Κρεμάστηκε η Σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ο θάνατος του Ιησού Χριστού πάνω στο σταυρό είναι ένα γεγονός που έχει μελετηθεί και αναλυθεί από πολλές πλευρές, τόσο από θρησκευτική όσο και από ιατρική σκοπιά. Οπτικά η σταύρωση παρουσιάζει ομοιότητες με την απαγχόνιση, κυρίως λόγω του ότι σε αμφότερες τις περιπτώσεις το σώμα είναι ανυψωμένο, εν τούτοις υπάρχει μεγάλη διαφορά, αφού το βάρος του σώματος στην μια περίπτωση στηρίζεται από τα χέρια ενώ στην άλλη απο τον λαιμό!
Στην Σταύρωση: Ο καταδικασμένος κρεμιέται από τα χέρια, τα οποία είναι καρφωμένα ή δεμένα στο ξύλο του σταυρού, και τα πόδια συνήθως τοποθετούνται πάνω σε ένα ξύλινο υποπόδιο ή στηρίζονται επίσης με καρφιά. Η στάση αυτή δημιουργεί μια ισχυρή καταπόνηση στους ώμους και στο θώρακα, καθώς το βάρος του σώματος τραβά το κορμί προς τα κάτω και προς τα εμπρός, δυσχεραίνοντας την αναπνοή.
Στην Απαγχόνιση: Το σώμα κρεμιέται από το λαιμό, ο οποίος περασμένος καθώς είναι μέσα από μία θηλιά, το βάρος του σώματος προκαλεί πνιγμό. Η αναπνοή μπλοκάρεται και ο θάνατος επέρχεται λόγω ασφυξίας ή από τη ρήξη κάποιων ζωτικών οργάνων λόγω της πίεσης στον λαιμό.
Ομοιότητες:
α) Στην περίπτωση και των δύο θανάτων, το σώμα είναι ανυψωμένο, με το βάρος του να στηρίζεται από κάποιο σημείο του σώματος (χέρια ή λαιμός).
β) Και στις δύο περιπτώσεις, η αναπνοή γίνεται δύσκολη ή αδύνατη λόγω της καταπόνησης των αναπνευστικών μυών και του περιορισμού της κυκλοφορίας του αέρα.
Διαφορές:
α) Στη σταύρωση, ο καταδικασμένος προσπαθεί να στηριχτεί στα πόδια του για να αναπνεύσει. Στην απαγχόνιση, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα υποστήριξης από τα πόδια.
β) Στη σταύρωση, ο θάνατος προκαλείται από ασφυξία, σοβαρή αιμορραγία κι εξάντληση. Στην απαγχόνιση, ο θάνατος οφείλεται κυρίως σε ασφυξία λόγω του στραγγαλισμού.
Συνεπώς, αν και υπάρχουν οπτικές ομοιότητες στην κατακόρυφη κρέμαση του σώματος, η φυσιολογική διαδικασία του θανάτου και οι αιτίες αυτών των δύο τύπων θανάτου είναι διαφορετικές.
Επίσης:
Η ιδέα ότι ο Ιησούς κρεμάστηκε είναι λανθασμένη, ακόμα και γιατί οι προφητείες και οι μαρτυρίες της Αγίας Γραφής που δίνονται, ξεκαθαρίζουν ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε και δεν κρεμάστηκε.
- Μια προφητεία, που δόθηκε το 1050 π.Χ., ξεκαθαρίζει το ζήτημα:
«Επειδή, σκυλιά με περικύκλωσαν, σύναξη κακοποιών με περιέκλεισε· τρύπησαν τα χέρια μου και τα πόδια μου». (Ψαλμός 22:16) - Η Μετάφραση των Εβδομήκοντα αποδίδει με σαφήνεια το εβραϊκό κείμενο, χρησιμοποιώντας τη λέξη «ώρυξαν», που σημαίνει «διανοίγω» και «τρυπώ».
- Ο προφήτης Ζαχαρίας επίσης αναφέρεται στις πληγές του Χριστού από τη σταύρωση, παρόλο που ο ίδιος δεν γνώριζε τι ήταν ο σταυρικός θάνατος, αφού εκείνη την εποχή ήταν άγνωστος στην Παλαιστίνη:
«Και αν κάποιος του πει: “Τι είναι αυτές οι πληγές στα χέρια σου;” θα απαντήσει: “Είναι εκείνες που δέχθηκα στον οίκο των φίλων μου”». (Ζαχαρίας 13:6) - Ο Ιησούς εμφανίστηκε στον Θωμά έναν εκ των μαθητών Του που αμφέβαλε ότι ήταν αυτός που θανατώσανε δια του σταυρού λέγοντας:
«Φέρε το δάχτυλό σου εδώ και δες τα χέρια μου. Φέρε το χέρι σου και βάλε το στην πλευρά μου, και μη γίνεσαι άπιστος, αλλά πιστός». (Ιωάννης 20:27)
Τα αίτια του θανάτου στη σταύρωση
Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε και δεν κρεμάστηκε, ας εξετάσουμε όλους εκείνους τους κρίσιμους παράγοντες που συνέβαλαν με την στάυρωσή Του στην εξάντληση του σώματός Του και την τελική Του κατάρρευση.
1. Η τοποθέτηση των καρφιών
Οι σύγχρονες ιατρικές και αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν ότι τα καρφιά κατά τη σταύρωση τοποθετούνταν στους καρπούς και όχι στις παλάμες. Αυτό δεν αμφισβητεί την πίστη η την παραδοσιακή αφήγηση, αλλά προσφέρει μια λογικότερη εξήγηση για την υποστήριξη του σώματος του καταδικασμένου πάνω στο σταυρό. Η τοποθέτηση των καρφιών στους καρπούς αποτρέπει τη ρήξη των ιστών, κάτι που θα συνέβαινε αν τα καρφιά τοποθετούνταν στις παλάμες. Ο πόνος που προκαλείται από το τραύμα στους καρπούς είναι εξαιρετικά έντονος, καθώς πληγώνεται ένας μεγάλος νεύρος, προκαλώντας ανυπόφορο πόνο. Αντίστοιχα, η τοποθέτηση των καρφιών στα πόδια προκαλεί φοβερούς πόνους λόγω του τραυματισμού των νεύρων μεταξύ του δεύτερου και τρίτου μεταταρσίου. Όλα αυτά τα τραύματα προκαλούν σοβαρή αιμορραγία και επιδεινώνουν τη γενικότερη κατάσταση του Ιησού.Η προεισαγωγή της διαδικασίας, μέσω της οποίας η σταύρωση οδηγεί στον θάνατο μόλις άρχισε, υπάρχουν όμως κι άλλα αίτια…
2. Η στάση του σώματος και η ασφυξία
Η στάση του σώματος πάνω στο σταυρό, όπου το βάρος του σώματος κρέμεται από τα χέρια, προκαλεί έντονη διάταση των μυών του θώρακα και δυσχεραίνει την αναπνοή. Η αναπνοή γίνεται εξαιρετικά δύσκολη και οδηγεί σε ασφυξία. Ο σταυρωμένος αναγκάζεται να στηριχτεί στα καρφιά των ποδιών του για να ανασηκώσει το σώμα και να αναπνεύσει, αλλά κάθε προσπάθεια για ανακούφιση είναι επώδυνη και βασανιστική. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με την εξάντληση από τα προηγούμενα βασανιστήρια, οδηγεί σε αδυναμία του σώματος να συνεχίσει τις προσπάθειες αναπνοής, με την ασφυξία να επιδεινώνεται σταδιακά και να γίνεται μόνιμη.
3. Η αιμορραγία
α) Οι καρφώσεις στα χέρια και στα πόδια προκάλεσαν περαιτέρω αιμορραγία.
Η αιμορραγία από τα καρφιά και τα τραύματα στο σώμα επιδεινώνεται από προηγούμενες βασανιστικές διαδικασίες,
β) Ο Ιησούς υπέστη μαστίγωση με φραγέλλιο, ένα μαστίγιο με μεταλλικά ή οστέινα άκρα, που προκαλούσε βαθιές ανοιχτές πληγές και σημαντική απώλεια αίματος.
γ) Στη συνέχεια, η τοποθέτηση του αγκαθωτού στεφάνου επιδείνωσε την αιμορραγία.
Η αιμορραγία απο μόνης της η και με συνδιασμό ασθενούς η γρήγορης αναπνοής, όπως είδαμε ποιο πάνω εξ αιτίας της στάσης του σώματος, αυξάνει την απώλεια αίματος, ρίχνει την αρτηριακή πίεση και προκαλεί στον οργανισμό καταπληξία. ΣΟΚ δηλαδή, όπου η καρδιά αδυνατεί να στείλει αίμα και οξυγόνο στα όργανα..
Η αιμορραγία επι πλέον προκαλεί και αφυδάτωση, καθώς το αίμα αποτελείται κυρίως από νερό (πλασματικό υγρό), το οποίο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων.Τα συμπτώματα της δίψας που αναφέρονται στα Ευαγγέλια (π.χ. «Διψώ» – Ιωάν.19:28) υποδηλώνουν σοβαρή αφυδάτωση. Αυτή με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και να επιδεινώσει τις συνέπειες της αιμορραγίας, όπως η μείωση της πίεσης του αίματος, η εξασθένηση των ζωτικών οργάνων και η γενικότερη εξάντληση του σώματος.
4. η εξάντληση του σώματος.
Παρεκτός της αιμορραγίας, η εφίδρωση και η εξάντληση κάτω από τον ήλιο αύξησαν την απώλεια υγρών. Αυτό, μαζί με την έλλειψη τροφής και νερού συμβάλλουν στην μείωση του όγκου του αίματος. Αυτή η κατάσταση είναι κρίσιμη για τη ζωή του Ιησού, καθώς η υποογκαιμία, όπως ονομάζεται ιατρικά, οδηγεί σε σοβαρές καρδιοαναπνευστικές δυσλειτουργίες. Για να το εξηγήσουμε καλύτερα, η σωματική εξάντληση και η μείωση του όγκου του αίματος συνδέονται, καθώς η μία κατάσταση ενισχύει την άλλη. Η αιμορραγία και η αφυδάτωση οδηγούν σε μια επικίνδυνη αλυσίδα που προκαλεί εξάντληση των ζωτικών συστημάτων του οργανισμού και εντείνει την καταρράκωση της σωματικής και καρδιοαναπνευστικής υγείας.
η διαφορά στον θάνατο των ληστών
- Τους έσπασαν τα πόδια (κρανιοκοπή).οι Ρωμαίοι έσπασαν τα πόδια των ληστών για να επιταχύνουν τον θάνατό τους.(Ιωάν.19:31-33), Κάνοντάς τους αυτό:
α) Δεν μπορούσαν πλέον να στηριχτούν για να αναπνεύσουν.
β) Ο θάνατος επερχόταν γρήγορα από ασφυξία.
2.Ο Ιησούς δεν πέθανε από ασφυξία όπως οι ληστές: Οι στρατιώτες είδαν ότι ήδη είχε πεθάνει, οπότε δεν του έσπασαν τα πόδια (εκπληρώνοντας την προφητεία του Ψαλμού 34:20 «Οστούν αυτού δεν θέλει συντριφθή»). Αν δεν είχε πεθάνει κι επειδή θα μεσολαβούσε η εορτή του Πάσχα για τους Ιουδαίους, οι στρατιώτες έπρεπε να του σπάσουν τα πόδια για να επέλθει ο θάνατος δια της ασφυξίας.
- Ο Ιησούς πέθανε γρήγορα: Οι σταυρώσεις διαρκούσαν πολλές ώρες, ακόμα και μέρες. Ο Ιησούς, όμως, πέθανε σχετικά γρήγορα (μέσα σε 6 ώρες), γεγονός που έκανε ακόμα και τον Πιλάτο να απορήσει (Μάρκος15:44). Αυτό υποδηλώνει ότι είχε ήδη υποστεί τρομερή εξάντληση και αιμορραγία.Η αιμορραγία έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Αντί να του σπάσουν τα πόδια, ένας στρατιώτης τον λόγχισε στην πλευρά, και από την πληγή βγήκε αίμα και νερό (Ιωάν.19:34).
η Λόγχη στην Πλευρά
Η παρουσία «αίματος και νερού» δείχνει πως η καρδιά Του είχε ήδη σταματήσει να λειτουργεί πριν από το λόγχισμα. Αυτό μπορεί να αποδοθεί είτε σε ρήξη της καρδιάς που ιατρικά λέγεται υποογκαιμική καταπληξία, (shock από μεγάλη απώλεια αίματος, αφυδάτωση) είτε σε υδροπερικάρδιο, όπου υγρό συσσωρεύεται γύρω από την καρδιά εξ αιτίας του έντονου στρες και της εξάντλησης. Στη Σταύρωση του Ιησού, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να συνυπάρχουν και οι δύο καταστάσεις: υποογκαιμική καταπληξία και υδροπερικάρδιο.
Η προφητεία του Ψαλμωδού που λέει: «Η καρδιά μου έγινε σαν κερί, λιώνει ολοκληρωτικά μέσα στα εντόσθιά μου», πολύ πιθανόν να δείχνει όσα λέμε. (Ψαλ. 22:14)
Η ολοκλήρωση της θυσίας
Η φράση «Τετέλεσται» που είπε ο Ιησούς πριν εκπνεύσει (Ιωάν.19:30), δείχνει την ολοκλήρωση της θυσίας Του. Ο Ιησούς δεν πέθανε απλά από τα βασανιστήρια, αλλά συνειδητά ολοκλήρωσε το έργο της σωτηρίας της ανθρωπότητας. Η θυσία Του ήταν η πληρωμή για τις αμαρτίες του κόσμου και ο τρόπος που αποκαθιστούσε τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό.
Με την ολοκλήρωση της θυσίας Του, το αίμα Του έγινε το τέλειο ολοκαύτωμα, το οποίο προσφέρθηκε για τη λύτρωση των ψυχών όλων όσων πιστεύουν στον Ιησού ως Λυτρωτή. Ο Θεός Πατέρας δέχθηκε τη θυσία Του ως ικανοποίηση για την άγια δικαιοσύνη Του, και ο Ιησούς, ως αντιπρόσωπος του ανθρώπου, πραγματοποίησε την πλήρη αντικατάσταση, προσφέροντας τον εαυτό Του για τη σωτηρία του κόσμου.
Συμπέρασμα
Ο θάνατος του Ιησού στο σταυρό ήταν το αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων: της απίστευτης σωματικής ταλαιπωρίας, της αιμορραγίας, της ασφυξίας, αλλά και της συνειδητής ολοκλήρωσης της θυσίας Του για την ανθρωπότητα. Οι ληστές πέθαναν από ασφυξία, ενώ ο Ιησούς πέθανε κυρίως λόγω της αιμορραγίας και της εξάντλησης, γεγονός που οδήγησε σε καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια. Η σταύρωση του Ιησού, όπως καταγράφηκε στην Αγία Γραφή, δεν ήταν μόνο φυσικό γεγονός, αλλά και πνευματική θυσία για την απολύτρωση του κόσμου.
Γιάννης Μαστοράκος