον κόσμο.
  4. Η αναφορά στο «χάος» ενδέχεται να υποδηλώνει κοινωνικές, πολιτικές ή φυσικές κρίσεις που πλήττουν τον κόσμο.
  1. Η αναφορά στο «Κύριος ο Θεός» και τα «θεμέλια της γης» υποδηλώνει ότι η κατάσταση του κόσμου και της ανθρωπότητας είναι προσωρινή και ότι θα έρθουν μέρες αποκαλύψεως, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη (κυρίως στο βιβλίο του Ιεζεκιήλ και της Αποκάλυψης του Ιωάννη).
  2. Η «θάλασσα» και τα «κύματα» πιθανώς αναφέρονται τις δυνάμεις της φύσης που καταστρέφουν, αλλά και τις αναταραχές του κόσμου. Στην Αγία γραφή η θάλασσα συχνά συμβολίζει τον κόσμο, το χάος και την αμαρτία.
  3. «Ασεβείς» και «πόλεις των εθνών»: Αναφέρονται σε εκείνους που ακολουθούν τις αμαρτίες και την ανηθικότητα, τα οποία πλήττονται από την οργή του Θεού.
  4. Ο Θεός υπόσχεται ότι για τον λαό του, θα υπάρξει σωτηρία και προστασία, από έναν «αετό» που θα τους «αρπάξει» και θα τους μεταφέρει σε ασφαλές μέρος. Αυτός είναι ένας «τόπος» ειρήνης που ήδη έχει «ετοιμάσει» για να τους υποδεχθεί!

ΣΕ σύναξή μας τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Κύριος προειδοποιεί τους ανθρώπους να επιστρέψουν πριν είναι αργά κι έρθει η ώρα ν’ αντιμετωπίσουν την οργή Του.

Η προφητεία:

«Είδον τον Κύριο της δόξης να ίσταται υπεράνω πάντων των λαών της γης και να λέγει μετά φωνής μεγάλης και σφόδρα δυνατής. Υπάγεται Και ερωτήσατε και μάθατε αν εστάθη άλλος Θεός εκτός εμού και ζητήσατέ του να σας ελευθερώσει από τα δεινά τα επερχόμενα εφ’υμάς, ειδάλλως επιστρέψατε εις τους ελέγχους μου και κάμετε καρπούς άξιους της μετανοίας σας, διότι δια τί ν’ απωλεσθήτε λέγει Κύριος;

  1. Στην Προφητεία το Πνεύμα το Άγιο παρουσιάζει μια θεϊκή εμφάνιση του «Κυρίου της δόξης», ο οποίος «υψώνεται πάνω από όλους τους λαούς της γης», πράγμα που δείχνει τη θέση Του ως κυρίαρχου και παντοδύναμου Θεού.
  2. Ο Θεός μιλά με «ισχυρή φωνή» και καλεί τους ανθρώπους να εξετάσουν αν υπάρχει άλλος Θεός εκτός από Αυτόν, υπογραμμίζοντας την μοναδικότητά Του. Η «μεγάλη και σφόδρα δυνατή», ενισχύει την ένταση της προειδοποίησης και της απαίτησης για μετάνοια.
  3. Ο Θεός τους προτρέπει να «εξετάσουν αν μπορεί κάποιος άλλος να τους σώσει» από τα επερχόμενα δεινά (την καταστροφή) και να στραφούν πίσω σε Αυτόν, κάνοντας «καρπούς άξιους μετανοίας».
  4. Οι έλεγχοι και η μετάνοια αναφέρονται σε μία διαδικασία αλλαγής συμπεριφορών και τρόπου ζωής, όπως είναι κοινό στην Αγία Γραφή, όπου η μετάνοια οδηγεί στη σωτηρία και στην επιστροφή της χάρης του Θεού.
  5. Το μήνυμα καταλήγει σε μια αυστηρή ερώτηση: «Δια τί ν’ απωλεσθήτε;», δηλαδή, γιατί να χαθείτε; Το ερώτημα τονίζει την προσφορά σωτηρίας και την προτροπή για μετάνοια, ρωτώντας γιατί οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν τον όλεθρο αντί να στραφούν στον Θεό για σωτηρία.

Συμπερασματικά βλέπουμε την Αντίθεση Σωτηρίας και Καταστροφής

  • Και εδώ, όπως και στο προηγούμενη προφητεία, παρατηρούμε την αντίθεση ανάμεσα στη σωτηρία μέσω μετάνοιας και την καταστροφή που περιμένει όσους αρνούνται να επιστρέψουν στον Θεό.
  • Το κάλεσμα σε μετάνοια και η προσφορά της σωτηρίας αναδεικνύουν το έλεος και την καλοσύνη του Θεού, ο οποίος προσφέρει πάντοτε την ευκαιρία της επιστροφής και της αποκατάστασης όλων των ανθρώπων με τον ίδιο.

Στο επόμενο μισό της προφητείας το ίδιο ελέγχει και τον λαό Του, θυμίζοντάς του τα οφέλη της συμφιλίωσης, της ενότητας και της επιστροφής

Η συνέχεια της προφητείας:

ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΕΣΕ ΛΑΕ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΟΥ ΛΕΓΩ. Εις τι συνίστανται αι μεταξύ σας διαφορές όταν μάλιστα βλέπετε την ημέρα του Κυρίου να έρχεται προς πάντας υμάς; Δεν εξεύρεται ότι και τους έξω θέλετε κρίνει; Συμφιλιώθητι, γεφυρώσατε τις διαφορές σας και ύστερον εκζητήσατέ με εν όλη την καρδία σας, και θέλω σας δώσει δύναμη εξ ύψους δια να κάμετε όλο το θέλημά μου…!

  1. Ο Θεός, εδώ, μιλά με στοργή προς τον λαό του, αναφέροντας ότι είναι «λαός της αγάπης του» και τους καλεί σε αυτογνωσία και ειρήνη. Η προειδοποίηση είναι σαφής: οι διαφορές μεταξύ τους δεν πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει η ημέρα του Κυρίου.
  1. Η φράση “η ημέρα του Κυρίου” είναι μια βιβλική έννοια που αναφέρεται στην τελική κρίση ή στην αποκατάσταση που θα φέρει ο Θεός στον κόσμο, συχνά συνοδευόμενη από κρίση για τα έθνη και σωτηρία για τον πιστό λαό του.
  2. Ο Θεός τους υπενθυμίζει ότι «αν δεν συμφιλιωθούν μεταξύ τους», δεν θα είναι έτοιμοι να εκπληρώσουν το θέλημά Του, το οποίο απαιτεί μια εσωτερική ενότητα.
  3. Η πρόσκληση να συμφιλιωθούν και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους είναι για να μπορούν να επικεντρωθούν στην αναζήτηση του Θεού με καθαρή καρδιά και να λάβουν δύναμη εξ ύψους για να εκπληρώσουν το θέλημά Του.
  4. Η δύναμη εξ ύψους είναι μια βιβλική έννοια που συνδέεται με την πνευματική ενίσχυση που παρέχεται από τον Θεό στους ανθρώπους Του για να εκπληρώσουν το έργο Του.

Συμπεραίνουμε πάλι την Αντίθεση Σωτηρίας και Κρίσης

  • Όπως και στις προηγούμενες αναφορές του Πνεύματος, υπάρχει μια αντίθεση: η κρίση του Κυρίου πλησιάζει για τους αμαρτωλούς, ενώ για εκείνους που συμφιλιώνονται και επιστρέφουν στον Θεό, υπάρχει η υπόσχεση πνευματικής δύναμης και καθοδήγησης.
  • Η συμφιλίωση με τον συνάνθρωπο είναι το πρώτο βήμα για να προσεγγίσουν την πνευματική δύναμη που χρειάζονται για να ζήσουν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Μια παρατήρηση

Σύμφωνα με την αποκάλυψη που έχουμε λάβει, ο Θεός μας μιλάει και μέσω των προφητών που έχει τοποθετήσει στις εκκλησίες Του, δίνοντάς μας την ευκαιρία να διορθωνόμαστε από αυτά που ακούμε, να παρηγορούμαστε και να ανανεώνουμε την ελπίδα μας στον Κύριο. Σε αντίθεση με άλλους αδελφούς μας από διαφορετικά δόγματα και παραδόσεις, οι οποίοι πιστεύουν πως την αλήθεια δεν χρειάζεται να την ακούνε δια στόματος προφητών, διότι είναι οι ίδιοι που την λένε…Ωστόσο, δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος για να επιλύω τέτοιες παρεξηγήσεις. Όσοι σκέφτονται διαφορετικά, ας γνωρίζουν ότι και για αυτούς υπάρχει πρόνοια, γιατί αν είναι ειλικρινείς με τον Θεό, ο Κύριος θα τους αποκαλύψει την αλήθεια (Φιλιπ.3:12-16).

γιαννης μαστορακος

Σχόλια